zeeland weidehommel a

Mannetje grashommel op Oosterscheldedijk

Vandaag filmde ik langs de Oosterschelde een grashhommel. Denk nou niet dat ik hem meteen als grashommel herkende. Verre van zelfs. Zelfs de Veldgids Bijen, toch een zeer gerenommeerde veldgids, wist me niet direct op de juiste soortnaam te brengen. Daarvoor bracht Facebook uitkomst. In de groep Determinatie van planten en dieren stelde ik de vraag of iemand wist welke soort dit was. Al binnen een paar minuten kwam de korte reactie: weide. Maar een paar dagen na invoeren van de hommel op waarneming.nl reageerde daar een deskundige: geen weide-, maar een grashommel!

En dat maakt deze waarneming alleen maar mooier. Want wat is het geval? De grashommel is een vrije zeldzame soort in Nederland. Het zwaartepunt van de populatie ligt in Zeeland. En dat komt helemaal overeen met mijn waarneming. Ik fotografeerde de grashommel immers op een zeedijk bij Serooskerke op Schouwen-Duiveland. Puur toeval trouwens. Ik zocht niet gericht naar hommels, ik was er voor de vogels. Maar een hommel op een uitgebloeide kaardenbol, die zie ik in de regel wel. Helaas geen filmpje van de grashommel, want er stond te veel wind. Ik kreeg het beeld niet scherp. Nou ja, ik heb na het nemen van de foto’s de kaardenbol met stengel afgebroken om hem uit de wind neer te planten. En dan te filmen. Maar ik had de stengel nauwelijks in de grond gezet of de grashommel zette het op een vliegen! 

Ik hoop dat het hem goed gaat en dat hij zich inmiddels heeft vermenigvuldigd met een voorbij vliegende grashommelkoningin. Volgend jaar ga ik weer eens op die dijk kijken. Op zoek naar andere grashommels. 

De mooiste boeken over bijen: