Weekbericht #52 Vogels kijken met de kerst

Hoewel het weer niet ideaal is om  vogels te kijken (regelmatig een buitje op eerste en tweede kerstdag), blijft het altijd een goed idee om de kerstdrukte even te ontvluchten door het maken van een vogelrondje. Je kunt natuurlijk ook het copieuze kerstmaal proberen te verbranden door met zijn allen even naar buiten te gaan. Hier en daar valt best iets bijzonders te zien. Dus: waar gaan we vogels kijken tijdens de kerstdagen?

Zoals gebruikelijk eerst een terugblik. Ik heb zelf het idee dat het nergens heel wild is met de wintervogels. Behalve aan de kust. Dat kan natuurlijk ook aan mijn ‘bijziendheid’ liggen. Ik ben nu eenmaal graag aan de kust. En daarom toog ik afgelopen vrijdag naar de Zuidpier bij IJmuiden. Nou, moet je de komende dagen zo nodig toch vogels kijken en woon je in de buurt van IJmuiden, stel je familie of je vrienden dan voor even te gaan uitwaaien op de Zuidpier. En smokkel stiekem je verrekijker mee. Hier valt opperbest te vogelen! Paarse strandloper, roodkeelduiker, kuifaalscholver, oeverpieper, zeekoet, alk en nu en dan een jan-van-gent … Het is prima vogels kijken daar op de Zuidpier. Check wel eerst of de pier open is. Als het te hard waait wordt hij afgesloten. Woon je toevallig aan de andere kant van het Noordzeekanaal, dan is de Noordpier natuurlijk ook een prima optie om ‘uit te waaien’.

Na mijn bezoek aan de Zuidpier ben ik met een bochtje naar huis terug gereden. De bocht liep precies langs Zevenhuizen, waar de velduilen hun dagelijkse showtje gaven. Toen ik er was, vloog er één rond, en hoe! Wat een schitterende vogels! Ik ben er nog enthousiast over. Gisteren werden ze nog gezien, maar het schijnt dat een aantal velduilen inmiddels naar andere oorden zijn gevlogen. Hoe dan ook, woon je in de buurt van Zevenhuizen en heb je de velduilen nog niet gezien? Tussen de bedrijven door even een poging wagen! Wil je precies weten waar ze zitten, lees dan mijn eerdere bericht over de velduilen in Zevenhuizen.

De volgende dag, afgelopen zaterdag dus, op Goeree-Overflakkee vogels gekeken. In de Krammersche Slikken. Je hoeft daar niet heel ver te lopen om zeearenden te zien. We zagen er zelfs drie! Wel laarzen aan doen, je moet de dijk op en er zijn geen trappen aangelegd. Een stukje door gras en modder ploegen dus.

Tot slot nog een aantal andere suggesties om ook tijdens de kerstdagen een bijzondere soort te ‘scoren’:

  • Zuid-Beveland: lekker even polderen in de omgeving van Wilhelminadorp. Daar verblijft al dagenlang een witkopgors. Guus Peterse ging op zoek naar deze uiterst zeldzame dwaalgast en schreef er een leuk verslag over.
  • Tholen: aan de Oesterdam is bij de Bergse Diepsluis deze week een aantal keer een ijsduiker gezien. Misschien komen we elkaar morgen daar wel tegen.
  • Schouwen-Duiveland: in de polders rond Nieuwerkerk foerageert een grote groep kleine zwanen op de akkers.
  • Ouddorp: dat behoeft geen toelichting, even uitwaaien op de Brouwersdam.
  • Den Haag / Scheveningen: even een ommetje langs de Eerste en Tweede Binnenhaven. Er verblijft daar een grote burgemeester die volgens de Kiekjesdief dol is op kibbeling. Nu vermoed ik dat ook de kibbelingbakkers vrij zijn tijdens de kerstdagen. Neem wat restjes van de kerstmaaltijd mee en dan vooral visresten. Overigens publiceerde de Kiekjesdief een prachtige serie foto’s van de grote burgemeester.
  • Schipluiden en omgeving: kleine rietganzen. Die wil ik wel eens zien en dat moet volgende week gaan gebeuren vind ik. Guus Peterse maakte me attent op de aanwezigheid van deze wintergasten waarvoor hartelijke dank!
  • Klapeksters. Ze schijnen hier en daar in verschillende natuurgebieden te verblijven. Ik denk dat ik de komende week eens op zoek ga naar deze bijzondere verschijning. Wil je tijdens de kerstdagen een klapekster zien, dan zul je je feestkleding moeten omruilen voor je vogelkijkplunje. Klapeksters zitten meestal midden in een natuurgebied. Ad van Duren maakte trouwens een prachtige fotoreportage van een klapekster. Ik maakte vandaag een pagina over vogels kijken in de Groote Peel. Dat is nu typisch een gebied voor de klapekster.

Voor de rest van Nederland durf ik helaas geen suggesties te doen. Zuidwest Nederland is vooralsnog mijn territorium. Meer suggesties vind je natuurlijk op Waarneming.nl, gewoon even onder de knop Geografie je woonplaats of natuurgebied invoeren et voilá!

Goede Kerstdagen toegewenst!

Hartelijke groet,

Jako