Weekbericht #3 Veel te zien

De Nederlandse natuurgebieden lopen aardig vol deze weken. Het weer speelt daarin denk ik een gunstige rol. Eindelijk eens wat winterse kou die vogels in het noorden dwingt om verder naar het zuiden af te reizen. Wil je wintergasten zien, dan heb je komend weekend alle reden om erop uit te trekken. Ook het weer lijkt mee te gaan werken. Over het algemeen droog met een matige wind uit het zuiden of zuidwesten. Hieronder lees je meer over gebieden waar de afgelopen week mooie waarnemingen zijn gedaan. 

Afgelopen weekend bezocht ik twee gebieden: de Oesterdam en omgeving en het Grevelingenmeer bij Battenoord op Goeree-Overflakkee. Op de Oesterdam waren sneeuwgorzen en strandleeuweriken mijn target. Met hulp van twee andere vogelaars heb ik ze kunnen vinden. Beide soorten foerageren op het talud aan de zijde van de Oosterschelde. Wil je weten waar je ze kunt zien, lees dan mijn berichten van afgelopen zaterdag en zondag. Verder zie je op de Oesterdam momenteel de gebruikelijke, maar mooie soorten als rotgans, scholekster, steenloper, buizerd en een enkele kanoet. In het Bathse Spuikanaal verblijven groepjes middelste en grote zaagbekken die je vanaf de kant in alle rust kunt bekijken. Ook de ijsvogel zag ik opvliegen. Rij na afloop ook door de Hogerwaardpolder bij Woensdrecht. Tussen de knobbelzwanen gaat een aantal kleine zwanen schuil. En tussen de grauwe ganzen een indische gans die er al wekenlang verblijft. Vlak langs de polderweg zag ik een kanoet naar voedsel zoeken. En even verderop een kleumende haas bij een groep van honderden wulpen.

Over kleine zwanen gesproken: in de Alblasserwaard verblijven bij de dorpjes Brandwijk en Wijngaarden momenteel grote groepen. Bij elk dorp ongeveer 150 exemplaren bij elkaar in één weiland. Heb je geluk dan zitten ze vlak bij de weg.

Bij Battenoord waren drie andere soorten het doel: frater, europese kanarie en flamingo. Nou, de flamingo’s kun je er momenteel niet missen. Links of rechts van het haventje laten ze zich gewillig bekijken. Het blijft een spectaculair gezicht hoor die flamingo’s. De fraters zijn trouwens niet minder spectaculair! Ik kon ze van dichtbij filmen en Ben van den Broek legde ze vast met zijn fototoestel. Bekijk zijn foto’s, ze zijn echt de moeite waard! Vlak voor het haventje van Battenoord heeft een architect een zogenaamd landgoed aangelegd. In de struiken die er groeien bivakkeert een groepje van vier europese kanaries. Bij Battenoord moet je eigenlijk je wandelschoenen of -laarzen aantrekken. Trek er op uit langs de oevers van het Grevelingenmeer en je maakt kans op diverse steltlopers, waterral, ijsvogel, rotgans, brandgans en zangvogels.

Het absolute hoogtepunt van de week is voor de meeste vogelaars toch wel de roodkeelnachtegaal in Hoogwoud. Zelf ben ik vanwege de afstand niet afgereisd, maar ik heb ontzettend veel foto’s voorbij zien komen. De eerder genoemde Ben van den Broek legde ook deze uiterst zeldzame dwaalgast vast.

Ook op de waddeneilanden valt in deze tijd van het jaar veel te zien. Zoals vrijwel het hele jaar door natuurlijk. René Smits bezocht onlangs het eiland Texel en doet op zijn weblog verslag van zijn vogeltochten. Op zichzelf geen heel bijzondere soorten, maar wel fraaie foto’s en bovendien: je kunt toch niet alleen maar dwaalgasten uit Siberië bekijken?

Luuk Punt kickte in de polder af van zijn bezoek aan Hoogwoud en deed rond Nieuwkoop aardige waarnemingen van onder andere de zwarte ibis. Deze vogel schijnt weer in de Starrevaart bij Leidschendam te zitten, wellicht dat ik hem daar binnenkort eens ga proberen te filmen. Ook natuurfotograaf Kees van Dommele had een bijzondere soort op de korrel: een zwartbuikwaterspreeuw in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het kan zijn om de waterspreeuw vanwege zijn perfecte schutkleur te vinden. Maar een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen is beslist de moeite waard.

Datzelfde geldt natuurlijk voor dat immense natuurgebied bij mij om de hoek: de Biesbosch. Daar valt altijd wel iets te beleven, en al helemaal wanneer je het gebied per boot bezoekt. Zeearend, enorme groepen grote zilverreigers, nonnetje, grote zaagbek, brilduiker, houtsnip, middelste zaagbek en ijsduiker worden er momenteel gezien. Bekijk de vogelblog van ene Tim maar eens. Hij deed deze waarnemingen bij het Spaarbekken de Gijster, een locatie die je helaas alleen per boot kunt bereiken.

Ik sluit af met twee blogs die aantonen dat ook ‘gewone’ vogels meer dan de moeite waard zijn. Natuurkieker publiceerde een schitterende fotoserie over een holenduif. En Helma over een ‘simpele’ roodborst. Veel mooier kan het toch niet?

Veel vogelplezier toegewenst komend weekend!

Jako