Weekbericht #9 Veel te melden heb ik eerlijk gezegd niet

De kop van dit weekbericht zegt eigenlijk wel genoeg: veel te melden heb ik eigenlijk niet. Dat komt niet doordat er niets te zien valt. Integendeel: het wordt met de week interessanter in ons land! Heeft alles met mezelf te maken: ik heb simpelweg weinig nieuwe soorten gezien. Dat komt waarschijnlijk omdat ik dit weekend opnieuw de Biesbosch bezocht. Dichtbij huis dus. Dat had zomaar anders kunnen zijn, want op weg naar de uiterwaarden bij Everdingen, bedacht ik me. Ik vond de afstand naar Everdingen (waar ik de vorige dag voor mijn werk was) opeens wel erg lang en bovendien vreesde ik de stand van de zon. Dus toch weer naar de Biesbosch. Het is daar natuurlijk altijd fantastisch, maar nieuwe soorten zag ik er dit keer helaas niet.

In de Biesbosch weer de gebruikelijke soorten, maar tot mijn aangename verrassing: ook een enorme groep grutto’s die ver op ondergelopen land liepen te foerageren. Even later hoorde ik mijn eerste grutto van dit jaar. Dat was toen ik een groenling ‘schoot’. De rietgorzen laten stilaan ook van zich horen. Nonnetjes, grote zaagbekken, waterpiepers en goudplevieren waren die ochtend de meest opvallende waarnemingen. ‘s Middags in het Alblasserbos bij Papendrecht eindelijk de taigaboomkruiper van redelijk dichtbij kunnen filmen! Matkop en goudhaantje lieten zich er ook van dichtbij bekijken.
Nu de eerste lenteboden het land in zeilen, is het de grote vraag hoe lang de wintergasten nog te zien zijn. Ik ontving vandaag een nieuwsbrief met daarin een link naar een overzicht van gebieden waar deze winter klapeksters zijn gezien. Wel, dat kaartje kun je via deze link bekijken. Heb je nog geen klapekster gezien deze winter, sla dan nu je slag! Ik zag er een of oudjaar en hoorde hem dwars door het vuurwerk heen zingen. Wat een bijzondere vogel, ik kan je aanraden naar een klapekster op zoek te gaan.

Ik vind het jammer dat ik over de Zeeuwse delta weinig te melden heb. Dat vindt zijn oorzaak in het feit dat ik de afgelopen weken niet in het Zeeuwse ben geweest. Daar zal dit weekend niet veel verandering in komen, vrees ik. Maar ik lees hier en daar dat in de natuurgebieden op Schouwen-Duiveland het nodige te beleven valt. De Prunje is altijd een topgebied, en vanaf deze maand komen wintergasten, doortrekkers en de eerste lenteboden te samen. Cornelis Fokker fotografeerde er een velduil en kleine geelpootruiter. Dat zijn mooie soorten om te zien!

Voor wie er oor voor heeft: de zanglijster valt al een tijdje volop te beluisteren, maar dit weekend viel het me eigenlijk voor het eerst pas echt op toen ik door een wilgenbos in de Biesbosch wandelde.

Waar de fotograaf die op dewerelddoormijnlenzen.nl publiceert zijn reportage over torenvalk, roodhalsfuut, grote zaagbek en brilduiker bij elkaar heeft geschoten, weet ik niet. Het is wel een fraaie serie! En een curieus bericht van Maria die de eerste kuikens van futen meldt. En je moet zo je adresjes weten. Dat blijkt maar weer als je de blog van Paul van de Werken leest. Velduil, ransuil, zwarte mees en witkopstaartmees zag hij in de tuin van een anonieme eigenaar. Trouwens, over tuinvogels gesproken: ik heb al sinds november een grote doos met lokvoer achter in de auto staan, en ik doe er helemaal niets mee! Deze week in de tuin begonnen met voeren. Waar tot vorige week nauwelijks een gevederd ding in onze tuin te zien viel, barst het er nu van de tuinvogels. De meest bijzondere tot nu toe is de sijs. Je wil niet weten hoe klein onze tuin is en hoe hoog de schutting en toch komen tuinvogels als roodborst, koolmees, pimpelmees, staartmees, winterkoning, merel, vink, turkse tortel en kauw massaal op het voer af. Een aanrader voor als je vanaf de bank vogels wilt kijken.

Het wordt volgens mij aardig vogelweer dit weekend. Veel vogelplezier toegewenst!

Groeten,

Jako

recensies van natuurreisgidsen