Wandeltip: de Ridderkerkse Gorzen

Het AD meldt vandaag op haar website dat het weer tijdens de kerstdagen zich buitengewoon goed leent om naar buiten te gaan. Het is droog, niet te koud en er staat niet veel wind. Woon je in de buurt van Ridderkerk dan heb ik een wandeltip voor je: de Ridderkerkse Gorzen. Heb je aan dit authentieke rivierbos nog niet genoeg, plak er dan een rondje Crezéepolder aan vast. Tegen de tijd dat je weer terug bent bij de auto heb je je kerstmaal verteerd, dan wel je bent weer toe aan een copieuze maaltijd.

Ik bezocht het gebied gisteren en ik kan je vertellen: het is heel blubberig in de gorzen. Laarzen aan dus. En ben je slecht ter been, dan kun je dit gebied maar beter niet bezoeken. De blubber is al glibberig genoeg, maar de vlondertjes zijn zo mogelijk nóg gladder. Eerder dit jaar was dat ook het geval en toen lag ik zonder het te beseffen wat er precies gebeurde pardoes op de grond, met mijn achterwerk in een modderig kreekje. Zo glad kan het zijn. Maar ondertussen is het een fraai natuurgebied.

Glijsporen van de bever

Het leuke van de Ridderkerkse Gorzen is dat je er ook sporen van bevers kunt zien. Stap je aan de kant van de Crezéepolder het bruggetje op naar de gorzen, dan moet je de steile oever maar eens bekijken. Je ziet daar een glijspoor en dat is van de bever.

In het bos zelf kun je aardige waarnemingen doen. Diep in het bos, langs een kreek die er loopt, jaagt de ijsvogel. Je kunt er niet komen, maar horen doe je ze wel. Aan de andere kant van de gorzen, bij de jachthaven, schijn je de ijsvogel wel te kunnen zien jagen. En als je geluk hebt, flitst er eentje voorbij terwijl je over de witte brug in de Crezéepolder loopt. Verder jagen er de buizerd, sperwer en havik. Zangvogels zitten er ook. Denk aan matkop, gekraagde roodstaart, winterkoning, staartmees en boomkruiper. En van de spechten zie je er de groene specht en de grote bonte specht.

Deze beelden maakte ik gisteren in de Ridderkerkse Gorzen. Als je goed kijkt zie je dat ik ook een beverspoor heb ontdekt: