winterkoning zoekt naar voedsel

Winterkoninkje pikt naar voedsel in een dode boom

Dode bomen zijn onmisbaar in het landschap. Ze zien er misschien vervallen uit, maar zijn o zo belangrijk voor insecten en vogels. Het zachte hout trekt heel veel insecten aan, evenals de loshangende schors. En die insecten trekken op hun beurt vogels aan. Zoals dit winterkoninkje.

Ik maakte deze korte opname in de Achthovense Uiterwaarden. Eerst zag ik een koolmees onder de schors naar voedsel zoeken. Vervolgens verscheen de winterkoning op het toneel. Een korte inspectie van het schors en toen liet hij zich naar beneden vallen. Je ziet het in het filmpje hieronder gebeuren, ik heb het tot tweemaal toe vertraagd.

Winterkoninkjes zijn veel voorkomende zangvogels in Nederland. Ze bewegen zich als muizen door het landschap en daarom vallen ze niet zo op. Maar ze zingen als een volleerde alt. De harde riedels doen je oren tuiten! Alarmeert de winterkoning, dan laat hij een korte en harde ratel horen. Wil je de winterkoning in je tuin lokken, lees dan dit artikel.

De mooiste reisgidsen voor natuurliefhebbers:

Wie tijdens een vakantie de natuur wil ontdekken, doet er goed aan een natuurreisgids mee te nemen. Dit zijn de mooiste gidsen van dit moment: