Weekbericht #10 Het gaat beginnen

Nou, beste vogelaars, maakt u op voor een serie fantastische vogelkijkdagen! De dagen gaan nu echt lengen en beter nog: de zon gaat uitbundig schijnen. Vandaag vernam ik dat de flamingo’s bij Battenoord behoorlijk onrustig zijn. Kijk, dat is nou het effect van langere dagen. Vogels worden zich plots gewaar van hun roeping om zich voort te planten. Het kan zomaar het laatste weekend zijn dat de flamingo’s bij Battenoord te bewonderen zijn. Wil je ze zien, reis dan dit weekend nog af naar Goeree-Overflakkee. Check wel eerst waarneming.nl, want wie weet vertrekken ze vannacht al. Zijn ze onverhoopt toch vertrokken, wanhoopt dan niet. De Zeeuwse delta zit momenteel tjokvol vogels. Waaronder bijzondere!

Ze willen het op Goeree-Overflakkee niet weten, maar ook dit deel van de delta is behoorlijk Zeeuws. Bij Goedereede zit al dagen een grote pieper. En op de Brouwersdam wordt nog altijd de zwarte zeekoet gezien. Die zal toch ook wel een keer richting Schotland vertrekken om voor nageslacht te zorgen? Of de Aziatische goudplevier nog in de Volgerlanden bij Ouddorp verblijft, is onduidelijk. Cornelis Fokker zag hem op zijn ronde door de delta althans niet. Trouwens, bij Battenoord maak je nog altijd kans op frater, ijsvogel, waterral, rotgans en als je echt geluk hebt, de dwerggors.
De Prunje achter Zierikzee zit momenteel tjokvol vogels. Tureluur, zwarte ruiter, groenpootruiter, de eerste lepelaars, altijd kleine zilverreigers en nu ook weer een zeldzame gast: een kleine geelpootruiter. Er vliegt ook een aantal velduilen in het natuurgebied rond. Pak de fiets, of trek wandelschoenen aan, en erop uit!

Zelf wil ik dit weekend mijn eerste grutto’s van het jaar filmen. In de uiterwaarden van de Lek moet het gaan gebeuren. Daar valt ook het nodige te beleven trouwens. In de rietvelden foerageren baardmannetjes en zijn rietgorzen actief. Soms is er een roerdomp te zien, een waterral, een watersnip. Pijlstaarten worden overal in de uiterwaarden gemeld en het miegelt werkelijk van de wintertalingen. Samen met de pijlstaart mijn favoriete eend. Hoewel, ik zou toch ook wel eens een grote zaagbek of nonnetje van ontzettend dichtbij op de korrel willen nemen. Nu kan het nog.

Een andere locatie die ik graag weer eens zou willen bezoeken, maar waar ik wel vaak pech heb, is de Starrevaart bij Leidschendam. Dat gaat dit weekend zeker niet gebeuren, maar de zwarte ibissen laten zich er regelmatig fraai zien. Evenals nonnetjes, brilduikers, ijsvogel, grutto’s en andere watervogels.

Ook in de Biesbosch gaat het nu aardig los. Ook hier heeft zich een kleine geelpootruiter gemeld. Grote groepen grutto’s foerageren er op de slikken. Een rouwkwikstaart vliegt met witte kwikstaarten op. Waterpiepers alom. Grote zaagbekken en nonnetjes. En als je geluk hebt en een scherp oog: de roerdomp in het riet.

Ik zou bijna nog een uniek vogelmoment vergeten: de enorme zwermen vinkachtigen die zich nu verzamelen en rondvliegen. Putters, groenlingen, vinken en sijsjes vliegen in soms enorme groepen met elkaar op. Je hoort ze vaak al van ver. Ben je ze op het spoor, benader ze dan omzichtig. Loop rustig, maak geen lawaai. Hoe dichterbij je komt, hoe overweldigender het klinkt.

Mijn tips voor dit weekend: Grevelingenmeer bij Battenoord voor de flamingo’s, de Prunje voor het overdadige, de uiterwaarden voor de grutto’s en pijlstaarten en de Biesbosch voor alles bij elkaar. Maar heel nuchter beschouwd kun je de komende dagen overal vogels kijken.

Veel vogelplezier.

Groeten,

Jako

zeeland