Weekbericht #50: veel watervogels

Volgens weeronline.nl belooft het een aardig vogelweekend te worden waarbij we het volgens de weerprofeten vooral zaterdagochtend droog zullen houden. De rest van het weekend valt er hooguit wat motregen. Aan de kust een stevige wind, kracht zes. Dat betekent dat watervogels massaal achter strekdammen, dijken en rietkragen zullen schuilen. Pak je het een beetje handig aan, dan heb je zomaar uitzicht op honderden en soms duizenden eenden.

Even terugblikken: waar was het deze week goed vogelen? Afgelopen weekend maakte ik een rondje door de Hoeksche Waard en over Oostflakkee en in verband met Sinterklaas zelfs over het eiland Tholen. Wat me opviel was dat op de plassen en meren enorme groepen eenden samenschoolden. In natuurgebied Oeverlanden bij Strijen zag ik honderden wintertalingen bij elkaar met op dezelfde plas een even zo grote groep kuifeenden. En alsof het niet genoeg was dobberde er ook een enorme groep meerkoeten op de golven. Even daarvoor reed ik door het Oudeland van Strijen, hier zijn het de ganzen die je aandacht vragen. Kolgans, brandgans en canadese gans. Heb je het geduld én bezit je een telescoop, speur hier dan ook naar de dwergganzen die er dagelijks worden gezien.

Op het Haringvliet bij het Adolfsgat hetzelfde beeld, maar dan nog extremer. Hier geen honderden, maar duizenden eenden die achter de strekdammen schuilden voor de stormwind. Wintertaling, krakeend, kuifeend, wilde eend, pijlstaart, meerkoet en zo nog een paar soorten krioelden voor de vogelkijkhut. Op het Krammer voor Oude-Tonge dromde het waterwild samen voor de sluis met grote zaagbek, brilduiker en ijsvogel als meer bijzondere waarnemingen. En soms sta je gewoon voor een leuke verrassing, zoals de sneeuwgors in de Karrenvelden bij de Oesterdam.

‘De natuur is kleurloos grauw en grijs in deze tijd en met deze storm weinig vogels’, schrijft Herman Versteeg op zijn blog waarin hij verslag doet van een vogeltocht door de Amsterdamse Waterduinen. Inderdaad, weinig vogels, maar wel een paar schitterende foto’s van een stel wilde zwanen.

Wie deze weken in de (Veluwse) bossen vogels wil kijken, doet er goed aan een portie geduld én lokvoer mee te nemen. Gooi op een open stuk een voederplaats vol met vogelzaad, pinda’s en vetbollen en verstop jezelf in een schuiltentje. Met een beetje geluk zie je allerlei soorten mezen en wat ander grut voorbij komen. Richt dat kleine vogelparadijsje in de schemer in en dan maar afwachten! Heb je er tijd en gelegenheid voor, voer dan gedurende een paar dagen bij zodat de vogels gewend raken aan de voederplaats.

Het viel me trouwens op er in de polders nauwelijks iets te beleven valt. Een enkele buizerd, een torenvalk en wat spreeuwen. De akkers zijn geploegd, de weilanden egaal en eng leeg: de monoculturen van engels raaigras trekken ook in koeienloze perioden nauwelijks vogels aan. Hooguit grote zilverreigers. Die zie je in de Alblasserwaard in zowat elk weiland op muizen jagen. Mooie vogels trouwens, helaas erg schuw. Maar kleine zwanen heb ik er nog niet gezien. Ik kom nog even terug op de Veluwe. Op sommige Veluwse plekken ben je niet zo gek ver verwijderd van het IJsselmeer. In de omgeving Harderwijk zag ik honderden knobbelzwanen en duizenden ganzen en eenden op het meer dobberen. Ook in de weilanden rond Harderwijk kun je aardige aantallen kolganzen, grauwe ganzen en smienten zien. Ik ben helaas met flinke snelheid de weilanden gepasseerd, wellicht dat hier wel kleine zwanen te zien zijn?

Twee gebieden vermeld ik nog: de Biesbosch en het Oostvoornse Meer. Ook in de Biesbosch wemelt het momenteel van het waterwild. Neem eens een kijkje in de Grote Noordwaard. Ene Tim maakte een prachtige zwartwit reportage over de nieuwe natuur die hier is aangelegd.

Het Oostvoornse Meer lijkt me een van de meer interessante locaties dit weekend. Al een aantal dagen wordt er een ijsduiker gezien. Andere leuke waarnemingen op deze locatie zijn parelduiker, wilde zwaan, nonnetje, ijsvogel, roodhalsfuut, zeekoet, blauwe kiekendief en goudvink. Als de weerprofeten ware profeten blijken, is de kans groot dat ik zaterdagochtend langs het Oostvoornse Meer ga jagen. Ik zal er verslag van doen.

Goed weekend en veel vogelplezier!

Hartelijke groet,

Jako

banner voor wildplukkers