Weekbericht #6 Een rondje Veerse Meer

Afgelopen zaterdag familie in Zeeland bezocht waardoor ik eindelijk gelegenheid had om het Veerse Meer te verkennen. Eerst even rechtsaf naar Schor Wilhelminapolder om de witkopgors te filmen, wat nog aardig lukte ook! De dwaalgast bivakkeert al weken in het vogelrustgebied, waar je met hoog water steltlopers en rotganzen van dichtbij kunt zien. Daarna door naar het Veerse Meer dat een heuse aanrader is in deze tijd van het jaar.

Voor de sluis op de Zandkreekdam jaagden in het stromende water honderden futen. Geen zeldzame vogels, maar wat een prachtig gezicht om die met zijn allen op een kluitje te zien jagen! Daartussen een paar aalscholvers en middelste zaagbekken. Even verderop, aan de buitenkant van de dijk, rustten grote groepen steltlopers, vooral wulpen en bonte strandlopers, uit op het slik. Plus honderden rotganzen die over de dijk vlogen om op een akker te gaan grazen. Op de Middelplaten hetzelfde beeld, maar dan met een groep maaiende kluten erbij. Op de Oranjeplaat vlogen twee watersnippen op, waadde een grote zilverreiger door het water, stonden twee jonge lepelaars uit te rusten en vlogen twee kleine zilverreigers op. Aan de andere kant van de weg waren dodaars actief. Op het Veerse Meer een waardige afsluiting met veel geoorde futen en een ijsduiker dicht onder de kant. Op de terugreis over Noord-Beveland zag ik onderweg rietganzen op een akker, waarschijnlijk een groep kleine rietganzen.

Ook andere vogelaars waren weer actief. Reden om weer eens een aantal vogelblogs af te struinen. Cornelis Fokker reed ook door het Zeeuwse land, op zoek naar soorten om zijn maandlijst mee te vullen. Zeeland is altijd goed! Roodhalsgans, zeearend, patrijs, grote stern en flamingo waren een paar opvallende soorten die hij tegenkwam. Dat je niet altijd de bebouwde kom uit hoeft om bijzondere soorten te zien, bewijst John met zijn prachtige fotoreportage van een witoogeend in Sliedrecht. Had ik gelegenheid gehad, dan was ik hem zeker gaan filmen!

Natuurfotograaf Cor Fikkert bezocht de Oostvaardersplassen waar hij vooral zoogdieren fotografeerde. Edelhert, otter, wild zwijn, wilde paarden en koeien en zowaar ook nog een stel wilde zwanen. Gelukkig ook nog een paar vogels! Diezelfde Cor maakte een mooie serie van roerdompen in het Vossemeer. Waar dat natuurgebied ligt, weet ik niet, maar het moet er schitterend zijn.

Ook aan de Zuid-Hollandse kust boven de Waterweg kun je nog terecht voor leuke waarnemingen. De bonte kraai bij Hoek van Holland is er vaste gast. Bij Ockenburg zag Ben van den Broek een kleine bonte specht en vuurgoudhaantjes. Dat is zowaar toch ook niet gek! Bij Scheveningen kon je deze week een prachtige strandleeuwerik zien. Wat zijn dit toch fraaie vogels!

Dit weekend is het weer niet bijzonder; sommige dagdelen dreigen echt droef te worden. Tussen de buien door er op uit!

Veel vogelplezier,

Jako

recensies vogelgidsen