Uitgewerkte vogeltocht over Schouwen-Duiveland

Hier een kant-en-klare vogeltocht over Schouwen-Duiveland met als startpunt de Grevelingendam en eindpunt de Brouwersdam. Je kunt de route natuurlijk ook andersom kunt nemen als dat jou beter uitkomt. Schouwen-Duiveland is een waar vogeleiland waar je fantastisch kunt vogels kijken. Er ligt een aantal fenomenale natuurgebieden op dit Zeeuwse eiland, ik stel ze graag aan je voor.

8.00 uur Start: Grevelingendam (duur: 0,5 tot 1 uur)
Spreek je af met een groep dan is de werkhaven achter Restaurant Grevelingen een handig punt. Je maakt dan meteen kans op rotgans, fuut, dodaars en verschillende soorten meeuwen.

Je kunt even terugrijden naar de plasjes aan het einde van de Philipsdam. Hier dobberen vaak grote groepen kuifeenden en tafeleenden. In de winter kun je er ook nonnetjes zien. Rij vervolgens over de parallelweg langs de Grevelingendam in de richting van Bruinisse. Liefst een uur voor of een uur na hoog water. Steltlopers en rotganzen zoeken dan dicht onder de kant naar voedsel op het slik. Is het hoog water dan grazen groepjes rotganzen in de berm. Speur aan de kant van Bruinisse naar kuifduiker, middelste zaagbek en brilduiker.

9.00 uur Tussenstation: Dijkwater tussen Sirjansland en Dreischor (duur: 0,5 tot 1 uur)

Voer als doel in je TomTom in: Weg van het Dijkwater, Drieschor. Bij aankomst kijk je vanaf de polderdijk over het Dijkwater. Halverwege de weg bevindt zich aan je rechterhand een vogelkijkscherm. Benader dit scherm behoedzaam, liefst laag. De vogels zien je silhouet anders door de kijkgaten.

Even verder kun je aan beide kanten van de weg de waterplas overzien. Kleine zilverreiger, geoorde fuut, dodaars, verschillende soorten ganzen en steltlopers en als je geluk hebt: de ijsvogel.

10.30 uur Volgend tussenstation: Prunjepolder bij Kerkwerve (duur: 2 uur)

Voer als doel in je TomTom in: Boogerdweg, Kerkwerve. Hier bevindt zich op de dijk Café-Restaurant ‘De Heerenkeet’. Een goede gelegenheid om de inwendige mens te verzorgen.

De Inlaagweg voert je dwars door de Prunjepolder. Deze weg is toegankelijk voor auto’s, maar is verkeersluw. Halverwege kun je het gebied vanaf een uitkijktoren overzien. Steltlopers, eenden, rotgans, brandgans, kleine zilverreigers en slechtvalk kun je hier zien. De Prunjepolder is een vermaard natuurgebied. Het beste tijdstip om hier vogels te kijken is ongeveer twee uur voor hoog water in verband met de steltlopers die een hoogwatervluchtplaats zoeken. Kijk ook over de Oosterschelde en zoek naar middelste zaagbek, brilduiker, fuut en bruinvis.

banner zeeland

12.30 uur Extraatje: Koudekerkse Inlaag (duur: 0,75 uur)

Voer in je TomTom als doel in: Plompetorenweg, Burgh-Haamstede. Bekijk de Koudekerkse Inlaag vanaf de dijk of vanaf de weg of (beter) vanaf de Plompe Toren die gratis toegankelijk is. Speur de Oosterschelde af voor bruinvissen die soms verrassend dicht onder de kant zitten. Onder de Plompe Toren kun je langs de omheining de inlaag overzien. Verschillende soorten ganzen, grote zilverreigers, steltlopers, ijsvogel en waterral kun je hier zien.

Heb je nog geen culinaire tussenstop gemaakt, rij dan door naar Burghsluis. In de jachthaven kun je lunchen in Restaurant ’t Oliegeultje. Ik adviseer je een tafeltje te reserveren, heel groot is het restaurant niet.

13.30 uur Extraatje: Karrenvelden bij Scharendijke (duur: 0,5 uur)

Voer in je TomTom als doel in: Langendijk, Scharendijke. Wandel over het fietspad langs de karrenvelden of rij langzaam met de auto aan de karrenvelden voorbij. Let op het autoverkeer! Je maakt hier kan op grote groepen rotganzen en brandganzen en allerlei soorten steltlopers als wulp, goudplevier, kievit, watersnip en rosse grutto. Er zitten vaak meerdere buizerden op de paaltjes in het gebied.

14.15 uur Eindstation: Brouwersdam (duur: 1,5 tot 2 uur)

Voer in je TomTom in als doel: Brouwersdam, Ouddorp. Volg de borden Noordzeestrand. Komende vanaf Schouwen-Duiveland kom je als eerste de spuisluis tegen. Dit is een topstek voor zeevogels. Speur in de richting van Renesse met een telescoop naar roodkeelduiker, parelduiker en de zeldzame ijsduiker. Roodhalsfuut, aalscholver, ijseend, brilduiker, middelste zaagbek, kuifduiker en fuut worden hier ook regelmatig waargenomen. Op het talud zoeken scholeksters en steenlopers naar voedsel.

Ín de spuisluis zwemmen vaak grijze zeehonden. Is het laag water dan jagen aalscholvers in het snel stromende water. Heb je geluk dan jagen vlak voor de boeienrij ook roodkeelduikers.

Aan de andere kant van de spuisluis maak je naast genoemde vogelsoorten ook kans op zwarte zee-eend, paarse strandloper, drieteenstrandloper, rotgans, scholekster, wulp en tureluur. Zitten er veel meeuwen, let dan op of er een bijzondere soort zoals een grote burgemeester of geelpootmeeuw tussen zit. Ja. dat kan hier! Op volle zee zou je een jan-van-gent kunnen zien. In de lichtmast voor de kust van Schouwen-Duiveland zit vaak een slechtvalk.

Rij langzaam langs het talud aan de kant van de Noordzee in de richting van Ouddorp. Speur zee en talud af. Op het strand is het vaak druk, voor vogelaars niet interessant. Rij na het strand weer langs het talud. Rond de blokkendam aan het eind zitten vaak ook roodkeelduikers en parelduikers.

Surplus: de haven van Stellendam
Heb je nog energie over, overweeg dan nog een bezoek aan de buitenhaven van Stellendam. In de haven kun je vogels zien als tureluur, steenloper, middelste zaagbek, grote zaagbek, fuut, brilduiker en aalscholver. Ook interessant is om vanaf de betonnen dijk natuurgebied De Kwade Hoek te overzien. Hier lopen bij laag water duizenden steltlopers rond.

Is het dan nog niet genoeg, breng dan een bezoek aan vogelkijhut ’t Kiekgat bij Stellendam. Deze ruim opgezette vogelkijkhut biedt een fraai uitzicht over plasjes, rietland en wilgenbosjes. Cetti’s zanger, waterral en dodaars laten zich hier zien of horen. In het struweel wemelt het in het voorjaar en tijdens de trekperioden van de zangvogels. Soms zitten er baardmannetjes. Deze hut is alles of niets. Stel je TomTom in op de Zuiderdiepstraatweg, Stellendam. Parkeer bij de brug over het Zuiderdiep. Trapje naar beneden, onder het viaduct door en na 300 meter zit je hoog en droog in de vogelkijkhut.

Tijdschema:
8.00 uur               Start Grevelingendam
9.00 uur               Dijkwater, Sirjansland
10.30 uur             Prunjepolder, Kerkwerve (koffiestop in De Heerenkeet)
12.30 uur             Koudekerkste Inlaag (lunch in ’t Oliegeultje)*
13.30 uur             Haven van Stellendam*
14.15 uur             Brouwersdam

* Sla deze gebieden over voor de verkorte route.

In dit tijdschema is geen rekening gehouden met waarnemingen die je onderweg in de Schouwense polders doet. Er kan zomaar een koppeltje patrijzen oversteken of over een akker rennen! Ook de culinaire tussenstops heb ik niet echt verwerkt. Hoe snel of hoe langzaam je je koffie naar binnen slurpt, en of je er een stuk appelgebak bij nuttigt, it’s all up to you!

Slecht ter been
Voor mensen die slecht ter been zijn, zijn de Koudekerkse Inlaag en Vogelkijkhut ’t Kiekgat niet ideaal. De Plompe Toren beklimmen lijkt me lastig vanwege de steile wenteltrap. ’t Kiekgat bereik je na 300 wandelen over een met gras begroeid pad. Je moet dan ook nog een trapje af en op. In de andere gebieden kun je vogels kijken vanuit de auto.

Je bepaalt natuurlijk zelf welke tussenstops je maakt. Niets moet, alles mag! En een vogeltocht is geen race tegen de klok, maar lekker ontspannen naar vogels turen. Hoe lang of hoe kort je ergens bent bepaal je zelf.

Tot slot: wil je precies weten welke vogels er recent in genoemde gebieden zijn gezien, klik dan op het gebied in het tijdschema. Je gaat dan direct naar de juiste pagina op waarneming.nl.

Veel kijkplezier toegewenst. Vogels kijken op Schouwen-Duiveland levert in elk jaargetij mooie waarnemingen op. En laat gerust een reactie achter met je ervaringen.

Hartelijke groet,

Jako