Weekbericht #1 Een mooi vogeljaar toegewenst

kleine zwanen

Het is de eerste week van 2016 dus het kan nog: je een mooi vogeljaar toewensen! Met hopelijk veel mooie waarnemingen en iets minder mensgericht: goede broedresultaten alom, en liefst ook van de grutto. De Vogel des Vaderlands kan wel een opsteker gebruiken. De weergoden zijn ons vogelaars deze week helaas nog niet welgevallig. Regen en wind zijn niet de meest prettige combinatie in de winter en kletterde de regen niet in je nek omdat je in het noorden woont, dan kwam je je huis niet uit vanwege de ijzel. Komend weekend zou het weer iets beter moeten zijn, dus dan er weer op uit!

Afgelopen weekend heb ik het mezelf makkelijk gemaakt door in het Alblasserbos en omgeving op stap te gaan. ‘s Ochtends met dochterlief. Die wilde ook wel eens kleine zwanen zien. Dus op naar Wijngaarden. Ten zuiden van dit vlek in de Alblasserwaard slechts knobbelzwanen. Maar in een wei tegen de N214 ook veel wit. Tweeënvijftig zaten er, kleine zwanen met een enkele knobbelzwaan. Hele families, de jongen pik je er eenvoudig tussenuit. Daarna nog wat door de Alblasserwaard getoerd, met een fraaie buizerd die in een boom zat te kleumen en een sperwer waarvan ik slechts een flits kon filmen. Een grote groep kolganzen liet zich van redelijk dichtbij filmen in de Donkse Laagten. Dit natuurgebied is op dit moment the place to be in de Alblasserwaard. In de plasdraswei bivakkeren grote groepen kieviten,  goudplevieren en een stel kemphanen. Er verblijven ook grote groepen wintertalingen en duizenden brandganzen.

top 10 de allerlaatste

In Zeeland is het al wekenlang een beetje eentonig in de berichtgeving. In het veld blijft er in de bekende gebieden veel te beleven. Ik las op een aantal weblogs dat de Prunje tjokvol goudplevieren zit. En dat slechtvalk en sperwer wel eens plegen te spelen met deze smakelijke prooi. Dat levert spectaculaire beelden op, want werkelijk, er zitten duizenden en duizenden goudplevieren! Kluut, rosse grutto, lepelaar, grutto, watersnip en allerlei andere soorten vallen je ten deel als je het gebied doorkruist. Hoe eentonig het ook is, ik laat het niet na te vermelden: bezoek ook de Brouwersdam waar elke dag aardige waarnemingen worden gedaan. Grote stern, ijsduiker, witbuikrotgans en zwarte zeekoet zijn vandaag gemeld. Ik ben bang dat ik dit weekend toch ook weer afreis naar dit winderige oord.

Dat je ook van minder zeldzame vogels kunt genieten, toont Cornelis Fokker aan in zijn blog van vorige week. Er staan tal van zeer bijzondere waarnemingen op zijn lijsten, maar vorige week ging hij uit voor een dagje meeuwen kijken in Rotterdam. Dan weet hij warempel toch nog een paar bijzondere soorten er tussen uit de vissen, zoals een geelpootmeeuw en een pontische meeuw. Maar dat er zoveel waterhoentjes in 010 zitten viel hem toch ook nog op…

Peter op Pad fotografeerde een prachtige kuifmees. De locatie vermeldt hij niet, maar het zal vast ergens in een bosrijk gebied zijn geweest. Dat brengt me weer op het Alblasserbos. Daar heb ik de hele zaterdagmiddag rondgescharreld met bar weinig waarnemingen. Sijzen vloog hoog over, een buizerd doorkruiste het bos. Een matkop hoorde ik ergens op de grond en toen ik hem eindelijk zag en mijn camera instelde was hij vertrokken. Hoog in een populier timmerde een grote bonte specht er op los en dat was het dan wel. Vogels kijken in het bos, je zou er een nekhernia oplopen.

Vandaag ontdekte ik ook een leuke weblog waarop verslag wordt gedaan van vogels kijken in het noorden, de omgeving van Den Oever en het Wieringermeer. Helma fotografeerde daar onder andere grote en middelste zaagbekken, een heuse eidereend, buizerd en ruigpootbuizerd. Het zijn prachtige foto’s, het bekijken meer dan waard. Als de kop van Noord-Holland wat dichter in de buurt was, zou ik daar eens met mijn camera in het wilde weg gaan schieten.

Of de velduilen bij Zevenhuizen hun rondjes nog vliegen over akkers en roeibaan, weet ik niet. Er wordt gemeld dat ze vertrokken zijn. Wil je een bijzondere dwaalgast zien, dan kun je nog altijd bij Wilhelminapolder terecht waar je de witkopgors van dichtbij kunt bekijken. Wil je een paar vogelrijke excursies door Zeeland en Zuid-Holland maken, dan vind je hier een drietal uitgewerkte vogeltochten. De tocht over Schouwen-Duiveland beveel ik je in deze tijd in het bijzonder aan.

Weer veel vogelplezier toegewenst.

Hartelijke groet,

Jako