Waarom Westkapelle zo’n goede plek is om de najaarstrek te volgen

Het beste dorp in Zeeland om de najaarstrek te volgen. Welk dorp is dat? Zou je deze vraag stellen aan vogelkenners, dan is de kans groot dat ze Westkapelle noemen. Dit dorp bezoek ik in de maanden september en oktober altijd verschillende keren, ondanks de grote afstand. Westkapelle is werkelijk het méést westelijk gelegen dorp in Zeeland en dat betekent voor iemand uit de Randstad ook zo ongeveer het meest afgelegen dorp. Maar dat hindert niet. Een goede plek om de najaarstrek te volgen, daar moet elke vogelaar een keer geweest zijn. Maar waarom is Westkapelle zo’n goede plek is om de najaarstrek te volgen? Dat gaan we in dit artikel ontdekken.

Waarom Westkapelle zo’n goede plek is om de najaarstrek te volgen

Dat Westkapelle zo’n goede plek is om de najaarstrek te volgen, heeft het te danken aan verschillende omstandigheden die ik hieronder toelicht.

1. Westkapelle steekt de Noordzee in

Kijk je goed naar de kaart van Zeeland, dan ontdek je dat Westkapelle ontzettend ver de Noordzee in steekt. De vogels die over zee trekken ‘botsen’ als het ware tegen het dorp aan. Dat is natuurlijk wat overdreven gezegd, want zeevogels blijven meestal op zee. Maar dat ze vaak vlak langs de kust vliegen, is een feit. Ze laten zich vanaf het duin prima bekijken met een goede verrekijker of telescoop. Wist je dat Westkapelle een speciaal huisje heeft om de zee af te speuren naar zeevogels?

2. Hoge duinen aan weerskanten van het dorp

Zowel aan de noord- als de zuidkant van Westkapelle liggen hoge duinen. Die duinen zijn begroeid met struiken en helmgras. Een ideaal baken dus voor zangvogels die naar het zuiden trekken. En laten die vogels nu net bij Westkapelle een bocht moeten nemen! Soms ploffen ze dan even neer in en om het dorp. Meestal vliegen ze gewoon door. Maar ploffen er zangvogels neer, dan zitten daar regelmatig bijzondere soorten tegen. Bijvoorbeeld de sperwergrasmus in het filmpje hieronder:

3. Overal natuurgebieden rond het dorp

Westkapelle wordt omringd door natuurgebieden. De Noordzee is natuurlijk een heel uitgestrekt natuurgebied. Staat de wind uit het westen of noordwesten, dan worden de zeevogels naar de kust geblazen. Het Noordervroon ten noorden van het dorp, is een plasdrasgebied waarin je ook riet- en struikpartijen vindt. Een ideaal gebied voor zeevogels die de rust van een binnendijks natuurgebied nodig hebben. De grauwe franjepoot van hieronder bijvoorbeeld. In de struikpartijen vind je tijdens de najaarstrek ook vaak interessante soorten. Vuurgoudhaantjes bijvoorbeeld. Of de bladkoning.

Ten zuiden van het dorp ligt de Westkapelse Kreek. Het open water wordt omringd door rietkragen, bomen en struiken. Door de vochtige omstandigheden is het gebied rijk aan insecten. Een ideaal gebied dus voor zangvogels die dodelijk vermoeid neer ploffen op zoek naar voedsel.

4. Rustige plekjes in het dorp

En dan moeten we het dorp nog noemen. Westkapelle is een rustig dorp, een gemoedelijk dorp, zou je kunnen zeggen. Is het hoog zomer, dan is het er druk. Maar in september en oktober valt het reuze mee. Wandel eens over de begraafplaats. Rond de vuurtoren strijken vaak bijzondere soorten neer. Zo zagen wij er de kleine vliegenvanger die er samen met een bonte vliegenvanger aan het jagen was.

Verblijf je in Westkapelle, dwaal dan zeker langs de randen van het dorp. Zelfs op het bedrijventerrein aan de rand van het dorp kun je op bijzondere soorten stuiten. De eerder genoemde sperwergrasmus zat in een enorme gojibesstruik, te samen met een aantal zwartkoppen.

5. De zeedijk

Tot slotte moet ik natuurlijk de zeedijk noemen. De enorme met asfalt bedekte kolos beschermt het dorp en het achterland tegen het wassende water van de Noordzee. Op het talud en de rotsblokken scharrelen allerlei soorten steltlopers rond. Er hangen bijzondere meeuwensoorten rond zoals de geelpootmeeuw en Pontische meeuw en soms een burgemeester.

Vlak voor de zeedijk jagen zeevogels als zeekoet, alk en roodkeelduiker. Eerlijk is eerlijk: die arriveren vaak wat later in het najaar, in november of december als de winter wat meer doorzet. Speur het talud ook af op sneeuwgors en ijsgors.

De beste periode om Westkapelle te bezoeken

De beste periode om in Westkapelle de najaarstrek te volgen is de maand oktober. September doet ook al flink mee, maar ik vind oktober toch echt de beste maand. Dan vliegen grote groepen zangvogels over. De zeevogeltrek is in volle gang. En op het talud zie je grote groepen meeuwen en zie arriveren steltlopers als paarse strandloper, regenwulp, zilverplevier, kanoet en steenloper.

Handige tips om de zeevogeltrek te volgen bij Westkapelle
  1. Verken het dorp en de omgeving op de fiets en te voet. Strand, zeedijk, duinen, Noordervroon, de Westkapelse Kreek en het dorp laten zich prima te voet en op de fiets verkennen. Je ervaart op die manier de natuur het meest intens.
  2. Ben je toch met de auto, hou er dan rekening mee dat er sinds kort op de zeedijk over de hele lengte sprake is van betaald parkeren. Je kunt denk ik het beste je auto in het dorp parkeren en de zeedijk te voet of op de fiets verkennen. Eerlijk is eerlijk: zo hoor en zie je véél meer dan vanuit de auto. Maar ook toegegeven: aan de kust kan het soms behoorlijk guur zijn, en dan zit ik toch maar liever in de auto.
  3. Ten noorden van Westkapelle staat op het duin een telpost. Hier zit je min of meer comfortabel uit wind en regen. Maar echt waar: wie de zeetrek wil volgen, moet bereid zijn om af te zien. Hoog op het duin heeft de wind vrij spel!
  4. Veel vogelaars kijken nauwelijks om naar meeuwen. Ik behoor ook tot die groep. Maar dat is op een locatie als Westkapelle echt in je nadeel. Vaak ‘verstopt’ zich in die groepen meeuwen een bijzondere soort. Bereid je dus ook een beetje voor door tijdens je bezoek af en toe een blik te slaan op de actuele waarnemingen.
  5. Een paar daagjes uitwaaien in Westkapelle? Boek dan een Natuurhuisje en steun daarmee het werk van natuurorganisaties.
  6. Lees in dit artikel meer over vogels kijken in en rond Westkapelle.

Mocht je gaan vogels kijken in Westkapelle, dan wens ik je een mooi en vogelrijk verblijf toe!

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!