Wat Paasbeelden uit het Alblasserbos

Terwijl de klokken luiden in Alblasserdam, wandelde ik door het Alblasserbos bij Kortland. Kijk, dat is dan een klein voordeeltje van een digitale kerkdienst. Je kunt inschakelen wanneer je maar wilt. Dus eerst een korte wandeling, de eerste vogels van de dag horen. De zwartkop zat ongeëvenaard mooi te zingen met naast hem een winterkoning.

Beide filmde ik met tegenlicht, ook wel eens mooi. De vogels lichten donker op tegen de zon op die hen van achteren beschijnt. Het licht schijnt uitbundig, maar wat we zien blijft nog enigszins in duisternis gehuld. Dan maar op ons gehoor afgaan. Wie wel eens een protestantse dienst bezoek, zoals ik, heeft geleerd aandachtig te luisteren.

In het slootje achter het oorlogsmonument kwam een moedereend met haar wel heel jonge kuikens aanzwemmen. Ze deinsden terug toen ze ons zag, wilden de hoek al omgaan, maar de hond die ons inhaalde dreef de familie weer terug, de richting in waar ze vandaan kwam. Wij liepen voorzichtig op de eenden af. Met een immer waakzame blik sloeg de moedereend de hoek om, de kuikens in haar kielzog. ‘We komen tot onze bestemming door de omweg die we maken,’ hoorde ik de predikant van dienst zeggen. Dat vond ik wel passen bij de beelden van de zwemmende eenden en nu maar hopen dat het een lange omweg wordt voor de kuikens en dat ze niet binnen een week verzwolgen worden door blauwe reiger, snoek, rat of bruine kiekendief.

Het koolzaad staat prachtig in bloei. De Kortlandse Molen lichtte fraai op. Ik vermoed dat ik morgen het Alblasserbos opnieuw zal bezoeken, maar dan nog vroeger. Van mijn werkgever ontving ik deze week vanwege de Corona-omstandigheden een bemoedigende kaart met een tekst uit het liefdevolle boek De jongen, de mol, de vos en het paard van Charlie Mackesy: ‘Als je de macht lijkt te verliezen over grote dingen, focus dan op wat dichtbij is en waar je van houdt.’ De tjiftjaf die je hoort zingen, houdt hield zijn oog op het vrouwtje dat druk bezig met het bouwen van een nest. Dat beeld is van gisteren, toen ik de Donkse Laagten bezocht.

Fijne Paasdagen gewenst!

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)