wesp knaagt aan hamburger klein

Wesp knaagt een stuk hamburger los

Een bekend tafereel en zeker in deze warme zomer: je zit buiten te eten en je krijgt bezoek van een wesp. Veel mensen reageren dan paniekerig, maar beter is rustig te blijven. Echt waar, de wesp is er niet op uit om je aan te vallen. Hij, of beter gezegd: zij, is op zoek naar voedsel. Vroeg tot halverwege de zomer voor de larven in haar nest. Aan het einde van de zomer voor zichzelf. Alleen is ze op die momenten wel op zoek naar ander voedsel. Hoe dat zit lees je hieronder.

Wespen zijn voortdurend op zoek naar voedsel. Dat begint al in het voorjaar zodra de koningin een nest begint. Ze legt eieren. Die eieren komen uit en de larven moeten worden gevoed. Tijdens de eerste leg doet de koningin dat nog zelf, maar daarna legt ze alleen nog maar eieren. De larven worden volwassen en die volwassen wespen zijn allemaal vrouw. En al die vrouwtjes gaan bouwen en voedsel zoeken. Ze schrapen overal hout vanaf en bouwen daarmee het nest. En ze gaan op insectenjacht. Die vormen het voedsel voor de larven. Ik lees dat allemaal in het bijzonder leuke nieuwe boek van de bekende auteur Monica Wesseling, Van hommel tot hooiwagen. Je snapt: dit boek ga ik binnenkort bespreken.




Wat ook zo leuk is: ik lees in haar boek dat wespen niet kieskeurig zijn. Insecten zijn prima, maar hondenbrokken, een stukje ham of leverworst zijn ook prima voer voor de larven. En daarom zoemen er soms wespen rond boven je eettafel. Het beste is om een stukje vlees apart te leggen. En dan eens te kijken wat er gebeurt. Grote kans dat de wesp na wat proberen zich op het stukje vlees stort. Ze begint te knagen en vliegt tenslotte weg met een brokje. Dat ook wespen beschikken over een zekere mate van intelligentie zul je daarna zien. Want zolang er nog een stukje vlees op de tafel ligt, blijft de wesp terug keren. Ze beschikt dus over minimaal twee eigenschappen: herinnering en plaatsbepaling. En dat zit allemaal in dat kleine koppie.

Heb je toch het idee dat je de wesp liever niet ziet komen, bekijk dan veilig het filmpje dat ik maakte van een wesp die een stuk hamburger los knaagt. Het gebeurde op onze tuintafel tijdens het avondeten. Een stuk hamburger had kennelijk precies de juiste geur. De wespendame vond het en knaagde erop los. Ondertussen had ik mijn macrolens voor mijn smartphone gehaald en wist ik het tafereel te filmen. Het resultaat zie je hieronder.

Echt waar, kalmte kan je redden. Als aan het eind van de zomer de koningin haar laatste eieren heeft gelegd en ook die larven volwassen zijn, hebben die geen functie meer. Er zijn immers geen nieuwe larven meer om te voeden. Nu zwermen ze uit om alleen voor zichzelf voedsel te vergaren. En dat is geen vlees, maar suiker. Snelle energie. En belagen ze nu je glas cola of de snoepjes die je op de tuintafel laat slingeren. Ook nu moet je maar bedenken dat kalmte je kan redden. De wespen hebben geen oog voor jou, maar alleen voor de zoetwaren. Zorg dat ze niet in je mond komen en niet tussen de kleren. En kijk er maar eens goed naar. Het zijn verbazingwekkende mooie dieren.

Tover je tuin om in een insectenparadijs met de volgende bloemrijke planten:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.