Weekendje weg: Tholen, Sint-Philipsland en Bergen op Zoom

Ietwat verscholen in het oostelijke deel van de Oosterschelde liggen de eilanden Tholen en Sint-Philipsland. Deze eilanden worden omringd door Nationaal Park Oosterschelde of door zoete wateren die voorheen in verbinding stonden met de Oosterschelde. En aan de overkant ligt Bergen op Zoom, op de Brabantse Wal. Wat deze gebieden met elkaar gemeen hebben: indrukwekkend mooie natuur! Hier snuif je de zilte zeelucht op, zie je hoe het getij het leven rond de Oosterschelde bepaalt én je komt helemaal bij tijdens een wandel- of fietstocht door de bossen.

Dag 1: Een fietstocht langs de Oosterschelde

Wat is mooier dan om op de fiets de natuur te verkennen? En uitgerekend voor de fietser is op Tholen en Sint-Philipsland de rode loper uitgelegd! Buitendijkse fietspaden voeren je kilometers lang over de oevers van de Oosterschelde. Is het laag water, dan zie je wadvogels op de schorren foerageren. Is het hoog water, dan zie je grote groepen wadvogels uitrusten op de hoogwatervluchtplaatsen. Juist vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen!

Weekendje weg Tholen Sint-Philipsland en Bergen op Zoom kneu
Grote groepen wadvogels met op de achtergrond de populieren bij Stavenisse

Dag 2: Verken de Brabantse Wal

De Brabantse Wal vormt de geologische grens tussen de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Ooit was het laagland het stroomgebied van de zgn. ‘oerschelde’ een enorm getijdengebied dat het landschap gevormd. Op de hoge zandruggen vind je oude bossen waar je vijf soorten spechten kunt zien (zwarte specht, groene specht, grote, middelste en kleine bonte specht). Het Markiezaat, een natuurgebied aan de voet van de Brabantse Wal, is juist een moerasachtig gebied dat sinds de aanleg van de deltawerking zoet is geworden. Hier broedt onder andere de zeearend. Je wandelt hier over landgoed Mattemburgh en geniet van de bossen en van de fraaie gebouwen op het landgoed.

Weekendje weg Tholen Sint-Philipsland en Bergen op Zoom paarden
TIP | Op Landgoed Mattemburgh kun je in Orangerie Mattemburgh heerlijk lunchen en dineren. Combineer je natuur graag met cultuur, breng dan een bezoek aan de Grote Markt van Bergen op Zoom. In de historische binnenstad geniet je van het bourgondische leven waar deze streek bekend om staat.

Welke natuurgebieden bezoek je?

Op Tholen en Sint-Philipsland passeer je tijdens je fietstocht de volgende natuurgebieden. Je kunt deze natuurgebieden natuurlijk ook met de auto bezoeken. Klik op de link voor de praktische informatie (bereikbaarheid en dergelijke):

jako van gorsel met verrekijker

Op de Brabantse Wal breng je een bezoek aan:

Weekendje weg Tholen Sint-Philipsland en Bergen op Zoom kneu

Fietstochten

  • Voor een fietstocht (e-bike) over Tholen & Sint-Philipsland kies je voor route 75 uit De 100 mooiste e-bike routes van Nederland. Je passeert alle natuurgebieden die ik hierboven noemde, en nog een paar meer.
  • Route 88 uit dezelfde fietsgids voert je onder andere over de Brabantse Wal. Je maakt kennis met de natuur, maar vooral ook met de sporen die de Tweede Wereldoorlog in deze regio heeft achtergelaten.
  • Zou je niet met de genoemde gids in de hand op pad gaan, kies dan één van de fietsroutes op Fietsroutes in de buurt. Onderweg kun je lunchen (of dineren) aan de haven van Stavenisse bij Packhuys-Stavenisse, bij Brasserie De Zeester op de dijk bij Sint-Maartensdijk met weids uitzicht over de Oosterschelde of bij één van de restaurants in Tholen (aan de Kaai).
  • En ook voor fietsroutes rond Bergen op Zoom ga je naar Fietsroutes in de buurt. In deze Bourgondische regio zijn restaurants nooit ver weg. Een aanrader is een lunch bij Orangerie Mattemburgh.

Meer vogelkijk- en bezoektips in deze omgeving

  • De Philipsdam is één van de mooiste vogelboulevards van Zeeland vind ik. In 2024 broedde hier zelfs de visarend waarvan je het nest vanaf het fietspad goed kunt bekijken. Juist voor fietsers is de Philipsdam ideaal.
  • In het voorjaar: de Slikken van de Heen. In de periode mei tot en met juni kun je hier een prachtige vogelwandeling maken over de voormalige kwelders. Nu hoor en zie je er in het voorjaar talloze zangvogels uit volle borst zingen.
  • Wil je de oversteek wagen, breng dan een bezoek aan het Watersnoodmuseum op Schouwen-Duiveland. Ook de eilanden Tholen en Sint-Philipsland werden zwaar getroffen door de ramp in 1953. Achter het museum ligt een inlaag waar je ook een heerlijke vogelwandeling kunt maken.

Tips om te overnachten in de omgeving van Tholen en Bergen op Zoom

Rond Tholen, Philipsland en Bergen om Zoom biedt natuurhuisje.nl een aantal prachtig gelegen vakantiehuizen. Voor alle huisjes geldt dat ze midden in de natuur gelegen zijn, op een rustige locatie. Mijn persoonlijke favoriet is de voormalige bakkeet van historische boerderij ‘t Huys Vermuyden. Deze boerderij werd in de zeventiende gebouwd en bevindt zich op loopafstand van de Karrenvelden bij de Oesterdam. Een ideale uitvalsbasis voor een weekendje weg in deze regio!

Zijn de vakantiehuisjes van natuurhuisje.nl niet meer beschikbaar? Dan zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Bekijk hier mijn overzicht van overnachtigstips in de regio Tholen & Bergen op Zoom.

Weekendje weg Tholen Sint-Philipsland en Bergen op Zoom kneu

Alles voor een diervriendelijke tuin

Op Vivara.nl vind je alles waarmee je een optimale leefomgeving creëert voor de dieren in en om jouw tuin. Planten, nestkastjes, insectenhotels en veel meer. En alles op verantwoorde wijze geproduceerd!