Weekbericht #15 Ook de dagvlinders vliegen weer

Waar je ook gaat, vogels alom. De beste tijd om zangvogels waar te nemen is aangebroken. Ga naar buiten, zoek een natuurgebied op en speuren en luisteren maar. Of je nu de bossen op de Veluwe bezoekt, de weidegebieden in de Alblasserwaard of de Zeeuwse delta met zijn watervogels, overal stuit je op een enorme rijkdom aan vogels. Dit wordt dus een heel kort weekbericht: open slechts het menu Vogelgebieden, kies een natuurgebied uit en vogelen maar.
Let ondertussen ook op de dagvlinders die nu ook volop vliegen. Dit weekend filmde ik mijn eerste dagpauwoog, bont zandoogje en gehakkelde aurelia. Vandaag had ik het geluk dat ik een stel oranjetipjes kon filmen in het Alblasserbos. Waar overigens ook andere dagvlinders rondfladderen: dagpauwoog, bont zandoogje, citroenvlinder en klein geaderd koolwitje. In het dorp kwam ik trouwens ook nog een boomblauwtje tegen. Richt je verrekijker ook eens op een vlinder, je zult zien dat het kijken naar die insecten even leuk is als het kijken naar vogels.

Nu te stoppen zou wel een heel kort weekbericht opleveren. Dus nog even een rondje langs geoefende vogelaars die een weblog bijhouden. Wil je in navolging van Cornelis Fokker de Forsters stern zien, stap dan een dezer dagen in de auto en koers richting Texel. Ben je bereid om flink wat kilometers te vreten, dan reikt hij in zijn laatste blog je nog een aantal extra ideeën aan.

Ook Guus Peterse kwam flink in beweging voor de forsters stern. Hij speculeert in zijn blog over de waarde van deze bijzondere waarneming. Is die ene forsters stern even veel waard als alle grote sterns op Texel bij elkaar? Voordat je bij die ietwat merkwaardige gedachtekronkel bent aanbeland, heb je tal van suggesties voor bijzondere natuurgebieden gekregen. Een bijzonder nuttig artikel voor vogelaars en natuurliefhebbers dus.

Ik besluit met een verwijzing naar de prachtige fotoreportage van John van een oranjetipje. Een schitterende dagvlinder waar we zuinig op moeten zijn. Evenals al die andere dag- en nachtvlinders die ons land nog rijk (of arm) is.

Veel plezier in de natuur!

Groeten,

Jako

de beste vogelgidsen van dit moment