recensie wolf de terugkeer van een jager roelke posthumus

‘We kunnen veel van wolven leren.’ – interview met Roelke Posthumus

Een paar weken geleden recenseerde ik het boek Wolf. Terugkeer van een jager van Roelke Posthumus. We kwamen in contact en dan vind ik het altijd leuk om een paar vragen voor te leggen. Dus in mijn serie Interviews vandaag een kort gesprek met Roelke Posthumus.

Wat fascineert jou het meest aan de wolf?

De wolf is geen echte toppredator. Hij loopt grote risico’s wanneer hij een grote prooi als een edelhert of een eland probeert te doden (de helft van de gevonden schedels van wolven hebben ernstige beschadigingen door hoeven van grote grazers). Hij heeft geen scherpe klauwen om een prooi vast te grijpen en ook geen grote slagtanden waarmee hij met een beet een nek kan breken. Hij moet dus heel voorzichtig zijn voor hij besluit een grote grazer aan te vallen. Is dit dier misschien ziek, heeft het net een jong gekregen, is het misschien reumatisch of kreupel?

recensie wolf de terugkeer van een jager roelke posthumus

Als hij niet heel goed oppast is hij zijn met moeite gedode prooi ook zo weer kwijt aan mee-eters zoals echte toppredatoren (grizzly beren en poema’s) maar ook aan vossen en raven. Ik vind het fascinerend om te zien hoe een wolf met de afmeting en de uitrusting van een hond dit toch voor elkaar krijgt. Daarvoor zijn een superneus, een geweldig doorzettingsvermogen, grote intelligentie en een ontwikkeld sociaal gedrag essentieel.
Vooral dat laatste is heel bijzonder voor een roofdier. De meeste roofdieren leven en jagen in hun eentje. Het is simpelweg te gevaarlijk om in een groep te leven waarin alle leden machtige klauwen en scherpe hoektanden hebben. Tijgers en ijsberen maar ook mollen en egels leven dus het liefst alleen. Maar wolven leven en jagen in familiegroepen.
Dat vraagt een groot onderling vertrouwen, invoelingsvermogen, zorg en leiderschap. Wolven zijn hier meesters in. We kunnen nog wel wat van hen leren.

Heb jij je als bioloog ook bezig gehouden met de wolf ?

Ik heb zelf geen onderzoek aan wolven gedaan. Ik heb ze (één in het wild en een paar in wildparken en dierentuinen) wel met de ogen van een gedragsbioloog bekeken.
Het is wel jammer dat dit nog zo weinig gebeurt. Het meeste onderzoek aan wolven komt voort uit beheersvragen en niet zoals bij mensapen uit vragen naar hun manier van samenleven en hun intelligentie. Ik hoop dat dit meer gaat gebeuren.

Wat heeft het in jouw ogen te betekenen dat de wolf zich weer in Nederland vestigt?

Er zijn wolvenvrienden en natuurbeschermers die de terugkomst van de wolf naar Nederland zien als de kroon op ons natuurbeleid. Daar hoor ik niet bij. Een wolf gaat waar zijn prooien in grote hoeveelheden voorkomen zodat hij er een zwakke uit kan pikken. In Nederland zijn dat vooral reeën en in mindere mate wilde zwijnen. Dat deze in grote hoeveelheden voorkomen is vooral te danken aan onze landbouw. Het gehele jaar door is er immers voldoende voedsel te vinden. Wolven willen natuurlijk ook graag een rustige plek om een hol te graven en hun jongen groot te brengen en dat is wel in sommige natuurgebieden te vinden maar nog meer op militaire oefenterreinen ed. Voor wolven is Nederland ook wel erg vol met mensen.

Ik zou zo graag een wolf in het wild zien. Waar moet ik heen?

Dat is een probleem want een wolf wil helemaal niet gezien worden. Hij heeft je allang geroken voordat jij hem ziet en is zijn weegs gegaan. Yellowstone National Park in de VS is misschien wel de beste plek om wolven te zien want daar zijn ze niet zo schuw voor mensen en kunnen ze vanaf uitkijkplekken met de telescoop bekeken worden. In Europa zijn wolven, wellicht door de eeuwenlange bejaging erg schuw. Second best is een bezoek aan een van de wildparken in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk of Scandinavië.

Heb je al reacties op je boek ontvangen?

Jazeker. En daar ben ik erg blij mee. Ik heb geprobeerd om een objectief feitelijk boek te schrijven en ik merk dat veel mensen daar behoefte aan hebben. Er wordt zoveel emotionele onzin over wolven verteld. Het is blijkbaar voor velen gewoon fijn om te weten wat voor dier een wolf is en wat je moet doen als je hem tegenkomt.

Met dank aan Roelke Posthumus voor haar medewerking aan dit interview. En natuurlijk voor het schrijven van het buitengewoon interessante boek over de wolf.