Welke verrekijker is beter: de Swarovski EL of de Zeiss Victory?

Tijdens het Vogelfestival waren diverse kraampjes gevuld met verrekijkers. Het spreekt vanzelf dat ook Zeiss en Swarovski zich presenteerden. En dat bood mij de kans om de topmodellen van beide merken met elkaar te vergelijken. En als we het hebben over de topmodellen, dan doel ik op de Swarovski EL 8.5×42 WB Swarovision en Zeiss Victory 8×42 T*SF verrekijkers. De Swarovski EL wordt alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Maar de Zeiss Victory zou volgens de fabrikant niet onderdoen. Welke van deze twee is de beste?

Verrassend licht

Zelf kijk ik noch door een Swarovski noch door een Zeiss. Ik kijk door een model van Eden. Voor mij nog altijd een prettig model, hoewel ik besef dat er betere verrekijkers zijn. Dan is zo’n vergelijking des te leuker.

swarovski el uitsnede

Wat mij opviel is dat beide modellen verrassend licht zijn. De Zeiss Victory is met zijn 780 grams het lichtst van de twee. De Swarovski weegt 810 gram. Omdat het gewicht bij de Zeiss Victory naar achteren ligt, dus bij de kleine lenzen, ligt dit model ontzettend licht in de hand. Dat vond ik wel het meest opvallende. De Swarovski is dus iets zwaarder. Er zijn mensen die liever een iets zwaarder model hebben, zodat ze hem beter stil kunnen houden. Zelf zou ik wel eens een lichter model aan mijn nek willen hebben hangen. Elke gram ‘trekt’ immers aan je nek. Zeker als je urenlang door het veld wandelt. Het verschil in gewicht is overigens wel te verklaren. De Zeiss Victory lijkt meer plastic onderdelen te bevatten dan de Swarovski. Je kunt dus ook zeggen dat de Swarovski iets degelijker is.

Brildragers

Voor brildragers is de Swarovski licht in het voordeel, is mijn inschatting. De oogdoppen van de Swarovski hebben namelijk drie trappen waardoor beide doppen altijd gelijk staan. Bij de Zeiss Victory stel je de oogdoppen traploos in. Je zult ze zelden 100% gelijk instellen.

De mensen in de kraampjes wezen me ook op de scherpstelknop. De scherpstelknop van de Zeiss Victory gaat heel soepel en gelijkmatig. Die van de Swarovski draait iets zwaarder. Of dit nu een verschil is waar je op moet focussen? Ik weet het niet. Voor mij is het een wat onbenullig detail. Maar anderzijds: beide modellen hebben een prijskaartje en dus moet het wel optimaal zijn. Wanneer jij iemand bent die op de kleinste details let, dan zijn dit zaken om op te letten.

Gezichtsveld
zeiss victory uitsnede

Wat mij in de productomschrijvingen al opviel: de Zeiss Victory heeft een veel breder gezichtveld, namelijk maar liefst 148 meter. Tegen de Swarovski 133 meter. Dat scheelt echt een slok op een borrel hoor. Staat tegenover dat de Swarovski door de Swarovision technologie vrijwel geen onscherpte aan de lensranden vertoont. Het beeld is strak tot aan de randen aan toe. Van de Zeiss geven kenners aan dat die tot de rand scherp tot vrijwel scherp is. Ik wijs bijvoorbeeld op de test van de Twentse Vogelwerkgroep. Die lijken elkaar op details hier en daar tegen te spreken. Volgens de ene test golft het beeld van de Zeiss (rolling ball effect), terwijl de andere test aangeeft dat juist het beeld van de Swarovski golft. En in de tabel van de Twentse Vogelwerkgroep wordt de randscherpte van de Swarovski iets hoger aangeslagen dan die van de Zeiss. Maar die van de Zeiss is nog altijd bijna perfect hoor. De conclusie kan niet anders zijn dan dat de randonscherpte van beide modellen minimaal tot nul is. Beter dan dit krijg je het echt niet. Al met al zijn de modellen qua effectief gezichtsveld dus vergelijkbaar. Ik raad je aan om beide modellen zelf ter hand te nemen en te kijken welk beeld jou het beste bevalt.

Kleurecht beeld

Kenners merken op dat de lenzen van de Swarovski kleurechter zouden zijn. ‘Koel’ menen anderen. Terwijl het beeld van de Zeiss Victory iets warmer lijkt. Mij viel dat verschil eerlijk gezegd niet op. Dat kan er ook mee te maken hebben dat het heerlijk zonnig weer was toen ik de verrekijkers vergeleek op het Vogelfestival. Als er zoveel licht is, vertoont vrijwel elke verrekijker een helder beeld. Het verschil komt pas aan het licht als er minder licht is. Maar het kan ook aan mij liggen natuurlijk.

Close-focus

De close-focus tenslotte, is bij beide modellen gelijk, namelijk 1,5 meter. En daarmee zijn het allebei uitstekende verrekijkers om insecten mee te kijken.

Welke verrekijker is beter?

Vergeleken met mijn Eden model zou ik beide modellen direct in mijn kast willen hebben liggen. Zowel de de Swarovski EL 8.5×42 WB Swarovision als Zeiss Victory 8×42 T*SF zijn absolute topkijkers. Qua gewicht en gezichtsveld is de Zeiss Victory in het voordeel, qua beeldkwaliteit en details als oogringen de Swarovski. Als je mij zou dwingen een keuze te maken, dan zou ik kiezen voor de beeldkwaliteit. Daar koop je een verrekijker voor. Geen onscherpte aan de randen en een kleurecht beeld. De Swarovski EL 8.5×42 WB Swarovision is wat mij betreft dan in het voordeel en die zou ik kiezen.

Er zijn echter vogelaars, en niet de minsten, die er anders over denken. Nico de Haan bijvoorbeeld, misschien de bekendste vogelaar van ons land, koos voor de Zeiss Victory. Die heeft hij namelijk in het programma Baardmannetjes om zijn hals hangen. Maar zijn kompaan Hans Dorrestijn gebruikt nu net de Swarovski EL. Je ziet, de verschillen zijn marginaal.

Prijsvergelijker Swarovski EL 8,5 x 42

Prijsvergelijker Zeiss Victory 8×42 T*SF

Ervaringen van andere gebruikers:

Lees hier de ervaringen van de kopers van de Zeiss Victory.
Lees hier de ervaringen van de kopers van de Swarovski EL.