Wandeling door het groen in de omgeving van Alblasserdam

wandelroute rond alblasserdam
Bron: Saxifraga – Ben Noordzij

Elf jaar woon ik in Alblasserdam, en pas nu ontdekte ik de wandelroute dwars door het groen. Om precies te zijn: op oudjaar, rond een uur of vijf. Terwijl het hele dorp in lichterlaaie stond, liep ik door de weilanden te kuieren. In het half duister, schitterend. Het blijkt een officiële wandelroute te zijn: Groene Wissel, Alblasserwaard, Route 6. Een deel dan, want ik sloeg halverwege af om wat sneller thuis te zijn.

Afgelopen zondag liepen we de route opnieuw. Stralend weer, weinig vogels. Tiendwegen zijn aan weerszijden begroeid met bomen, meestal els of knotwilg. Ze lopen door grote delen van de Alblasserwaard. In de elzen was een zwermpje putters in de weer. Zonder statief zijn die lastig te filmen, maar toch wist ik een paar relatief rustige beelden te selecteren. Die zie je hieronder.

Wil je de wandelroute rond Alblasserdam ook lopen, download dan hieronder de routekaart. Je kunt er ook de gratis gps-tracks verkrijgen. Een aanrader, en volgens mij moet je je van de broedende zwaan die wordt genoemd niet al te veel aantrekken. Gewoon even proberen en laat het broedpaar zich echt niet passeren dan maar terug en over het fietspad naar Oud-Alblas. Maar van dat voorbij razende verkeer krijg ik al snel genoeg, dus liever over die tweede Tiendweg met zijn broedende zwaan, die ik al eens aanmerkte als een vogelpaadje. Ik filmde er een sperwer die een spreeuw aan het verscheuren was. Ik zag er grote zilverreigers, een torenvalk en een pimpelmees. Ach, zo heel spannend is het niet, maar wel heel ontspannend. En volgens mij moet er een alternatief voor dat ellendige stuk langs de provinciale weg. Dat ga ik eens uitvinden. Want hoe groener, hoe beter.

Download de wandelroute rond Alblasserdam

De beste vogelgidsen voor kinderen: