boomklever goeree overflakkee sjaak huijer

Wandeltip: boomklevers zoeken op Landgoed Mattemburgh

De grens tussen Noord-Brabant en Zeeland wordt bij Bergen op Zoom gemarkeerd door een heuse stuwwal. De Brabantse Wal heeft een langdurige geschiedenis die teruggaat tot in het Pleistoceen, en dat is een respectabel aantal jaren terug. Zandafzettingen, erosie door de Schelde en aanvoer van klei zorgden door de scherpe grens tussen hoger land en laagland. Het mooie is: je kunt dit interessante landschap te voet verkennen. En als je dan door het beukenbos loopt, dan weet ik zeker dat je de boomklever hoort en ziet.

Vandaar deze wandeltip. Een interessant landschap en een interessante broedvogel. Want boomklevers zijn prachtige vogels die in de winter aldoor actief zijn. De levendige beestjes trekken zich vaak niet al te veel aan van wandelaars. En heb je het geluk zoals ik dat had, dan blijft er eentje een paar minuten doodstil zitten tegen een boomstam aan. Wist je trouwens dat de boomklever de enige vogel in Nederland is die op- én neer kan lopen tegen een boomstam? De andere bosvogel, de boomkruiper, doet hem dat niet na. Die kan alleen omhoog. Wil de boomkruiper lager beginnen, dan vliegt hij naar beneden.

Wandeling over Landgoed Mattemburgh

Een wandeling over Landgoed Mattemburgh is een aanrader. Ik adviseer je om je auto te parkeren bij Bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Hier is ook een natuurspeelplaats voor kinderen. Wandel het Markiezaatsmeer in, naar de vogelkijkhut en ga daarna richting het landgoed. Halverwege de tocht kun je de inwendige mens versterken in de Oranjerie. Een heuse aanrader. De menukaart biedt allerlei verrassingen en vanuit het restaurant kijk je uit op de tuinen die gerekend worden tot de mooiste in Nederland. En dan gaat de tocht natuurlijk weer terug. Via Beukendeef en Vossenweg langs Hildernisse en verder, terug naar de auto. Een wandeling van ongeveer 11 kilometer. En ondertussen vogels kijken in bos, moeras en rietland. Kortom, even een momentje voor shinrin-yoku, de Japanse term voor een bosbad nemen. Een minitrend ook in Nederland, lijkt het, want er verschenen de laatste tijd meerdere boeken over shinrin-yoku.

De foto boven dit artikel is die van een boomklever. Maar niet op Landgoed Mattemburgh. Sjaak maakte hem heel ergens anders. Dat zie je aan de stam. Die is van een wilg en niet van een beuk! Maar ik vind het een toepasselijke foto. Dit filmpje maakte ik wel op het landgoed. Tijdens een stil moment bleef deze boomklever meer dan een minuut aan een boomstam kleven. Heel spectaculair is het natuurlijk niet, maar wel even een mooi momentje:

De beste verrekijkers voor wandelaars:

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks