Waarom is een vogelgids handig? Je loopt door een natuurgebied en ziet een vogel die je niet herkent. Je hebt een app op je mobiel, maar helaas, je kunt de vogel niet fotograferen! Help, hoe lukt het je ooit om de vogel te herkennen? Juist daarom is een vogelgids zo handig. Je slaat hem open en gaat op zoek naar de familie waartoe de vogel kan behoren. En je zoekt net zo lang tot je de juiste vogel hebt gevonden. Zo leer je het snelst vogels kijken. Maar er zijn nog meer redenen waarom het gebruik van een vogelgids heel praktisch is en die redenen ontdek je in dit artikel.
Waarom is een vogelgids handig?
Waarom zou je nog een vogelgids gebruiken terwijl er allerlei digitale apps zijn die snel en makkelijk te bedienen zijn? Een app op je mobiel zorgt bovendien niet voor extra gewicht. En toch, hoe handig een app ook is, ik raad je toch aan om een goede vogelgids aan te schaffen en wel om de volgende redenen:
1. Je krijgt een beter beeld van de vogel
Een vogel staat nooit op zichzelf. Hij behoort tot een familie en die familieleden lijken vaak sterk op elkaar. Vergelijk bijvoorbeeld de grasmus en de braamsluiper of de fitis en de tjiftjaf. In een vogelgids zie je alle familieleden bij elkaar en krijg je dus een veel beter beeld van de vogel die je ziet. Een app laat meestal die ene vogelsoort zien waarvan je verwacht dat hij het is en ook vervelend: een app heeft het ook wel eens mis, héél vaak zelfs is mijn ervaring, zeker bij vogels in de rui of wanneer de foto niet heel duidelijk is.
2. Je leert de andere familieleden herkennen
Door het bladeren door een vogelgids op zoek naar de juiste vogelnaam leer je ook de familieleden van de vogel sneller herkennen. Is het de vraag of je een bosrietzanger of een kleine karekiet in beeld hebt, dan moet je ze immers beide in de vogelgids raadplegen.
3. Je kunt beter vergelijken
Tjiftjaf en fitis staan meestal naast elkaar afgebeeld in een vogelgids. Dat is heel handig vergelijken. Hetzelfde geldt voor de grote bonte specht en de middelste bonte specht. Om te vergelijken geef ik voorkeur aan het gebruik van een vogelgids.
4. Een vogelgids doet het altijd
In een vogelgids zit geen batterij die leeg kan raken zoals in een mobiel. En valt je vogelgids in het water, dan droog je hem. Valt hij op de stenen, dan levert dat hooguit een deukje op. Een mobiel kun je maar beter niet in het water of op een steen laten vallen. Een vogelgids doet het dus altijd.
5. Een vogelgids heeft altijd bereik
Het overkomt me niet vaak meer dat ik geen bereik heb, maar soms toch wel. Als ik in een natuurgebied langs de grens ben, bijvoorbeeld. Je app werkt dan moeizaam. Voor een vogelgids hoef je echter geen bereik te hebben.
6. Het bestuderen van vogels in een naslagwerk is het meest leerzaam
Er zijn inmiddels een paar fantastische naslagwerken verschenen die ontzettend leerzaam zijn. Het bladeren door zo’n naslagwerk maakt je rustig en doet je aandachtig naar de details kijken. Zoeken in een app of op een website is een stuk vluchtiger. Ach ja, misschien kom ik nu wel definitief uit de kast als een regelrechte boomer. Ben je op zoek naar een fantastisch naslagwerk, lees dan mijn recensies over het Handboek Europese Vogels en Vogels van Europa.
7. Een vogelgids in de kast is een sieraad in huis
Als boekenliefhebber kan ik niet genoeg benadrukken dat een vogelgids in de kast een sieraad in huis is. Het leidt bovendien regelmatig tot leuke gesprekken met gasten die zich afvragen of jij misschien een vogelaar bent…
8. Je hoeft nooit lang na te denken over een leuk cadeautje
Is een vogelaar jarig, dan hoef je niet lang na te denken wat je hem of haar geeft: een vogelgids of naslagwerk. Daar kun je altijd mee aan komen, ook met Sinterklaas of Kerst.
De beste vogelgidsen van dit moment
Nu heeft niet iedereen het budget om allerlei dure vogelgidsen aan te schaffen. Gelukkig hoeft dat ook niet. Aan één goede vogelgids heb je meestal al voldoende. En je kunt altijd even sparen voor een goede gids. Raadpleeg mijn overzicht van de beste vogelgidsen van dit moment eens, wie weet zie je er een vogelgids tussen staan die bij jou past.
Ben je op zoek naar een vogelgids voor kinderen, bekijk dan mijn overzicht van de beste vogelgidsen voor kinderen. Hoewel onze kinderen allemaal opgroeien met een mobiele telefoon in de handen, weet ik zeker dat ook zij met een boek in de hand nog beter en sneller vogels leren herkennen. Gun ze daarom het plezier van het bladeren in een vogelgids!
Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken
Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:
(voor elk budget de drie beste opties) | |
(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!) | |
(voor elk budget een paar opties) | |
(per provincie gesorteerd) | |
(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten) | |
(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken) | |
(mijn persoonlijke top tien) |