Wandelroute langs de Oosterschelde

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Nationaal Park de Oosterschelde moet je als wandelaar of als natuurliefhebber geproefd hebben. Op Schouwen-Duiveland en op het eiland Tholen zijn de laatste jaren verschillende fietspaden aangelegd die je langs de Oosterschelde voeren. Vaak buitendijks, waardoor je een weids uitzicht hebt over de imposante delta. Er zijn echter ook plekjes waar je op een intiemere manier kennis maakt met de Oosterschelde. Een van die plekjes beschrijf ik hier en het leuke is: ik heb er meteen een wandelroute langs de Oosterschelde van gemaakt. Een wandelroute die je langs drie prachtige natuurgebieden voert. Vergeet niet je (lichtgewicht) verrekijker mee te nemen, want de vogels vliegen je hier letterlijk om de oren.

We gaan van start:

Vertrekpunt: Hollaereweg 1, Oud-Vossemeer

Het vertrekpunt van deze wandelroute langs de Oosterschelde is Hollaereweg 1, Oud-Vossemeer. Hier ligt de ingang van natuurgebied Het Stinkgat, een oude kreek die ooit is ingedijkt. Bij de ingang groeit struweel. Let hier op zangvogels als kneu, roodborsttapuit en grasmus. Loop door het toegangshek onder de polderdijk door. Na ongeveer tweehonderd meter kun je weer een hek door naar het vogelkijkscherm. Vanachter dit scherm kun je allerlei steltlopers zien. Denk aan kluut, bontbekplevier, watersnip, kemphaan, tureluur, groenpootruiter en zwarte ruiter. In april en in augustus trekken hier groepen krombekstrandlopers door. Natuurlijk zie je er ook andere vogels als bruine kiekendief, lepelaar, grote zilverreiger, pijlstaart en andere eendensoorten. Dit allemaal natuurlijk afhankelijk van het seizoen. In de winter fungeert het gebied voor het vogelkijkscherm als ganzenopvanggebied. Je kunt dan enorme groepen brand- en kolganzen zien. Die massaal op de wieken gaan zodra een buizerd of slechtvalk overkomt.

Tussenstop: de zeedijk

Loop terug naar de polderdijk en sla af naar rechts in de richting van de zeedijk. Op de zeedijk heb je een prachtig uitzicht over de Krabbenkreek, een uitloper van de Oosterschelde. Aan de overzijde ligt het eiland Sint-Philipsland. Vlak voor je liggen de kwelders, een van de meest authentieke natuurgebieden in Zeeland. Door de aanleg van de deltawerken kalven de kwelders helaas in rap tempo af. Hier kun je vooralsnog genieten van de fraaie zilte natuur. Let op: je mag de kwelders niet betreden. Dat is ook af te raden, want je staat na twee stappen tot je knieën of nog verder in de modder.

Sla rechtsaf en vervolg het onverharde pad langs de zeedijk. De Krabbenkreek ligt aan je linkerhand en loopt een eindje verderop ten einde. Ondertussen geniet je van wadvogels als zilverplevier, tureluur, wulp, bonte strandloper en kleine zilverreiger. Soms zitten hier honderden wintertalingen. En in de winter foerageren waterpiepers op het wad.

Tussenstop: Krabbenkreekdam

Na ongeveer achthonderd meter loopt de Krabbenkreek ten einde tegen de Krabbenkreekdam. Helaas moeten we hier enig autoverkeer verduren. Steek over naar de parallelweg van de N656 (goed uitkijken bij het oversteken!) en sla af naar links in de richting van Sint-Philipsland. Aan je linkerzijde ligt de Krabbenkreek, aan je rechterkant het Rammegors. Het Rammegors was ooit bedoeld als speciedepot, maar toen er zich bijzondere natuur ontwikkelde, is het een bescherm natuurgebied geworden. Een aantal jaar geleden is het Rammegors weer in verbinding gesteld met de Krabbenkreek, waardoor ook het Rammergors weer langzaam maar zeker verandert in het kweldergebied dat het ooit was. Boeiend om te zien. Hier kun je van voorjaar tot najaar genieten van groepen lepelaars die in de kreken foerageren.

Na het uitkijkpunt bij de inlaat (de verbinding met de Krabbenkreek) sla je rechtsaf richting Steenbergen. Ik adviseer je om over het hek te klimmen en binnendijks te gaan lopen. Lekker over onverhard pad en langs het Rammegors. Het vervolg van de route is niets anders dan het volgen van de dijk rond het Rammegors. Ben je op een gegeven ogenblik die Rammegors een beetje beu, dan klim je de dijk op en geniet je van het uitzicht over het Schelde-Rijnkanaal. Ik adviseer je om in ieder geval bij de tweede bocht de zeedijk over te klimmen en de weg te vervolgen over het verharde pad langs de voormalige kwelders langs het kanaal. Deze zijn inmiddels helemaal verzoet. In de oude kreken huist elk voorjaar een kolonie oeverzwaluwen.

Vervolg: over een verharde weg naar het vertrekpunt

Aan het einde van de verharde weg langs het Schelde-Rijnkanaal bevindt zich een T-splitsing. Links en recht betekent dat je hetzij naar Sint-Philipsland, hetzij naar Oud-Vossemeer zou wandelen. Dat doen we in deze wandelroute langs de Oosterschelde niet. Je wandelt de weg in die haaks op de dijk uitkomt, langs de manege naar beneden. Je loopt nu langs een polderdijk. Vervolg deze weg en je komt weer uit bij het vertrekpunt.

Praktische gegevens

Vertrekpunt: Hollaereweg 1, Oud-Vossemeer
Lengte: ongeveer 12 kilometer
Gehalte onverhard pad: ongeveer 50% (afhankelijk van de keuze welke kant van de dijk je op sommige delen kiest)
Overzichtskaart in Google: klik hier. Let op: deze kaart is exclusief het eerste deel langs en door natuurgebied Het Stinkgat.
Horeca: Brasserie Het Rijk der Vitaminen, een eindje verderop aan de Hollaerweg. Wil je echt goed eten, dan op naar Restaurant Buutengaets in Sint-Annaland. Je hebt hier een subliem uitzicht over de Oosterschelde en: dit restaurant staat alweer enige jaren in de Michelingids.

Ik hoop dat je van deze wandelroute hebt genoten.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.