blauwzwarte houtbij italie comomeer

Werkelijk indrukwekkend

Zo beschrijft de Veldgids Bijen de blauwzwarte houtbij: ‘Een van de grootste Europese bijensoorten en werkelijk indrukwekkend.’ En dat klopt. De blauwzwarte houtbij lijkt op een hommel, maar het is een bij. Een gigantische bij die je in Italië van heel dichtbij kunt bewonderen. Deze opnames had ik nog liggen, dus op een regenachtige septemberdag voor even terug naar een zonovergoten vakantiedag in juli.

 

In Italië, langs het Comomeer, groeit op elke hoek van de straat en op elke bergflank een vlinderstruik. En die struiken zijn van levensbelang voor vlinders, hommels en bijen. De gigantische blauwzwarte houtbij, die ik natuurlijk eerst voor een hommel aanzag, foerageerde er op de nectarrijke bloemen van de buddleia’s. Soms op ooghoogte en dan kon ik ze nog filmen ook.

De Veldgids Bijen leert me dat het vrouwtjes zijn die ik filmde. De mannetjes zijn een stuk kleiner en missen de blauwzwarte metallic glans op de vleugels. 

In Nederland is de blauwzwarte houtbij zeer zeldzaam. Maar, zo schrijft de Veldgids Bijen: ‘wordt recent vaker waargenomen.’ Zou dat ook een van de gevolgen van de opwarming van het klimaat zijn?

Tover je tuin om tot een insectenparadijs met de volgende planten:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.