Wandelroute langs het Zoommeer

Vroeger, toen alles nog anders was, liep ik vrijwel elke week langs de Thoolse zeedijk. Bij laag water op zoek naar visloodjes, onderlijntjes, kreukels en al het andere wat interessant was. Bij hoog water viel er niet heel veel te zoeken, maar des te meer te zien. Vogels zwommen en vlogen er toen ook al genoeg. Toen werden Philipsdam en Oesterdam gedicht en viel het getij weg. Voor immer stilstaand water daar in het Zoommeer. Nieuwe natuur kwam, ook interessant. Mijn eerste ijseenden zag ik in het zoete Schelde-Rijnkanaal, evenals mijn eerste roodkeelduiker. Op de voormalige schorren die plotseling droog stonden, ontwikkelde zich een interessante flora. Zo groeien er nu orchideeën waar je voorheen door de zachte modder strompelde.

Dat was dus vroeger, ongeveer dertig jaar geleden. En al die tijd had ik de mooie wandeling richting Deurloos Kaaitje en verder nog, naar de Oesterdam niet meer gemaakt. Daar wilde ik verandering in brengen en dus liet ik me op een van de laatste dagen van  maart 2018 bij de Karrenvelden voor de Oesterdam uit de auto zetten. Met een rugzak vol camera’s en een paar broodjes. Vandaar uit ging de wandeltocht richting het stadje Tholen, naar Molen De Verwachting om precies te zijn. Want daar huizen mijn ouders. Hieronder een verslag van deze wandeltocht die je natuurlijk ook andersom kunt maken.

Periode van het jaar

Bewust koos ik voor eind maart. Waarom? Dan zijn de eerste steltlopers weer terug in de Karrenvelden. Het meeuweneiland ‘loopt’ vol met kokmeeuwen en zwartkopmeeuwen. Op de Oosterschelde zwemmen nog de laatste wintergasten als middelste zaagbek, geoorde fuut en dodaars. Op het Zoommeer kun je tussen de Oesterdam en Deurloos Kaaitje genieten van tientallen geoorde futen die er foerageren, baltsen en uitrusten. En in het riet en de struiken langs het Zoommeer kun je zomaar een blauwborst of rietgors tegenkomen. En overal op de zeedijk zie je graspiepers. Zou je trouwens géén vogels zien, dan geniet je van het mooie uitzicht.

Start: Karrenvelden voor de Oesterdam

De Karrenvelden voor de Oesterdam zijn de eerste halte. Hier geniet je in maart van steltlopers als kluut, grutto, tureluur, bonte strandloper, bontbekplevier en zwarte ruiter. In de rietkraag ontdek je de rietgors. En op het meeuweneiland, niet te missen vanwege het luide gekrijs, geniet je van de honderden kokmeeuwen en enkele paartjes zwartkopmeeuwen. Intussen lopen er ook nog wintergasten in het gebied, waarvan ik de rotgans de meest interessante vind.

Wandel vanaf de Karrenvelden de zeedijk over, naar de Oosterschelde. Geniet van het weidse uitzicht en verorber op het talud je eerste broodje, bolus of weet ik veel wat.

Wandel vervolgens de zeedijk weer op, daal weer af naar de Karrenvelden en loop via de berm langs de Karrenvelden in de richting van het tunneltje onder de provinciale weg door. Eenmaal door het tunneltje, sla je rechtsaf het doodlopende weggetje in. Bij de zeedijk houdt het asfalt op. Twee opties: je klimt het hek over en wandelt langs de verwilderde weilanden of je klimt de zeedijk op en wandelt over de zeedijk langs het Zoommeer. Voor beide opties valt iets te zeggen.

Tussenstop: de Stenen Trap

Eenmaal na de verwilderde weilanden loop je de zeedijk weer op. Loop naar het water en geniet hier van de tientallen geoorde futen die hier overwinteren en in maart en begin april aan het baltsen zijn. In de struiken en rietpartijen kun je hier genieten van de eerste blauwborsten. Wij noemden deze plek altijd de ‘Stenen Trap’. Of dat een officiële naam is, weet ik niet. Wandel nu buitendijks in de richting van Tholen en geniet van het fraaie uitzicht.

Tussenstop: Deurloos Kaaitje

Bij Deurloos Kaaitje heb je een fraai uitzicht op de Prinsessenplaat aan de overkant. Hier is het overal nieuwe natuur. Zout is inmiddels heel erg zoet. Ook hier speur je naar geoorde futen en gewone futen.

Laatste etappe: naar Tholen

Vanaf Deurloos Kaaitje wandel je langs of over de zeedijk naar het stadje Tholen. De weg wijst vanzelf, want in de verte zie je de Grote Kerk van Tholen. Lekker uitwaaien en hier en daar even stoppen om vogels te kijken. In de laatste bocht voor Tholen vind je restanten van de voormalige schorren. Best kans dat je daar in mei of juni op de open delen nog orchideeën vindt.

De route andersom

Natuurlijk kun je de route ook andersom lopen. Sterker nog: dat adviseer ik je eigenlijk vanwege het zonlicht. Start in de ochtend en je hebt gedurende de hele wandeling de zon in je rug. Je moet alleen nadenken over de vraag hoe je weer terug komt in Tholen. Ik liet me uit de auto zetten bij de Karrenvelden en liep naar de plek waar onze auto stond. Je kunt natuurlijk ook vanaf de Karrenvelden door de polder terug wandelen naar Tholen. Of je loopt de route over de zeedijk nog een keer, maar dan andersom.

De afstanden zijn als volgt:

Van de Oesterdam over de zeedijk naar Tholen (of andersom): ongeveer 6,3 kilometer. Klik hier om de kaart in Google Maps te bekijken.
Van de Oesterdam door de polder naar Tholen: ongeveer 4,9 kilometer.
Een compleet rondje is dus ongeveer 11,2 kilometer. Voor geoefende wandelaars geen probleem.

Het mooie van wandelen langs de zeedijk is dat je vrijwel nergens verhard pad hebt. Heerlijk wandelen over onverharde paden, dat is het echte werk. Ga je door de polder weer terug naar Tholen, dan heb je je te houden aan de geasfalteerde polderwegen.

Extraatje: de Oesterdam

Vind je 11,2 kilometer veel te weinig, plak dan nog een rondje over de Oesterdam aan je wandeling vast. Wandel naar de Bergse Diepsluis en loop een van de pieren af. Aan het eind van de pieren langs de buitenhaven is het heerlijk toeven. Je hebt hier een weids uitzicht over de Oosterschelde. Heb je lef, zoek dan op het talud een paar wilde oesters. Steek ze open en verorber ze ter plekke. Verser krijg je ze nergens!

Een mooie wandeling toegewenst!

Natuurhuisjes in Zeeland

jako van gorsel met verrekijker

De provincie Zeeland leent zich natuurlijk uitstekend voor een vakantie in de natuur. Zon, zee en strand vind je hierin elk jaargetij. En in de buurt vind je tal van interessante vogelgebieden. Overweeg je een vakantie in Zeeland, bekijk dan eens het aanbod van vakantiehuisjes op natuurhuisje.nl. Deze huisjes staan meestal op een rustige locatie en vaak in of vlakbij de natuur.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)