hebben vogels knieën stephen moss

Waarom rekken vogels zich uit?

Het zal je vast wel eens opgevallen zijn als je een tijdje naar een groepje vogels hebt staan kijken. Er is er altijd wel eentje die zich even uitrekt. Een vogel strekt een vleugel uit en daarna een poot. Ik heb me al vaak afgevraagd waarom vogels zich uitrekken. Maar nooit las ik er iets over, zelfs niet in het leuke en informatieve boek Hebben vogels knieën. Pas las ik echter een artikel over het nut van rekken en strekken.

Waarom rekken vogels zich uit?

Rekken en strekken doen dieren (ook wij mensen) instinctief. Helemaal zeker weten we het niet, maar er schijnt sprake te zijn van een wisselwerking tussen hersenen en spieren die ons aanzet om ons uit te rekken. Het rekken stimuleert de bloedsomloop. Bovendien voert het zuurstof aan en voert het afvalstoffen af. Jezelf uitrekken maakt je ook weer een stuk alerter en brengt je lichaam weer in een actieve toestand. Dat is voor vogels van levensbelang. Je zult maar een drieteenstrandloper zijn die te midden van tientallen soortgenoten staat te dutten. Komt er opeens een smelleken aanstuiven en moet je in een fractie van een seconde vluchten. Dan moet je lijf daar wel toe in staat zijn! Oftewel: alle spieren moet goed doorbloed zijn om de heftige capriolen te kunnen maken om de aanval van het smelleken af te slaan. Zou het uitrekken voor vogels en andere dieren trouwens ook een heerlijk gevoel opleveren? Bij ons mensen is dat immers wel het geval. Wie zich uitrekt voelt zich een poosje beter dan ervoor.

Dit is dus het antwoord op de vraag waarom vogels zich uitrekken. Om het lichaam in een actieve toestand te brengen.

Er kunnen natuurlijk ook nog andere redenen zijn om de vleugels uit te rekken. Een aalscholver strekt zijn vleugels om ze te drogen. En een Vlaamse gaai spreidt de veren van zijn vleugels en staart uit boven een mierennest om de mieren in staat te stellen ongedierte te verwijderen. Maar dat is specifiek gedrag dat voorbehouden is aan bepaalde soorten. En daarbij draait het niet om de spieren, maar om de veren. Zo zou je ook kunnen zeggen dat vogels hun spieren uitrekken om te vliegen. Deze bijzondere redenen doen er wat mij betreft dus niet toe.

In de volgende filmpjes zie je hoe vogels zich uitrekken:

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. De jubileumversie van de Kowa TSN-883 wordt geleverd met 25-60x oculair en een neopreen hoes.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!