Weekbericht #13 Massa’s vogels

In mijn vorige bericht schreef ik dat het in de Karrenvelden Tholen momenteel barst van het vogelleven. Dat geldt voor vrijwel alle natuurgebieden, zeker voor de gebieden die aan het water liggen. Kluten, zwartkopmeeuwen, kokmeeuwen, tureluurs, grutto’s kieviten en lepelaars zoeken hun broedgebieden op of zijn al aan het broeden. Je kunt je hart dus ophalen in de Zeeuwse delta. Reken maar dat je in alle gebieden ontzettend veel vogels tegen komt. Veel steltlopers en hier en daar zangvogels als graspieper, roodborsttapuit en rietgors. Wil je weten waar je precies in Zeeland moet zijn, open dan eens mijn overzicht van Zeeuwse vogelgebieden.
Ook zo’n mooi gebied, maar niet in Zeeland: Quackjeswater bij Hellevoetsluis. Ik las dat de lepelaars hun broedkolonie weer bevolken. Dat is altijd een machtig gezicht. Neem je telescoop mee en volg hun verrichtingen. Op de plas voor de kolonie zie je er ongetwijfeld ook veel watervogels als dodaars, geoorde fuut, slobeend, kuifeend en wie weet zelfs een waterral. Het omliggende duingebied leent zich uitstekend voor een voorjaarswandeling. Bosvogels zul je ook vast in grote getale tegenkomen. Over de aalscholvers in hetzelfde gebied las ik zelfs dat ze al jongen hebben. Over aalscholvers gesproken: vandaag had ik voor mijn werk echt een reisdag. Van Heeswijk-Dinther in Brabant ‘eventjes’ naar Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee. Tja, waar dan te lunchen? Ik ben even het plaatsje Willemstad ingereden, daar kwam ik tenslotte toch langs. Op de weg naar het plaatsje passeerde ik een plas met in het midden een eiland. In de bomen en struiken op dat eiland zag ik in het voorbijgaan veel nesten van aalscholvers en blauwe reigers.

Nu de zomertijd weer is ingegaan zijn de dagen plots weer iets langer. Dat biedt gelegenheid om ‘s avonds de polders rond Alblasserdam weer te verkennen. De Donkse Laagten bijvoorbeeld. Daar is het een drukte van belang met de grutto’s. De zijn druk met baltsen en kiften. Het kan haast niet anders dat een paar boeren rond de Donkse Laagten (vooral aan de kant van Streefkerk) rekening houden met de weidevogels. Rij maar eens langs de molens van Streefkerk. In de percelen grasland kom je weidedieren tegen als grutto, kievit, tureluur, haas en zelfs wat roeken. En heb je het geluk dat een groep wulpen in de uiterwaarden van de Lek opschrikken, dan landt er zomaar een club wulpen neer in het weiland.

Overal hoor ik nu ook de tjiftjaffen en hier en daar zelfs een fitis. Ook de blauwborst is gemeld, helaas nog niet door mij. Ik hoop dat het fraaie weer van komend weekend me een blauwborst gaat opleveren. Liefst zingend, op een paaltje of als een parachute in de lucht. In de Biesbosch zijn ze al gezien. Evenals buidelmezen trouwens, zoals Cornelis Fokker op zijn blog meldt. In de Sophiapolder voor Hendrik-Ido-Ambacht worden grote aantallen grutto’s wintertalingen (zelfs een Amerikaanse wintertaling) en kluten gemeld. Let op dat je in je enthousiasme niet een stukje verboden terrein betreedt. De politie is er snel bij.

Ben je op zoek naar een paar uitgewerkte vogeltochten door de Zeeuwse delta, klik dan op de banner hieronder. Het kan zo maar zijn dat deze banner bedrieglijk blijkt. Er worden namelijk steeds minder flamingo’s gemeld bij Battenoord en het zou zomaar kunnen zijn dat nu ook de laatste vogels zijn vertrokken. Het blijft een mooi natuurgebied daar hoor. Zeker als het weer zo mooi wordt als komend weekend. Veel vogelplezier toegewenst.

Groeten,

Jako

uitgewerkte vogeltochten