Weekbericht #14 De blauwborsten zijn gearriveerd

Voor mij staan sinds afgelopen weekend de komend weken in het vooral in het teken van de zangvogels. Op de Tongplaat bij Dordrecht wemelt het van de blauwborsten. Ik telde in het openbare deel minimaal tien territoria. De Tongplaat (en de hele Biesbosch trouwens) is een van de beste plaatsen om blauwborsten te zien. Maar ik kwam ook blauwborsten tegen in de Tiendgorzen in de Hoeksche Waard. Water, riet en struikgewas. Als je die combinatie in een natuurgebied vindt, dan maak je grote kans op deze fraaie zangvogel. En je krijgt er gelijk fitis en tjiftjaf bij, want die zijn ook massaal gearriveerd. De eerste rietzangers ook trouwens. Hoe vroeger in de morgen, hoe beter. Op sommige plekken op de Tongplaat vielen de zingende vogels nauwelijks van elkaar te onderscheiden, omdat ze zo hard met zovelen zongen. Ik beleefde ook nog op een andere manier een persoonlijk moment of fame: plots danste er een cetti’s zanger voor mijn camera en ondanks alle takjes en rietstengels stond mijn lens nog scherp ook.

Ondertussen kun je in de open terreinen niet minder genieten van de watervogels. Vogels als kluut, grutto, kokmeeuw, zwartkokmeeuw, tureluur, zwarte ruiter en kemphaan kom je overal tegen in de Zeeuwse delta. Tel daar de talloze eenden, de rotganzen, brandganzen en lepelaars bij op. Over de lepelaar gesproken: die verzamelen zich in de broedkolonies en de eersten zitten al te broeden. In het Quackjeswater bij Hellevoetsluis huizen lepelaars en aalscholvers broederlijk naast elkaar. De aalscholvers hebben nota bene al jongen!

Op de verschillende vogelblogs worden niet heel veel bijzondere soorten gemeld. De enige blog die ik onder je aandacht wil brengen is die van ene John. Hij is in zijn nieuwste blog een beetje aan het jeremiëren, die tekst kun je gerust overslaan. De foto’s van de adder daarentegen zijn schitterend en zeer bijzonder. Echt een topserie. Ook de foto van de parende padden mag er zijn, en als klapstuk een fraaie kruisbek. ‘Zomaar’ ergens op de Veluwe. Nou ja, ik woon in de Alblasserwaard, het zal nog wel even duren voordat ik de Veluwse adders kan filmen. Maar laat ik nou ook niet beginnen te jeremiëren…

De groeten maar weer!

Jako

de beste vogelgidsen van dit moment