Waarom hebben boktorren zulke lange antennen?

Boktorren zijn weinig geliefd. Een aantal soorten legt de eitjes immers in timmerhout en de larven vreten zich een weg door het binnenste van het hout. Zit het hout goed vol, dan raakt hij op den duur compleet vermolmd. En toch, kijk eens naar de boktorren in de filmpjes hieronder. Je zult toch moeten erkennen dat dit bijzonder fraaie dieren zijn! Je zou haast jaloers worden op die enorme antennes die vooral bij de mannetjes zo lang zijn. Waarom hebben boktorren zulte lange antennen?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Ik lees in het geweldige boek Insectenrijk van Aglaia Bouma dat de antennen van de mannetjes soms zelfs langer worden dan het lichaam! En gelukkig, ook lees ik dat lang niet alle boktorren schadelijk zijn. Het zijn slechts een paar soorten die de reputatie van de rest van de familie vergallen.

Maar waarom hebben boktorren nou van die enorm lange antennen? Dat is heel simpel. De mannetjes met de langste antennen worden door de vrouwtjes het meest aantrekkelijk bevonden. Deze mannetjes hebben dus de grootste kans om te mogen paren. Ondertussen hebben antennen natuurlijk ook nog altijd functies. Boktorren kunnen ermee ruiken, proeven, voelen en zelfs horen!

Dit is waarom boktorren zulke lange antennen hebben. Om zich er goed mee te kunnen oriënteren én om er indruk mee te maken op de vrouwtjes. Wil je veel meer lezen over de bijzondere wereld van de boktorren en andere insecten, lees dan het meeslepende boek Insectenrijk van entomoloog Agiai Bouma.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)