Weekbericht #7 Veel leuke verslagen

Her en der kwam ik weer leuke verslagen van vogeltochten tegen in verschillende delen van ons land. Wil je er de komende dagen of tijdens de voorjaarsvakantie op uit, dan bieden deze vogelblogs je vast inspiratie. Even een kort rondje:

In mijn woonplaats Alblasserdam is er kleine opwinding vanwege een taigaboomkruiper die in het Alblasbos Kortland verblijft. Deze tweelingsoort van onze eigen ‘gewone’ boomkruiper heeft een wittere onderzijde en een kortere snavel. Ik ben zelf nog niet in de gelegenheid geweest deze wintergast te filmen, maar een aantal bloggers hebben hem uitgebreid kunnen fotograferen. John bijvoorbeeld en Ben van den Broek. In het Alblasbos kun je aardig zangvogels kijken. Het is ook de tijd van de spechten. Grote bonte specht zie je er vrijwel altijd.

In Noord-Holland is volgens Luuk Punt ook het nodige te beleven. Dat de roodkeelnachtegaal er zit, weten we ondertussen wel. Maar het gebied ten noorden van Haarlem biedt meer dan alleen die verdwaalde Aziaat. Groepen witbuikrotganzen, een toendraslechtvalk, groepjes kanoeten en een sneeuwgans. Kom je op je reis voorbij Leidschendam, overweeg dan een bezoek aan de Vlietlanden. Daar zwemt een ijsduiker rond die velen weet te vermaken. Het is waarschijnlijk de ijsduiker die eerder in hartje Den Haag grote toeloop veroorzaakte. Over Leidschendam gesproken: de eerder genoemde Ben van den Broek bezocht de Starrevaart en maakte vanuit de vogelkijkhut schitterende foto’s van mannetje en vrouwtje brilduiker. Ik bezocht de vogelkijkhut afgelopen zaterdag, maar toen was er niet veel te zien. Natuurlijk wel de brilduikers, maar helaas op behoorlijke afstand. Een ooievaar kwam voorbij flappen, die opname plaats ik nog. Verder was er weinig te beleven.
Maria doet verslag van een vogeltocht door het Westland. Bij Hoek van Holland bivakkeert al weken een bonte kraai. Dat een gericht bezoek een waarneming niet garandeert, bleek zaterdag. In alle vroegte reed ik naar Hoek, maar de bonte kraai was in velden noch wegen te zien. In de Rietputten bij Vlaardingen had ik meer geluk met een flits van een mannetje en vrouwtje baardmannetje in één opname. Plus een fraaie rietgors voor ons op het wandelpad.

De vogelaars uit de regio Den Haag deden afgelopen weekend verschillende locaties aan. Allereerst Loosduinen waar in een park tientallen sijzen waren neergestreken. Je leest ook een leuk verslag van een excursie naar de Ruygeborg en de Groene Jonker. Witkopstaartmees en waterpieper waren de meest bijzondere waarnemingen. Gezien het lijstje van soorten die de groep waarnam, valt er in deze natuurgebieden het nodige te beleven.

Waar Ad van Duuren nu weer heeft uitgehangen weet ik niet, ja, het was in een rietveld, maar waar? Ik vermoed ergens in het noorden van het land. Wil je baardmannetjes zien, mail hem dan. En bekijk eerst de fraaie fotoreportage op zijn website.

Dinsdagmiddag was ik vrij, dé gelegenheid om eens naar Sliedrecht af te reizen op zoek naar de witoogeend die er zit. Na een tijdje zoeken hadden we hem in het vizier.

Nu ja, zo hebben we met zijn allen veel windstreken in ons land verkend. Een vogelloos weekend hoeft het niet te worden. Laat je inspireren en ga er op uit!

Groeten,

Jako

recensies van natuurreisgidsen