Weekbericht #8 De eerste grutto’s zijn terug!

Twee berichten domineren het vogelnieuws van deze week. Het eerste bericht is positief: de grutto is weer in het land! Hans van Bostelen zag de eerste in de Veerpolder. Nico de Haan berichtte er al eerder over in zijn nieuwsbrief. Van mij mag het maart worden en de temperatuur toenemen. Eens kijken wanneer de eerste grutto’s in de Alblasserwaard worden gemeld. Ik zie er naar uit.

Het tweede bericht riep veel commotie op: de wrede zwanenjacht in de weilanden rond Stolwijk. Ik ben niet altijd tegen de jacht, maar wie zwanen mishandelt zoals daar gebeurt, die moet subiet zijn jachtakte worden ontnomen. Zeker zodra diezelfde lieden er ook niet voor terug deinzen een dame te mishandelen. Lekkere vent ben je dan! Dat de overheid en politie niet optreden geeft te denken. Heerst er soms een ons-kent-ons cultuur daar rond Stolwijk en houdt de lokale overheid jagers annex stropers de hand boven het hoofd? Ik zeg: inleveren die spuit voordat er echt ongelukken gebeuren.

Vanmiddag zag ik een bende rotganzen over de Philipsdam marcheren. Een fraai gezicht dat ik nog kon filmen ook! Ik blijf het fascinerende vogels vinden. De Zeeuwse delta en het Waddengebied zitten tjokvol rotganzen. Niemand minder dan bioloog en rotgans-onderzoeker Bart Ebbinge gaf deze week een aantal tips om rotganzen te zien in het Waddengebied. Compleet met overzichtskaart. Ben je in het noorden dit weekend, lees dan dit bericht.

René Smits is actief rond Amsterdam. Hij weet een aantal gebieden rond onze hoofdstad waar roerdompen leven. Dus ging hij op zoek naar deze mysterieuze vogel. En met succes! Bekijk zijn foto’s maar. Waar hij de foto’s precies heeft genomen weet ik niet. In ieder geval rond Amsterdam. Op zoek dus naar rietvelden in Noord-Holland!




Aan de randen van het IJsselmeer valt ook het nodige te beleven. De immer actieve Cor Fikkert maakte in het Vossemeer een schitterende fotoreportage van een grote zilverreiger. Woon je in uiterste noorden van Nederland of ben je een kilometervreter, dan wijst de vogelbarometer naar Groningen en Friesland en Drenthe. Steppekiekendief, Amerikaanse tafeleend en dwerggors werden er gezien. Garanderen dat je deze soorten ziet doe ik niet. Zelf zal ik in ieder geval niet afreizen.

Al een tijdje loop ik rond met het idee om met vrouw en kinderen eens naar de Oude Maas te rijden. Een stel bevers toont zich regelmatig aan de wereld. Zo ook aan John. Ik kan me zo maar indenken dat het er dit weekend van gaat komen. Wat zijn dit toch mooie dieren. Geen vogels weliswaar, maar niet minder fraai. Ook Bas van Es maakte er onlangs een mooie fotoreportage.

Woon je in de buurt van Den Haag, of ben je daar binnenkort, dan tip ik Wijkpark Bokkefort Loosduinen. Dit wijkpark schijnt tjokvol zangvogels te zitten. Sijs, koperwiek, groenling, putter, boomkruiper, grote bonte specht, zingende zanglijster. Ook de flitsende ijsvogel laat er zich zien.

Zoals zo vaak eindig ik mijn digitale verkenning met een verwijzing naar de vogelblog van Cornelis Fokker. Die deed weer eens een rondje Zeeland. Zoek je inspiratie voor een vogeltocht door de Zeeuwse delta, lees dan vooral zijn blog. Van de Amerikaanse goudplevier bij Ouddorp tot de kleine strandloper bij Oude-Tonge. Formeel liggen deze dorpen niet in Zeeland, maar zonder dat de inwoners van Flakkee het willen weten zijn het toch wel een soort van reserve-Zeeuwen.

In de Alblasserwaard zoeken vogelaars nog volop naar de taigaboomkruipers in het Alblasserbos (bij Kortland verblijft er één, bij Papendrecht zelfs twee). Ook de witoogeend in hartje Sliedrecht trekt nog veel publiek. In de Brabantse Biesbosch wemelt het momenteel van de waterpiepers. Ook kom je op veel plekken nonnetjes tegen.

Waar ik zal rond hangen dit weekend weet ik nog niet precies. Het weer wordt alleraardigst dus vrijwel zeker dat ik naar buiten ga. Veel vogelplezier weer!

Groeten,

Jako

zeeland