Weekbericht #5 Grote drukte

Vorige week griep, thans gezond. En dat is maar beter ook. Het weekend dreef in het water dat de hemelsluizen op ons neer liet stromen. Niettemin een ritje door de Brabantse Biesbosch kunnen maken en tussen de regenbuien door een paar mooie waarnemingen kunnen vast leggen. Ook andere vogelaars trotseerden de barre weersomstandigheden en deden soms mooie waarnemingen. 

Om maar weer eens schaamteloos met mezelf te beginnen: ik reed in opperbeste stemming door dat fenomenale natuurgebied in het Brabantse land: de Biesbosch. Overal waar water kon staan, stond water. Vreemd genoeg dobberden er maar weinig eenden op het water. Hier en daar wat aalscholvers, meerkoeten en kuifeendjes. Pas op voor mijn auto verboden gebied zag ik de eerste knobbelzwanen, canadese ganzen, een ijsvogel en een groepje baardmannetjes. Tot mijn grote genoegen ook een mooie groep reetjes, met twee bokjes waarvan er één duidelijk de dominante uithing. Zowel het jongere bokje als de vrouwtjes zagen de dominante van tijd tot tijd op zich afstormen. Het voor mij ongewone tafereel had wel tot gevolg dat ik mijn oog uit gemakzucht niet scherp stelde op de grauwe gans op 150 meter afstand. Ach, een grauwe gans. Die schreeuwlelijkerds zie ik soms liever gaan dan blijven. Je kunt geen vogel benaderen of er schreeuwt wel een grauwe gans! Maar toen de grauwe gans opvloog en een zeearend bleek, kon ik me wel voor mijn hoofd slaan. Klapekster, roodborsttapuit, torenvalk, nonnetjes en oeverlopers maakten de middag compleet en goed. Zo dichtbij huis en eigenlijk nog niet vaak bezocht, daar gaat dit jaar verandering in komen. Ik wil je trouwens ook wijzen op de brandganzen die massaal de Donkse Laagten in de Alblasserwaard bevolken. Elke ochtend vliegen ze in spectaculaire groepen naar de omliggende weilanden.

recensies van natuurreisgidsen

Ook elders in Nederland was het ondanks de regen top. Voordat we bij deze week belanden, eerst even een blik slaan op de fotoreportage van wilde en kleine zwanen op de website van Natuurkieker. Er ligt nog sneeuw in Drenthe, de foto’s zijn dus iets ouder. Maar ze blijven mooi en de zwanen zullen toch nog wel te zien zijn zeker? Waar Natuurkieker precies was, vermeldt hij niet. Wil je in Drenthe kleine en wilde zwanen zien, dan weet je wie je moet benaderen.

Terug naar de kust. Ook nu is de locatie onbekend. Dat oefening kunst baart, weten we allemaal. Loes Belovics doet ook de nodige oefeningen en in geval van de drieteenstrandlopers langs de vloedlijn heeft ze aardig wat kunst gecreëerd. Wil je komend weekend uitwaaien en vogels kijken combineren, dan lijkt een strandwandeling ideaal. De wereld door mijn lenzen heb ik al vaker vermeld in mijn weekberichten. Op deze website een prachtige fotoserie met nonnetjes in de hoofdrol. De fotograaf moet wel plat op de grond hebben gelegen, kijk maar eens naar het perspectief. Verkende hij misschien ook Brabantse Biesbosch? En ach, als we toch bezig zijn in de categorie onbekende streken, dan ook deze nog: een fotoreportage van een bever. Zoogdieren kijken is immers ook leuk.

Redelijk jaloers kan ik worden zodra er vurig gewenste vogels in mijn achtertuin worden gezien, maar niet door mij. Om Oud-Alblas tot mijn achtertuin te rekenen is misschien iets te groots gedacht, maar toch. Een steenuil zonnend in een knotwilg in dit wel heel erg nabijgelegen dorp wekt begeerte op. Knotwilgen en een boomgaard, ik zal eens wat beter opletten, John. Je fotoreportage over de bonte kraai in Hoek van Holland mag er trouwens ook zijn!

Een aantal vogelaars in de buurt van Delft publiceert op, hoe toepasselijk, De vogelaars. Midden-Delfland is een aardige locaties om te bezoeken. Kleine rietgans en kleine zwaan zijn denk ik de meest opvallende soorten. Heb je nog niet genoeg van de ijsduiker in Den Haag, kijk dan ook even op de website van De vogelaars. Mocht je dit weekend winkelen en vogels kijken willen combineren, ga dan naar Den Haag. De ijsduiker zwemt nog rond in Haagse wateren.

Op de Oesterdam zoeken de tien sneeuwgorzen nog altijd naar voedsel. De strandleeuweriken ook, maar die zijn soms wat minder goed te benaderen. Ben van den Broek maakte een wel heel mooie reportage van deze wintergasten uit noordelijke streken.

Ik sluit af met een andere bekende blogger annex vogelaar: Cornelis Fokker. Zelfs in dichtbebouwd gebied ontdekt hij altijd wel iets bijzonders. Een bever in de Rhoonse grienden bijvoorbeeld. Of een knobbelzwaan met een ring om de poot. Maar Fokker is ook meeuwenkenner en ontdekt zowaar altijd wel een pontische meeuw, die ik vrijwel zeker zou aanzien voor een zilvermeeuw. Een andere dag maakte hij foto’s van de eerder gememoreerde ijsduiker, een roodhalsfuut bij IJsselmonde en zowaar twee keer zeven ransuilen!

Komend weekend schijnt het aardig weer te worden. Veel vogelplezier toegewenst!

Groet,

Jako