Weekbericht #12 Steltlopers

Het is plots echt de tijd van de steltlopers in ons land! In de Brabantse Biesbosch worden soorten gezien als kluut, watersnip, bonte strandloper, bontbekplevier, zelfs een paarse strandloper (!), kleine strandloper, goudplevier, grutto, kievit, scholekster, witgatje, wulp, kemphaan, tureluur, zwarte ruiter en af en toe en alleen voor de happy few: de kleine geelpootruiter. Nou, als je in de Brabantse Biesbosch zoveel steltlopers ziet, hoe moet het dan niet zijn in de Zeeuwse delta? Daar kun je dan toch ook nog wel een kanoet of rosse grutto aan het rijtje toevoegen?
Over steltlopers gesproken: lepelaars lopen ook op hoge poten en ze schijnen weer in het land te zijn. In de broedkolonies hebben de eerste paartjes zich gemeld. En soms laten ze zich fantastisch bekijken, zoals hier bij Haarlemmerliede. Nooit eerder gehoord van dit nietige plaatsje en nu prijkt de naam op mijn blog! De foto’s zijn er niet minder fraai om. Ook in Quackjeswater bij Hellevoetsluis zijn de eerste lepelaars gemeld.

In de buurt van Everdingen kun je ook heel aardig vogels kijken, ontdekte ik. De uiterwaarden in de Lek zijn een fantastisch wandelgebied. De natuur wordt er redelijk aan zijn lot overgelaten. Je ziet er soorten als roerdomp, baardmannetje, ijsvogel, grutto, grote zaagbek en roodborsttapuit. Ook in de polders aan de andere zijde van de rivier kun je hier en daar grutto’s zien. Zelfs de ondersoort van IJsland. Hier een fraaie fotoserie.

Dat ook de drieteenstrandlopers nog volop aanwezig zijn op de stranden, kun je afleiden uit deze foto’s. Het blijven fotogenieke beestjes die op de een of andere manier blijven boeien.

Het Paasweekeinde dreigt wat weer betreft wisselvallig te verlopen. Zaterdag een stralende dag, dan er zeker op uit. Vrijdag, zondag en maandag worden volgens de weerprofeten wisselvallig. Dat wordt nu en dan vanuit de auto vogels kijken. Wil je tijdens de buien ook vanuit de auto vogels kijken, dan ben je natuurlijk op zoek naar natuurgebieden die toegankelijk zijn voor auto’s. In de zuidwesthoek kun je denken aan:

Veel vogelplezier toegewenst!

Groeten,

Jako

recensies van de beste vogelboeken