hebben vogels knieën stephen moss

Waarom rekken vogels zich uit?

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn als je een tijdje naar een groepje vogels hebt staan kijken. Er is er altijd wel eentje die zich even uitrekt. Een vogel strekt een vleugel uit en daarna een poot. Ik heb me al vaak afgevraagd waarom vogels zich uitrekken. Maar nooit las ik er iets over, zelfs niet in het leuke en informatieve boek Hebben vogels knieën. Pas las ik echter een artikel over het nut van rekken en strekken.

Waarom rekken vogels zich uit?

Rekken en strekken doen dieren (ook wij mensen) instinctief. Helemaal zeker weten we het niet, maar er schijnt sprake te zijn van een wisselwerking tussen hersenen en spieren die ons aanzet om ons uit te rekken. Het rekken stimuleert de bloedsomloop. Bovendien voert het zuurstof aan en voert het afvalstoffen af. Jezelf uitrekken maakt je ook weer een stuk alerter en brengt je lichaam weer in een actieve toestand. Dat is voor vogels van levensbelang. Je zult maar een drieteenstrandloper zijn die te midden van tientallen soortgenoten staat te dutten. Komt er opeens een smelleken aanstuiven en moet je in een fractie van een seconde vluchten. Dan moet je lijf daar wel toe in staat zijn! Oftewel: alle spieren moet goed doorbloed zijn om de heftige capriolen te kunnen maken om de aanval van het smelleken af te slaan. Zou het uitrekken voor vogels en andere dieren trouwens ook een heerlijk gevoel opleveren? Bij ons mensen is dat immers wel het geval. Wie zich uitrekt voelt zich een poosje beter dan ervoor.

Dit is dus het antwoord op de vraag waarom vogels zich uitrekken. Om het lichaam in een actieve toestand te brengen.

Er kunnen natuurlijk ook nog andere redenen zijn om de vleugels uit te rekken. Een aalscholver strekt zijn vleugels om ze te drogen. En een Vlaamse gaai spreidt de veren van zijn vleugels en staart uit boven een mierennest om de mieren in staat te stellen ongedierte te verwijderen. Maar dat is specifiek gedrag dat voorbehouden is aan bepaalde soorten. En daarbij draait het niet om de spieren, maar om de veren. Zo zou je ook kunnen zeggen dat vogels hun spieren uitrekken om te vliegen. Deze bijzondere redenen doen er wat mij betreft dus niet toe.

In de volgende filmpjes zie je hoe vogels zich uitrekken:

De beste telescopen om vogels te kijken: