Welke vogels zie je vanuit de auto?

Welke vogels zie je vanuit de auto? Iedereen die wel eens over de snelheid rijdt, vraagt het zich wel eens af. Je ziet een roofvogel op een paal zitten, maar weet niet welke soort het is. Je ziet een grote vogel door een weiland scharrelen en je twijfelt of het een ooievaar of een blauwe reiger is. Door de hoge snelheid kun je de vogels immers niet lang bekijken. Een flits, en weg zijn de vogels. In dit artikel leg ik je uit welke vogelsoorten je het meeste ziet vanuit de auto.

Welke vogels zie je vanuit de auto?

Of je nu achter het stuur zit of naast de bestuurder of zelfs achterin, je ogen zullen vast wel eens naar buiten afdwalen en plots zie je in een flits een grote of juist een kleinere vogel. Hij vliegt, zit op een paal of tak of loopt over een akker. Welke soort heb je gezien? Dat kan natuurlijk van alles zijn, maar mijn ervaring als automobilist én als vogelaar is dat je vanuit de auto bepaalde vogelsoorten meer ziet dan andere vogels.

#1. De buizerd

De buizerd is een grote, opvallende roofvogel. Hij zit vaak roerloos op een paal, een hek of een tak. Vanaf dat uitkijkpunt speurt hij naar muizen, mollen en andere prooidieren. Ziet hij iets bewegen, dan stort hij zich op zijn prooi. Heeft hij iets gevangen, dan eet hij die vaak ter plekke op. Soms neemt hij zijn prooi mee naar een uitkijkpunt om hem daar te verscheuren. Langs de snelweg worden regelmatig dieren aangereden. Vogels en zoogdieren. Dat zijn makkelijke prooien voor de buizerd en vandaar dat je hem heel vaak langs de snelweg ziet zitten.

#2. De torenvalk

De torenvalk is een stuk kleiner dan de buizerd. Deze valkensoort staat vaak te bidden boven een berm of weiland. Hij speurt naar muizen, regenwormen en andere prooidieren. Het voorbijrazende verkeer wordt hem soms fataal. Dan vliegt hij laag over de snelweg en wordt hij aangereden.

#3. De ooievaar

Op steeds meer plaatsen in Nederland kun je weer ooievaars zien. Ze jagen vaak in een weiland of over een akker. Met hun kop vlak boven de grond kan geen regenworm, kikker of muis hen ontgaan. Zie je een grote witte vogel met hier en daar wat zwart en een rode snavel, dan weet je dat je een ooievaar hebt gezien.

#4. De blauwe reiger

Evenals de ooievaar zie je de blauwe reiger vaak in een weiland staan. Nog vaker staat hij op de oever van een sloot. Daar kan hij minutenlang roerloos staan. Maar o wee als zich een kikker of muis verplaatst. Dan wordt de blauwe reiger één en al aandacht en blijkt hij een supersnelle jager te zijn.

#5. Kieviten

Zodra de broedperiode voorbij is en de weilanden zijn gemaaid, dan zie je soms honderden kieviten op een weiland staan. Ze staan er een beetje te lummelen. Soms pikken ze in het gras naar een kever of regenworm. Je herkent de kievit aan zijn groene, flonkerende verenkleed en aan zijn kuif. Komt er een buizerd overvliegen, dan zullen de kieviten hem fel aanvallen, net zolang tot de buizerd verdwenen is.

#6. Kokmeeuwen

Evenals kieviten, kunnen kokmeeuwen zich in enorme groepen verzamelen. Zeker wanneer een boer net drijfmest of zijn akker of weiland heeft uitgereden. Al het bodemleven snakt dan naar adem en komt pijlsnel naar de oppervlakte. Daar staan de meeuwen gereed om de wormen en insecten te vangen. Kokmeeuwen zijn wit en hebben een chocoladebruine kop in de zomer. In de winter blijft van dat bruin niet meer over dan twee donkere vlekjes die wel eens aangeduid worden als koptelefoontjes.

#7. Knobbelzwanen

Natuurlijk kun je de knobbelzwanen niet missen vanuit de auto. Ze zijn groot en spierwit. In weidegebieden zijn ze talrijk en zitten ze soms met tientallen tegelijk in de wei. Knobbelzwanen houden van het eiwitrijke gras dat ook aan de koeien wordt gevoerd. Hij is dus één van de vogelsoorten die juist profiteert van het eentonige Engelse raaigras dat overal is aangeplant.

#8. Ganzen

Het hele jaar rond, maar vooral in najaar en winter, kun je grote groepen ganzen op akkers en in weilanden langs de snelweg zien. Vaak zijn het grauwe ganzen. Die zijn bruin en hebben een grote oranje snavel. Soms zijn het ook andere soorten, zoals de brandgans of rietgans.

Leuke spelletjes om te doen tijdens een lange autorit

Welke vogels zie je vanuit de auto? Dit is al helemaal een goede vraag wanneer je een lange reis maakt, bijvoorbeeld op weg naar je vakantiebestemming, dan kun je de reis een beetje opvrolijken door een vogelspelletje te spelen. Je kunt bijvoorbeeld:

  1. Een spelletje doen: wie ziet de meeste vogelsoorten? Neem een vogelgidsje mee zodat je altijd kunt uitzoeken welke soort je hebt gezien. Bekijk hier mijn overzicht van de beste vogelgidsen voor kinderen.
  2. Een variant op het eerste idee: je bepaalt dat de meer bijzondere soorten meer punten opleveren. Een kokmeeuw lever 1 punt op, maar een fazant 3, bijvoorbeeld.
  3. Toen ze nog klein waren deden onze kinderen het spelletje wie de meeste vogelnesten in de bomen zag. Dit spelletje kun je eigenlijk alleen in de winter en in het vroege voorjaar doen. Zodra de bomen in blad staan, zie je de nesten niet meer.
  4. Ben je op weg naar Denemarken of naar één van de andere Scandinavische landen, dan zal het je opvallen dat je ook heel veel zoogdieren op de akkers ziet. Veel reeën en hazen. Ook die kun je meenemen in je spelletje.

Veiligheid voor alles

Natuurlijk wil je veilig je bestemming bereiken. Ben je de bestuurder en zie je een vogel in je ooghoeken, hou dan altijd rekening met de veiligheid van de andere verkeersdeelnemers en die van jezelf. Trap dus niet pardoes op de rem, of geef geen ruk aan het stuur om nog even snel vanaf de andere weghelft de vogel te kunnen bekijken. Blijf ook niet lang naar de vogel kijken. Al je aandacht moet uitgaan naar de weg en naar het verkeer! Doe als bestuurder dan ook niet mee aan de spelletjes en al helemaal niet wanneer je fanatiek bent of niet tegen je verlies kunt. Dan kan er wel eens te veel aandacht uitgaan naar de omgeving en naar de vogels. En dat is gevaarlijk. Vogelspelletjes doen is enkel iets voor de andere inzittenden (vind ik)!

Onderweg naar Zuid-Europa

Rij je door Frankrijk, Duitsland, Italië of een ander land in het zuiden (en midden) van Europa, dan zie je geheid ook andere vogels langs de snelweg. Welke vogels zie je vanuit de auto? Vooral andere roofvogels. Die zijn vaak groot, zweven naast of boven de snelweg op zoek naar dode dieren in de berm. Denk aan de grauwe kiekendief, zwarte wouw en rode wouw. Hoe verder je van huis gaat, hoe meer andere vogelsoorten te kunt zien. Dat maakt een autorit, hoe lang ook, een stuk spannender.