Wat kan ik doen om insecten te helpen?

Dat insecten belangrijk zijn voor de natuur in ons land en zelfs voor ons mensen, wordt langzaam maar zeker steeds duidelijker. Talloze dieren eten insecten. Planten zijn afhankelijk van insecten voor de bestuiving. En nuttige insecten eten schadelijke insecten. Goede redenen om deze kleine beestjes een handje te helpen. In dit artikel staat daarom de vraag centraal: wat kan ik doen om insecten te helpen?

N° 1: Plant insectvriendelijke planten

De eerste lentedag van het jaar en de tuincentra lopen vol. Iedereen gaat aan de slag in de tuin. Kies dit jaar eens voor het aanplanten van planten en struiken die vriendelijk zijn voor insecten. Inheemse planten het liefst. Of een fruitboompje dat prachtig in bloesem komt te staan en in het najaar vruchten laat vallen waar de insecten op af komen. Fascinerend om te volgen welke vlinders en andere insecten de planten zullen bezoeken! Op vivara.nl vind je een ruim assortiment planten die hier 100% geschikt voor zijn. Maar ook op bol.com vind je ontzettend veel zadenmixen en planten die geliefd zijn onder insecten.

N° 2: Plaats een insectenhotel

Een insectenhotel is een andere manier om insecten op een gastvrij onthaal te trakteren in jouw tuin. In de holle bamboestokken bouwen metselbijen hun nesten. Denk niet dat deze bijen kunnen steken. Verre van, ze zijn vaak zo klein dat je ze niet eens goed ziet. Maar ondertussen zijn ze wel heel belangrijk voor de bestuiving van de planten in je tuin. Ook dennenappels, een vlinderhokje of een boomstam werken als een magneet op tal van nuttige insecten.

Je kunt insectenhotels kopen. Maar let op: koop niet bij de eerste de beste aanbieder. Veel insectenhotels blijken helemaal niet te voldoen aan het doel waarvoor je ze koopt. Een partij als vivara.nl heeft een ruim assortiment van insectenhotels die je 100% kunt vertrouwen. Ook op bol.com ontdek ik een groot aanbod, maar eerlijk is eerlijk: ik kan niet goed beoordelen welke van deze insectenhotels gemaakt zijn van de juiste materialen. En juist dat laatste is juist van cruciaal belang. De materialen moeten 100% natuurlijk zijn.

Hoe je zelf een insectenhotel bouwt, lees je in het e-book Bouw je eigen insectenhotel. Zeker in tijden waarin kinderen thuis zitten, of even moeten ontsnappen aan de digitale schermen, is het maken van een insectenhotel een heel leuk karwei. Een bamboestok in stukjes zagen. Rietstengels gaan snijden en in stukjes knippen. Gaten boren in boomstammetjes. Dennenappels rapen. Hooi tussen de kiertjes proppen. En dan natuurlijk kijken of de insecten het hotel weten te vinden!

N° 3: Zie af van het gebruik van gif

Echt waar, gif in de tuin is funest voor de insecten, en eigenlijk voor alle beesten die jouw tuin bezoeken. Een vlieg valt dood, en wordt opgegeten door een koolmees. De koolmees eet veel meer vergiftigde insecten en dus stapelt het gif in hem op. De sperwer vangt de koolmees met in dat lijf heel veel gif. De sperwer vangt echter nog veel meer koolmezen met gif in hun lijf. In het lijf van de sperwer zit op den duur zo veel gif dat hij het loodje legt.

Een andere variant is ook reëel: de koolmees vangt rupsen vol gif en voert die aan zijn jongen. De vergiftigde rupsen zijn eenvoudig te vangen, dus vliegt de koolmees heen en weer tussen de gifstruik en zijn kuikens. Als de kuikens tot slot te veel gifrupsen hebben gegeten, leggen ze het loodje. Alsjeblieft dus geen gif in de tuin! Heb je last van bladluizen? Lok dan lieveheersbeestjes naar je tuin. En sommige kevers waaronder bijvoorbeeld de taxuskever kun je bestrijden door het inzetten van aaltjes.

N° 4: Pas je mindset aan

Je mindset aanpassen kan ook werken bij de acceptatie van insecten in je tuin. Als je leert genieten van de insecten in je tuin in plaats van ze eng of schadelijk te vinden. Leer genieten van prachtige dagvlinders als dagpauwoog, kleine vos of boomblauwtje. En kijk eens goed naar de prachtige hommels op de lavendel! De kans is groot dat je op den duur zelfs een spin mooi gaat vinden!

Besef ook dat je met de insecten ook vogels, egels en amfibieën naar je tuin lokt. Die vinden er immers voedsel! En zo verandert je tuin in een klein natuurgebiedje waar het wemelt van het leven.

N° 5: Laat takken en bladeren lekker liggen

Natuurlijk, je tuin moet geen bende worden. Maar in de verloren hoekjes waar toch niemand komt, of die aan het oog worden onttrokken, kun je de takken en bladeren gerust laten liggen. Die vormen een perfecte woonplaats voor insecten. En wist je dat veel insecten overwinteren in de holle takken van uitgebloeide planten? Laat die dan ook gewoon staan en snoei ze pas na de winter. Wie weet krijg je op deze manier ook wel een egel in de tuin. Of padden, kikkers en salamanders. Deze dieren houden zich namelijk ook graag op onder bladeren. En ze eten bovendien slakken en schadelijke insecten op.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.