Winterkoninkje zingt dat het een lieve lust is

Vandaag was ik weer eens een keer met Sjaak op stap. Afstand houden was het devies, en kiezen voor een gebied waar verder niemand komt. En bovendien in twee auto’s rijden, niet te vergeten. En dat betekende dat we dichtbij Ooltgensplaat bleven, want om nu in twee auto’s door Zeeland te toeren, dat is niet echt wat je noemt duurzaam. Sjaak wist een gebiedje waar we blauwborsten gingen zien. Die beelden zie je later. In mijn nieuwe vlog hieronder staat een winterkoninkje centraal. En hoe!

Zangvogels filmen valt nog niet mee. Zeker niet wanneer je ze vol in beeld wilt hebben. Ik heb daar een handig hulpmiddel voor: mijn camouflagedoek. Terwijl Sjaak een eind verderop naar vogels zocht, bleef ik achter in het struweel. Ik vouwde mijn stoeltje uit, sloeg het doek over me heen en wachtte tot de eerste vogel opduiken zou. Dat werd dus een winterkoninkje. Hij zat ongeveer een meter boven me en zong dat het een lieve lust was. Lief is het trouwens niet, want hij probeerde er een soortgenoot mee te overtroeven. Zingen doen vogels meestal slecht om twee redenen: soortgenoten uit het territorium houden of verdrijven en een vrouwtje (of meerdere) overtuigen van zijn kwaliteiten. Dat laatste zou je wel lief kunnen noemen, bedenk ik me nu. Maar of vogels ook liefde kennen zoals jij en ik…?

Een winterkoninkje als deze had ik nog niet eerder! Hij bleef langer dan een minuut op de tak zitten. Keek om zich heen, begon regelmatig met zingen. Dat zo’n klein vogeltje zo’n enorm hard geluid kan produceren! Het schetterde in mijn oren. Maar goed, stukken beter natuurlijk dan de herrie die wij mensen vaak plegen te produceren.

Vogels kijken in het Paasweekend?

Tja, de hamvraag is natuurlijk: kun je de komende dagen vogels kijken? Zelf ben ik van plan om heel vroeg in de morgen dichtbij huis een paar natuurgebieden te bezoeken. Maar ik hoorde dat de dijk langs de rivier de Lek afgesloten wordt, dus heel ver zal ik waarschijnlijk niet komen. En eerlijk gezegd ga ik niet uitzoeken ook hoe ver ik kom. Ik ga de dijk niet op. Rond Alblasserdam is inmiddels ook genoeg te zien. De vogelwandeling met een oud-collega die morgenochtend op het programma stond door de Zouweboezem, hebben we uitgesteld. We vermijden de drukte. Even naar buiten kan, maar alleen daar waar (vrijwel) geen andere mensen zijn en waar je ze indien nodig op ruime afstand kunt passeren. Ik raad je aan om vogelkijkhutten zo veel mogelijk te vermijden, voor zover die niet afgesloten zijn.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)