Weekbericht #16 Bijzondere waarnemingen

Wil je vogels kijken, zoek dan een natuurgebied op, wandel er doorheen of ga lekker in een vogelkijkhut zitten, en je ziet gegarandeerd vogels. Dat geldt voor alle gebieden, dus evenals vorige week noem ik geen gebieden in het bijzonder. Voor mezelf was het vooral een vlinderweek. Dinsdagmiddag bezocht ik het Alblasserbos in Papendrecht in de hoop een oranjetipje te kunnen filmen. Ik merk op Facebook dat deze soort momenteel zo ongeveer de heilige graal is onder vlinderliefhebbers. Ook in het Alblasserbos kwam ik diverse mensen tegen die speciaal voor het oranjetipje kwamen.
De komende week zal het met de vlinders niet veel worden, schat ik in. Temperaturen onder de tien graden zijn bepaald niet ideaal voor insecten. Vrijdag maak je misschien nog enige kans als de zon doorkomt. Aarzel dan niet en zoek meteen een bosrand op waar geen wind staat. Daar warmt het sneller op en vliegen de vlinders rond. Zo zagen wij de dagpauwoog, kleine vos, atalanta, gehakkelde aurelia en het bont zandoogje, oranjetipje, klein geaderd koolwitje en groot geaderd koolwitje.

Ben je geïnteresseerd in bijzondere vogelsoorten, dan verdient het aanbeveling om waarneming.nl in de gaten te houden. Overal in het land worden heel wat bijzondere waarnemingen gemeld. Zelf vind ik de melding van twee witwangsterns bij Berkel en Rodenrijs heel aardig. Ik rij elke dag door dat mistroostige gebied dat langzaam maar zeker in één uitgestrekt stedelijk gebied wordt getransformeerd. Woonwijken, scholen, bedrijventerreinen en lappen asfalt liggen er straks te blakeren in de zon. Hazen en grutto’s worden er uit naam van de vooruitgang verdreven. Maar tussen dat alles ligt daar een recreatiegebied: de Nieuwe Droogmaking en laten daar deze week nou net twee zeldzame witwangsterns zijn gezien. Je hoeft de deur soms nauwelijks uit om leuke soorten te zien.

Beste vogelgebieden in Zuid-Frankrijk
Voor het geval je nog geen vakantiebestemming hebt, ik wijs je graag op de informatie die ik deze week ontving van Ruud die in Zuid-Frankrijk een kamers verhuurt. Hij is een verwoed vogelaar en beschreef de vijf beste vogelgebieden in de regio Ariège. Voor Ruud is de omgeving daar één uitgestrekt vogelgebied. En ben je fotograaf, dan organiseert hij dit jaar een cursus fotografie in samenwerking met een vermaard natuurfotograaf.

Ondanks de kou toch veel vogelplezier toegewenst de komende dagen. Blijf je liever binnen, geniet dan van de foto’s die mijn dochter deze week maakte. Je ziet ze hieronder.

Groeten,

Jako

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen

 

Oranjetipe. Hinke van Gorsel
Oranjetipje. Hinke van Gorsel

 

Oranjetipje. Hinke van Gorsel
Oranjetipje. Hinke van Gorsel

 

Kever. Hinke van Gorsel
Kever. Hinke van Gorsel

 

Dagpauwoog. Hinke van Gorsel
Dagpauwoog. Hinke van Gorsel

 

Dagpauwoog. Hinke van Gorsel
Dagpauwoog. Hinke van Gorsel

 

Bont zandoogje. Hinke van Gorsel
Bont zandoogje. Hinke van Gorsel

 

Tjiftjaf. Hinke van Gorsel
Tjiftjaf. Hinke van Gorsel

 

Bloesem. Hinke van Gorsel
Bloesem. Hinke van Gorsel

 

de beste vlindergidsen van dit moment