blauwzwarte houtbij italie comomeer

Werkelijk indrukwekkend

Zo beschrijft de Veldgids Bijen de blauwzwarte houtbij: ‘Een van de grootste Europese bijensoorten en werkelijk indrukwekkend.’ En dat klopt. De blauwzwarte houtbij lijkt op een hommel, maar het is een bij. Een gigantische bij die je in Italië van heel dichtbij kunt bewonderen. Deze opnames had ik nog liggen, dus op een regenachtige septemberdag voor even terug naar een zonovergoten vakantiedag in juli.

 

In Italië, langs het Comomeer, groeit op elke hoek van de straat en op elke bergflank een vlinderstruik. En die struiken zijn van levensbelang voor vlinders, hommels en bijen. De gigantische blauwzwarte houtbij, die ik natuurlijk eerst voor een hommel aanzag, foerageerde er op de nectarrijke bloemen van de buddleia’s. Soms op ooghoogte en dan kon ik ze nog filmen ook.

De Veldgids Bijen leert me dat het vrouwtjes zijn die ik filmde. De mannetjes zijn een stuk kleiner en missen de blauwzwarte metallic glans op de vleugels. 

In Nederland is de blauwzwarte houtbij zeer zeldzaam. Maar, zo schrijft de Veldgids Bijen: ‘wordt recent vaker waargenomen.’ Zou dat ook een van de gevolgen van de opwarming van het klimaat zijn?

Tover je tuin om tot een insectenparadijs met de volgende planten: