boomklever goeree overflakkee sjaak huijer

Wandeltip: boomklevers zoeken op Landgoed Mattemburgh

De grens tussen Noord-Brabant en Zeeland wordt bij Bergen op Zoom gemarkeerd door een heuse stuwwal. De Brabantse Wal heeft een langdurige geschiedenis die teruggaat tot in het Pleistoceen, en dat is een respectabel aantal jaren terug. Zandafzettingen, erosie door de Schelde en aanvoer van klei zorgden door de scherpe grens tussen hoger land en laagland. Het mooie is: je kunt dit interessante landschap te voet verkennen. En als je dan door het beukenbos loopt, dan weet ik zeker dat je de boomklever hoort en ziet.

Vandaar deze wandeltip. Een interessant landschap en een interessante broedvogel. Want boomklevers zijn prachtige vogels die in de winter aldoor actief zijn. De levendige beestjes trekken zich vaak niet al te veel aan van wandelaars. En heb je het geluk zoals ik dat had, dan blijft er eentje een paar minuten doodstil zitten tegen een boomstam aan. Wist je trouwens dat de boomklever de enige vogel in Nederland is die op- én neer kan lopen tegen een boomstam? De andere bosvogel, de boomkruiper, doet hem dat niet na. Die kan alleen omhoog. Wil de boomkruiper lager beginnen, dan vliegt hij naar beneden.

Wandeling over Landgoed Mattemburgh

Een wandeling over Landgoed Mattemburgh is een aanrader. Ik adviseer je om je auto te parkeren bij Bezoekerscentrum de Kraaijenberg. Hier is ook een natuurspeelplaats voor kinderen. Wandel het Markiezaatsmeer in, naar de vogelkijkhut en ga daarna richting het landgoed. Halverwege de tocht kun je de inwendige mens versterken in de Oranjerie. Een heuse aanrader. De menukaart biedt allerlei verrassingen en vanuit het restaurant kijk je uit op de tuinen die gerekend worden tot de mooiste in Nederland. En dan gaat de tocht natuurlijk weer terug. Via Beukendeef en Vossenweg langs Hildernisse en verder, terug naar de auto. Een wandeling van ongeveer 11 kilometer. En ondertussen vogels kijken in bos, moeras en rietland. Kortom, even een momentje voor shinrin-yoku, de Japanse term voor een bosbad nemen. Een minitrend ook in Nederland, lijkt het, want er verschenen de laatste tijd meerdere boeken over shinrin-yoku.

De foto boven dit artikel is die van een boomklever. Maar niet op Landgoed Mattemburgh. Sjaak maakte hem heel ergens anders. Dat zie je aan de stam. Die is van een wilg en niet van een beuk! Maar ik vind het een toepasselijke foto. Dit filmpje maakte ik wel op het landgoed. Tijdens een stil moment bleef deze boomklever meer dan een minuut aan een boomstam kleven. Heel spectaculair is het natuurlijk niet, maar wel even een mooi momentje:

De beste verrekijkers voor wandelaars: