Waterschaal voor vogels

Geloof het of niet: veel zangvogels komen maar bar moeilijk aan water. Of het nu winter is of zomer. Plekjes met ondiep water zijn schaars. Kijk maar eens naar de sloten bij jou in de buurt. Vaak zijn die beschoeid en kunnen zangvogels als merel, koolmees of huismus niet bij het water komen om het te drinken. Laat staan om er even in te badderen. Een goede waterschaal voor vogels biedt dan uitkomst. En het leuke is: badderende en drinkende vogels in de tuin zijn het summum van kijkgenot.

De tuin van mijn schoonouders

Bij mijn schoonouders in de tuin wemelt het altijd van de vogels. Daar zie je tenminste nog wolken huismussen. Merels vliegen er af en aan en ook bezoeken pimpelmees, koolmees en staartmees de tuin regelmatig. De heggenmus zoekt naar voedsel tussen de tuinplanten. En het winterkoninkje laat er zijn schelle riedel horen. Heel soms, en tot grote ergernis van mijn schoonvader, duikt er plots een sperwer op. Die het dit keer niet op zijn sierduiven heeft voorzien, maar dus op de zangvogels in de tuin.

koolmees uitsnede 1

De vogels komen af op het voer dat wordt gestrooid. Maar dé trekpleister is toch de waterbak. Drinken de vogels er niet uit, dan badderen ze er wel in. En dat op een paar meter van de tuindeur! Beter kun je het niet hebben.

Winter en zomer hebben zangvogels behoefte aan water. Je helpt de vogels door een waterschaal in de tuin neer te zetten. Zo kunnen ze hun verenkleed onderhouden. En kunnen ze drinken. Zeker in de zomerhitte kan een waterschaal vogellevens redden. Vaak zie je de vogels dan met geopende snavels zitten. Zo koelen ze af. Maar reken maar dat ze dan ook veel vocht verliezen.

Kortom: koop een waterschaal en lok de vogels naar je tuin. Er zijn veel modellen beschikbaar, in allerlei prijsklassen. Een leuk cadeautje bovendien. Trouwens, wist je dat je in de winter beter geen suiker kunt toevoegen aan het water? En ook geen zout? Lees hier meer praktische tips over drinkwater voor tuinvogels.

Bekijk hier het ruime aanbod waterschalen voor tuinvogels van de gespecialiseerde webwinkel Vivara.nl.

Bekijk het aanbod op waterschalen voor tuinvogels op Bol.com.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Plaats hier je reactie