Wadlopen in Zeeland

Wil je wadlopen, dan denk je allereerst aan de Waddenzee. Geen wonder, want heel veel mensen dromen van een overtocht te voet van het vaste land naar een van de eilanden. Naar Schiermonnikoog bijvoorbeeld. Altijd onder leiding van een deskundige gids, want je wilt niet ingesloten raken door opkomend water. Het leuke is dat je tegenwoordig ook een korte wandeling kunt maken. Je vaart met een boot naar een zandplaat waar je van boord gaat. In drie uur tijd wandel je vervolgens naar Schiermonnikoog. Maar wist je dat je ook in Zeeland kunt wadlopen? Je leest er hieronder meer over.

Wadlopen in Zeeland
jako van gorsel de visdief

Wist je dat je ook in Zeeland kunt wadlopen? Je kunt weliswaar niet oversteken naar een ander eiland, maar toch. Een paar uur dwalen over het slik, dat kan nog altijd. Maar let op: de meeste slikgebieden zijn niet toegankelijk voor wandelaars. En dat is maar goed ook, vind ik. Want een wandelaar is ook een verstorend wezen voor de vogels. Stapt één persoon het wad op, dan maken in een wijde kring vogels zich uit de voeten. En realiseer je: elke keer dat een bonte strandloper of rosse grutto opvliegt, kost hem dat energie. Energie die hij nodig heeft om de winter door te komen. Of in een paar dagen tijd terug te vliegen naar de broedgebieden in het Hoge Noorden of zelfs nog verder, in Siberië of op Groenland. Onderzoek wijst uit dat dit heel nauw let. De schorren van de Oosterschelde zijn uitermate belangrijk voor duizenden steltlopers die hier overwinteren of doortrekken. En daarom moeten we zuinig zijn op dit fantastische natuurgebied.

Vogels kijken in de Rattekaai
Delicatessen van het schor

Maar toch. De mens wil ook wat. En er zijn mensen die wel eens willen wadlopen in Zeeland. Lekker dwalen over het slik dat bij eb droogvalt. Langs de vloedlijn, door ondiepe kreken en over knerpende oesterbanken. De zilte lucht is goed voor de longen, het uitzicht is fenomenaal en als je er van houdt: je kunt al wandelend delicatessen verzamelen. Oesters, mossels, kokkels of alikruiken bijvoorbeeld. Wist je dat je zelfs zeesla kunt eten? Laten drogen in de zon en zodra het kurkdroog is, verkruimelen. Lekker voor in de sla en supergezond. Ik zeg: altijd een emmer mee tijdens het wadlopen. Plus de super handige Minigids Strand en Zee zodat je weet wat je hebt gevonden.

Vogelexcursie Grevelingendam
Wadlopen op de Grevelingendam

Ondanks dat de meeste zandplaten zijn afgesloten voor mensen, kun je dus nog wadlopen in Zeeland. Mijn favoriete gebied om te wadlopen is de Grevelingendam. Bij laag water valt hier een enorme lap slik droog. Het deel bij Bruinisse vind ik het mooist. Hier kun je meekijken met de spitters die zeepieren en zagers (zeeduizendpoten) opgraven. Kijk maar eens naar zo’n zager die soms wel erg groot wordt. Pas op dat hij zijn haaktanden niet in je vingers zet. Neem hier ook de verrekijker of telescoop mee. Er lopen altijd steltlopers rond. Rosse grutto’s, scholeksters, wulpen, tureluurs, kanoeten, bonte strandlopers, zilverplevieren en een enkele steenloper. Pijlstaarten, rotganzen en bergeenden foerageren ook op het wad voor de Grevelingendam. In voorjaar en zomer kun je in de plassen en kreken lepelaars zien vissen. Soms van verrassend dichtbij.

Mocht je denken dat het slik hier erg drabbig is, dat valt reuze mee. Een van de charmes van wadlopen is natuurlijk dat je een beetje wegzakt in de blubber. Dan snuif je die typische geur van het wad ook nog eens op. Maar het slik is hier niet zo drabbig dat je tot je knieën wegzakt. Doe je laarzen aan en je kunt er prima wandelen. Net voor Bruinisse kun je je auto prima parkeren op de Grevelingendam. Ga via de trap (meteen aan het begin van het ‘rechte’ stuk van de dam) naar het schor. Via het talud kan ook, maar dat is spekglad en vanwege de verraderlijke stenen best gevaarlijk.

Aanvulling per 4 februari 2022
Om de wadvogels rust te garanderen, is onlangs een stuk slik op de Grevelingendam als natuurgebied aangemerkt. Het is niet meer toegankelijk, of beter gezegd: je mag het niet meer betreden, hoewel dat nog wel mogelijk is. Gelukkig is het deel dat ik hierboven noem, dus het spitvak bij Bruinisse nog wel toegankelijk. Je kunt daar een mooie wandeling maken. Het natuurgebied zou ik niet betreden, zeker niet in de winter en tijdens de trekperioden. Dan zoeken wadvogels op dat deel naar voedsel dat ze nodig hebben om de winter te overleven en om de eindbestemming te halen tijdens de trekperioden.

Wadlopen in het Land van Saeftinghe

Een ander gebied waar je heerlijk kunt wadlopen in Zeeland is natuurlijk het fenomenale Land van Saeftinghe. Dit uitgestrekte schorrengebied in Zeeuws-Vlaanderen is weliswaar niet vrij toegankelijk, maar er worden regelmatig excursies georganiseerd. En ben je met een groep, dan kun je voor jouw groep een exclusieve excursie boeken. Let op: het Land van Saeftinghe ligt in de Westerschelde en daar is de blubber en stuk drabbiger dan in de Oosterschelde. Doe hier geen laarzen aan, want die raak je geheid kwijt. Oude schoenen zijn beter. Een wandeling door de kreken van het Land van Saeftinghe is echt een belevenis. Dit is een van de beste plekken om te wadlopen in Zeeland.

vogels kijken op de oesterdam
Wadlopen bij Gorishoek

Een gebied dat vergelijkbaar is met de Grevelingendam, is Gorishoek op het eiland Tholen. Ik vind dit zelf een van de mooiste plekjes in Zeeland. Ook hier kun je een aardige wandeling maken over het slik. Anders dan op de Grevelingendam, hoor je hier geen autoverkeer. Dit is een stiltegebied avant la lettre. Aan de overkant van het water zie je mosseldorp Yerseke. Het slikgebied bij Gorishoek is een van de gebieden waar het toegestaan is om pieren te steken. Dat soort gebieden zijn er meer in de Oosterschelde. De grootte van die gebieden varieert, maar één ding is zeker: je mag er het slik op. Kijk op de website van Sportvisserij Zeeland om te ontdekken waar je nog meer kunt wadlopen in Zeeland.

Wadlopen bij de Schelphoek

Op Schouwen-Duiveland ligt op de zuidoever bij Serooskerke de Schelphoek. Hier mag je met vergunning pieren steken, en dus mag je er ook wadlopen. Doe lekker de laarzen aan, en verken de modderige omgeving. Let op dat je niet in natuurgebied terecht komt, want daar wordt zeker gehandhaafd. In die gebieden kunnen vogels en andere dieren in alle rust ‘hun ding doen’.

Wadlopen op de Oesterdam

Op de Oesterdam zijn de meeste delen van het slik verboden terrein. Halverwege de dam is echter een spitvak én een vak waar gesurft mag worden. Hier mag je ook wandelen. Door zandsuppletie is het toegankelijke slikgebied flink uitgebreid. Alle reden dus om hier eens een frisse neus te gaan halen.

vogels kijken op de brouwersdam
Vogels filmen bij het wadlopen in Zeeland

Afgelopen vrijdag ben ik gaan wadlopen op de Grevelingendam. Ik doe dan mijn laarzen aan en mijn droogpak met daaroverheen een regenpak. Daarmee kan ik in de plassen gaan liggen zonder doornat te worden. Ideaal om de steltlopers te fotograferen of te filmen. Er stond een stevige bries, ik denk windkracht zes. De vogels waren behoorlijk schuw, maar toch slaagde ik erin om een paar rosse grutto’s te filmen. Je ziet ze in dit filmpje naar voedsel zoeken in een van de ondiepe plassen. Zoals je ziet, pikken ze regelmatig iets op. En dat is precies wat ze willen. Vreten, vreten en nog eens vreten is het devies.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.