Weekbericht #4 Een kort verslag

matkop

Wie met griep op de bank zit, moet zich rustig houden. Dat doe ik dan ook. Een kort weekbericht dit keer. Ingegeven ook door het feit dat ik afgelopen weekend bar weinig tijd had om vogels te kijken. Ik ben bang dat komend weekend ook niet het topweekend van 2016 gaat worden. De weergoden storten de komende dagen een behoorlijk aantal millimeters hemelwater over ons uit. Of de droge perioden lang genoeg zullen zijn, we zullen het zien.

Dit weekend ben ik dichtbij huis gebleven. Tussen de bedrijven door een bezoek aan natuurgebied Avelingen bij Gorinchem. Een kort bezoek helaas, maar het leverde wel een prachtige opname van een matkop op. Groene specht vloog te snel weg, een ijsvogel ook en een havik ook! Wel een schitterend gebied dat ik vaker ga bezoeken.

Op Facebook kwam ik een mooie fotoreportage tegen van Dirk van Straalen. Op de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland maakte hij prachtige foto’s van dwerggors, frater, flamingo, zeearend, parelduiker, ruigpootbuizerd en wilde zwaan. In die contreien valt in deze periode altijd wel iets bijzonders te zien.

Ghita Pluijmaekers bezocht de Amsterdamse Waterleidingduinen en spotte er vos, waterspreeuw, wilde zwaan en grote zaagbek. Cor Fikkert bivakkeerde aan de oevers van het Veluwemeer en maakte prachtige foto’s van ijsvogel, waterral en grote zaagbek. In een ander gebied, helaas niet bekendgemaakt, maakte De wereld door mijn lenzen een schitterende fotoreportage van baardmannetjes en nonnetje.

Tot slot Maria die met haar broer Scheveningen en omstreken bezocht op zoek naar kustvogels als grote burgemeester, ijsduiker, grote aalscholver, bonte kraai en zilvermeeuw. Ze maakte er een mooie reportage van die op haar weblog kunt bekijken.

Zo heb je hoop ik een indruk van wat in het westen van het land te zien valt deze weken. Ik heb het overigens nog niet gehad over de zwarte ibissen in de Starrevaart bij Leidschendam. Vanuit de prachtige vogelkijkhut maak je daar ook kans op roerdomp, kleine zwaan, blauwe kiekendief en nonnetje.

Hopelijk dit weekend toch nu en dan gelegenheid een vogel waar te nemen!

Groeten,

Jako