Recensie: Trekvogelpad, Jolanda Denekamp

Het langste natuurpad, zo luidt de ondertitel van de wandelgids Trekvogelpad van Jolanda Denekamp. Leg je het Trekvogelpad af, dan heb je liefst 400 kilometer in de benen. En heb je zo ongeveer alle belangrijkste natuur- en cultuurlandschappen in Nederland gezien. En tijdens de route zie je natuurlijk talloze vogels. Dit is dan ook een wandelgids voor de wandelende vogelliefhebber.

Vierhonderd kilometer. Een hele wandel. Zou je veertig kilometer per dag afleggen, dan ben je tien dagen bezig. Zouden trekvogels kunnen lachen, dan zouden ze ons keihard uitlachen. Een grutto vliegt in 48 uur van Friesland naar de Westkust in Afrika. Zo, doe dat hem maar eens na. Wist je trouwens dat grutto’s op kilometers hoogte vliegen? Wij zouden op die hoogte het loodje leggen vanwege hoogteziekte, onderkoeling en zuurstofgebrek. Zo niet de grutto. Die vliegt met tachtig kilometer door het luchtruim, onafgebroken. De boerenzwaluw is ook zo’n die-hard. Amper twintig gram zwaar vliegt hij vier maal per jaar de route Afrika – Nederland. Dwars over de Sahara.

De reisgids Trekvogelpad is uitgezet door Nivon Natuurvrienden in samenwerking met Vogelbescherming Nederland. Met als doel om iets van de trekvogels en van de vogeltrek in ons land te beleven. En ondertussen pak je tal van andere vogels mee. De route van vierhonderd kilometer start aan bij Bergen, pal tegen de kust aan. Het strand bij Bergen is voor vogelaars vaak niet ontzettend interessant, maar tijdens de najaarstrek kun je hier de vogeltrek langs de kust bewonderen. Grote groepen sterns, boerenzwaluwen, vinken, lijsters en spreeuwen komen hier langs vliegen.

Eenmaal de kust verlaten, kom je in het Noordhollands Duinreservaat. Hier geniet je onder andere van kuifmees en glanskop. En dan gaat het Trekvogelpad op naar de veenweiden en droogmakerijen in Noord-Holland. Het leefgebied van de grutto. Je wandelt langs het IJsselmeer waar je uitzicht hebt over het Markermeer. Verder gaat het Trekvogelpad, op naar de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, de IJssel, de Achterhoek en het Hoogveen. Stuk voor stuk prachtige natuurregio’s waar je heerlijk kunt vogels kijken tijdens het wandelen.

Het aardige van de wandelgids Trekvogelpad is dat je bij elk gebied uitgebreide informatie krijgt over de vogelgebieden, over de vogels die je er kunt zien en natuurlijk ook over culturele bezienswaardigheden. Ik ken geen wandelgids die natuur en cultuur zo mooi combineert. Handige overzichtskaartjes en prachtige kleurenfoto’s sieren het Trekvogelpad. De bereikbaarheid wordt goed aangegeven, evenals andere praktische zaken.

Het Trekvogelpad snijdt dwars door Nederland. Van westkust naar oostgrens. Je doorkruist twintig belangrijke vogelgebieden. Je geniet van de vogels. Kortom, je beleeft Nederland vanuit ‘vogelperspectief’.  Een ideale wandelgids dus voor vogelaars met wandelkuiten. Een niet al te zware verrekijker om je nek en voort, het Trekvogelpad over.

Trekvogelpad / Jolanda Denekamp / Nivon / paperback met flappen