Welke reigersoorten kun je in Nederland zien?

Nederland is rijk aan water en dus ook rijk aan reigersoorten. Wil je al deze soorten leren herkennen, lees dan dit artikel. Ik stel je vrijwel alle reigersoorten aan je voor, met uitzondering van het woudaapje, want die heb ik helaas nog nooit kunnen filmen. Sterker nog: die heb ik zelfs nog nooit gezien! Andere soorten zijn zo zeldzaam dat ook die een gelukje zijn als je ze ziet, maar gelukjes zoeken we allemaal.

kleine zilverreiger uitsnede 2

Welke reigersoorten kun je in Nederland zien?

Bekijk hieronder mijn overzicht van reigersoorten die je in Nederland kunt zien. Bij alle soorten kun je ook een filmpje bekijken. Ik hoop dat ik je hiermee help alle reigersoorten (plus een paar extra) die je in Nederland zien kunt, te herkennen.

Blauwe reiger

Laat ik me de meest algemene soort beginnen: de blauwe reiger. Deze soort komt in vrijwel elke stad en elk dorp voor. Bescherm je jouw vijver onvoldoende, dat vreet hij binnen de kortste keren je vijver leeg. Voer je hem bij met etensresten, dan komt hij elke dag naar dezelfde plek toe om te bedelen. En heeft hij in een klein parkje een paar bomen gevonden om in te nestelen, dan kun je ze al vroeg in het voorjaar zien nestelen.

Purperreiger

De purperreiger komt op slechts een paar plaatsen in Nederland voor. In de Alblasserwaard bevinden zich twee grote kolonies. Waar je de purperreiger in de rest van Nederland kunt zien, lees je in dit artikel.

De purperreiger is een prachtige verschijning. Bruingrijs met zwarte strepen. Jaagt hij op een weiland langs de oever van een sloot, dan sluipt hij als ware hij een roerdomp. Muizen en molen vangt hij als de beste roofvogel. Ik vind het zelf een van de mooiste vogels die ik in de Alblasserwaard kan zien.

Grote zilverreiger

Tegenwoordig broedt de grote zilverreiger ook in Nederland. En dus zie je hem ook in voorjaar en zomer. Maar veel meer zie je er in het najaar. Dan overwinteren duizenden grote zilverreigers in ons land. Ze schuimen de weilanden af op jacht naar veldmuizen, woelmuizen en woelmuizen. Ze zijn zo groot als een purperreiger (iets slanker dus als een blauwe reiger) en helder wit. Ze worden in de volksmond ook wel de witte reiger genoemd). De snavel is opvallend geel. Niet te missen op het groene weiland.

Kleine zilverreiger

De grote zilverreiger heeft een kleine neef en die heeft de toepasselijke naam kleine zilverreiger. Deze soort is inderdaad een stuk kleiner dan de grote zilverreiger. Ook deze reiger is spierwit. De snavel is zwart en de poten ook. Opvallend detail zijn de voeten. Die zijn knalgeel. Zie je een kleine zilverreiger op een tak of paaltje staan let dan dus eens op de voeten.

Koereiger

Nog iets kleiner dan een kleine zilverreiger is de koereiger. Dit is een zeldzame soort in Nederland. Je zult hem dus niet zo vaak te zien krijgen. Maar zie je hem, dan loopt hij vast met een kudde koeien mee op. De koereiger jaagt namelijk op de insecten en andere kleine dieren die worden opgejaagd door de koeien. Het is een prachtig gezicht om die kleine reigers te midden van de die enorme koeien te zien jagen.

Roerdomp

Een heel verborgen leven leidt de roerdomp. Hij trekt zich terug in rietkragen en rietvelden waar hij door zijn schutkleuren helemaal in wegvalt. Zou hij buiten de rietkraag staan, dan zie je hem vaak nog steeds niet omdat hij net op het riet lijkt. Ik vind de roerdomp echt een oervogel. Kijk eens naar die enorme snavel en de krachtige klauwen. En dan kijkt hij als een echte roerdomp onder zijn snavel door. In de winter maak je de grootste kans om de roerdomp te zien. Zeker wanneer het vriest en het zonnig weer is. Dan staat hij vaak op het ijs te zonnen, net buiten de rietkraag.

Ralreiger

De ralreiger is een héél zeldzame reigersoort. Hij is lichtbruin met een mooie pluim. Het zijn felle beestjes die op een schitterende manier door ondiepe plasjes sluipen op jacht naar insecten en garnaaltjes. Je ziet ze vooral in Zuid-Europa. Ik filmde er op twee locaties in de Camargue. In Nederland komt hij niet vaak voor.

Kwak

Ook heel zeldzaam, maar wel een broedvogel in Nederland, is de kwak. Deze grijze reiger met een zwarte pet en pluim, is vooral ‘s nachts actief. In het Engels heet hij niet voor niets de night heron oftewel de nachtreiger. De laatste jaren wordt hij elk jaar op een aantal plaatsen in Nederland gezien. Hij broedt ook op enkele plekken. Maar zeldzaam blijft hij.

Woudaapje

Over het woudaapje kan ik kort zijn: deze soort is echt een gelukje als je die ziet. Hij broedt op een slechts een paar plaatsen in Nederland. Maar hij is zo klein en hij leeft zo’n verborgen leven, dat je hem zelden te zien krijgt. Een paar jaar geleden had ik het geluk dat er eentje vlak bij mijn woonplaats werd gezien. Toen ik hem ging bekijken, in de avond, zat hij luid te roepen. Dat was dus een buitenkansje!

Ooievaar

In de Alblasserdam begon ooit de victorie voor de ooievaar. Vanuit het ooievaarsdorp bij Groot-Ammers werd gewerkt aan de herintroductie van deze prachtige vogel. Nog een stuk groter dan een blauwe reiger is hij. Prachtig wit met zwart en een stevige vuurrode dolksnavel. Ook de ooievaar schuimt de weilanden af op zoek naar voedsel dat varieert van regenwormen, slakken, veldmuizen, woelmuizen, mollen, kikkers en visjes. Eigenlijk is de ooievaar geen reigerachtige, maar ik plaats hem toch in dit overzicht. Hij lijkt er immers best veel op!

Lepelaar

Ook met de lepelaar gaat het opperbest in Nederland. Elk jaar broeden er weer meer in ons land, tot in de Randstad aan toe. Het zijn schitterende vogels om te zien, zeker wanneer ze aan het foerageren zijn. Kijk maar eens hoe ze met hun lepelbek voor het water maaien. Voelen ze een visje of insect tussen de snavelhelften dan wippen ze hun prooi omhoog en dan is het hap slik weg. En ook voor de lepelaar geldt dat het strikt genomen geen reigerachtige is. Maar ook deze waadvogel past prima in dit rijtje, vind ik.

Ik hoop je hiermee alle reigers aan je te hebben voorgesteld. Ga vooral de natuur in om ze zelf te zien, want dat is het allermooiste.