Weekbericht #51 Bijzondere soorten

Deze week staat bij vogelaars in het westen van het land in het teken van velduilen en witkopgorzen. Maar ook aan de kust was en is het goed vogels kijken op dit moment! De weersomstandigheden zijn op zijn minst opmerkelijk te noemen. Warmer was het nooit eerder in december. Wind, regen en droge perioden wisselen elkaar af en dat blijft wel even zo. Waar zou je de komende dagen naar toe kunnen gaan om vogels te kijken?

Zelf wandelde ik afgelopen zaterdag langs de oevers van het Oostvoornse Meer. Dit brak-watermeer is momenteel een beste locatie. In de struiken en rietvelden wemelt het van de zangvogels en ook op en langs het water valt flink wat te beleven. Zo wordt er al ruim een week lang een ijsduiker gesignaleerd. De foto’s die ik van deze wintergast heb gezien suggereren dat hij een flink eind op het water zit. Neem je telescoop mee. Op de noordoever filmde ik achtereenvolgens een ijsvogel, dodaars, grote groepen meerkoeten en wilde zwanen. Middelste zaagbekken, brilduikers en aalscholvers zaten iets te ver op het water om te filmen. Dat je op de noordoever niet alleen van het weer afhankelijk bent, maar ook van de medemens bleek vandaag. Vanmorgen stond ik op dezelfde plaatsen, maar meer dan een paar wilde eenden en een scholekster viel er niet te zien. Bij Slag Stormvogel werd flink getimmerd, bij Slag Bergeend ging een kayakker te water en bij Slag Baardmannetje was ook een aantal mensen bezig. Wie waterrallen wil horen en baardmannetjes wil zien, die is op de zuidoever van het Oostvoornse Meer op het juiste adres. Ik telde meer dan 40 roepende waterrallen, kwam in een groep baardmannetjes terecht, joeg twee reetjes het riet in en als uitsmijter dwarrelde er een goudvink over. Het zal er de komende dagen niet anders zijn!

Over baardmannetjes gesproken. Vandaag bezocht ik ook de Rietputten bij Vlaardingen. Hier zouden baardmannetjes makkelijker dan elders te filmen zijn. Dat viel helaas wat tegen. Baardmannetjes heb ik wel gezien, behoorlijk veel zelfs. Maar ze bleven vrijwel allemaal dicht bij de grond en zaten ze wat hoger dan doken ze snel naar beneden. Waterrallen lieten ook van zich horen vanuit het riet. Zien, ho maar! Watersnippen zwermden voortdurend over, een sperwer joeg over de plas. De paden zijn er drassig en modderig, laarzen aan dus.

Meer in het noorden zijn de wilde zwanen gearriveerd, merkt de Natuurkieker op en ze maakte een prachtige fotoserie van deze prachtige zwanen (ik publiceer later ‘mijn’ wilde zwanen op het Oostvoornse Meer). Ga je in Drenthe vogels kijken en wil je de wilde zwanen zien, ga dan naar de Mepper Hooilanden in Drenthe, daar zijn ze goed te zien met een verrekijker. Hopelijk blijven ze daar nog even zitten.

Ook in het noorden, maar dan in het westen liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik kwam op Carpe Diem een leuk verslag tegen van een wandeling door het gebied. Ook hier wilde zwanen. Met grote zaagbekken en zelfs krooneenden! Damhert en vos lieten zich ook fotograferen. Beslist een aanrader voor de komende dagen.

Vogelaar Cornelis Fokker waaierde dit weekend ook naar het noorden. Naar de Afsluitdijk zelfs waar een kleine alk vlak onder de kant werd waargenomen. In de omgeving Amsterdam was een taigaboomkruiper het doelwit, maar die bleek niet te vinden. Wel vuurgoudhaantje, zwarte mees en in de buurt van Huizen drie boerenzwaluwen. Het zal toch geen heel jaar zomer blijven?

Maar dan! De sensaties van deze week zijn toch wel de velduilen bij Zevenhuizen in Zuid-Holland en de witkopgors bij Wilhelminadorp in Zeeland. In de Eendrachtspolder bij Zevenhuizen bivakkeert al ruim een week een groepje velduilen die zich goed laten zien. Ben je in de buurt, grijp dan je kans. En dan de witkopgors, daar in het verre Zeeland. Wie nog een dwaalgast uit het verre Azië wil toevoegen aan zijn life list die reize snel af naar de omgeving Zeelandbrug. Als ik de berichten mag geloven, toont ook de witkopgors zich regelmatig van redelijk dichtbij aan de aanwezige vogelaars. Tot slot ook nog even aandacht voor de klapekster die al een paar weken in Benthuizen zit. Je leest er meer over op Vogeldagboek.nl.

Gisteren zag ik foto’s van vogels op een van de pieren bij IJmuiden. Ik ben van plan deze locatie te gaan bezoeken. De winter staat voor mij vrijwel gelijk aan kustvogels kijken. Ik hoop de komende dagen de filmpjes te kunnen publiceren. Garanderen doe ik niets. Mijn opnames van vandaag in de Rietputten bleken vrijwel allemaal onscherp. Nu waren het niet de meest bijzondere soorten, dus niet getreurd. Maar ja, het zal morgen toch net een opname van een kuifaalscholver zijn die mislukt… Geen gesomber, naar buiten, waar de vogels wachten!

Hartelijke groeten,

Jako

banner reisgidsen