Waarom de Buitenhaven van Vlissingen een goede plek is om zeevogels te kijken

De Zuidpier bij IJmuiden heeft de naam. De havenhoofden van Scheveningen ook, evenals de zeevogeltrektelpost op de Maasvlakte. En anders de Brouwersdam en de zeedijk van Westkapelle wel. Stuk voor stuk eminente plaatsen om de zeevogeltrek te volgen. En om in de winter zeevogels te kijken. Het heeft jaren geduurd, voordat wij ontdekten dat ook de Buitenhaven van Vlissingen een heel goede plek is om zeevogels te kijken. Waarom dat zo is, leg ik je in dit artikel uit.

Waarom de Buitenhaven van Vlissingen een goede plek is om zeevogels te kijken

Vorig jaar pas ontdekten we dat ook de havens van Vlissingen, en dan vooral de Buitenhaven, uitstekende locaties zijn om zeevogels te kijken in de winter. Het zal vast aan de afstand hebben gelegen dat we deze ontdekking zo laat deden. Eventjes naar Vlissingen rijden is er immers niet bij. De afstand naar deze plaats is behoorlijk. Daarbij komt dat we opmerkelijk vaak voor de vertrouwde gebieden kiezen. Maar toen we lucht kregen van de grote burgemeester die elke winter in de Binnenhaven van Vlissingen overwintert, ontdekten we de schoonheid van dit bedrijvige gebied. We verkenden de Buitenhaven en de pier en we zagen zeevogels als zeekoet, alk, sneeuwgors en verschillende soorten steltlopers.

middelste zaagbek uitsnede

Je kunt er in de winter echter nog veel meer zeevogels zien. Gisteren gingen we op zoek naar de kleine alk die er al een paar keer gezien is in de Buitenhaven. Wij vonden deze kleine zeevogel helaas niet, maar we zagen wel andere kleine zeevogels voorbij vliegen: dwergmeeuwen! Die zien Sjaak en ik zelden en dus genoten we van deze sierlijke meeuwen. Een roodkeelduiker hield zich urenlang op rond de pier. Terwijl wij op het houten staketsel stonden, zwom hij letterlijk onder onze voeten! Aan het eind van ons bezoek aan de pier dook er plots ook nog een zeekoet op…

Hoogwatervluchtplaats op de pier

Pal voor het houten staketsel is de pier met basalt bekleed. Terwijl het water van de Westerschelde hoger en hoger kwam – het was opkomend tij – stroomde de buitenkant van deze basaltbult vol met drieteenstrandlopers, steenlopers, wat bontbekplevieren, een enkele bonte strandloper, zilverplevier en wulp. Eerder zagen we er al een grote groep scholeksters staan met ertussen twee grote sterns. De aantal steltlopers op deze hoogwatervluchtplaats doen niet onder voor die op de Brouwersdam. Wel is er meer verstoring vanwege wandelaars, want de pier is voor veel wandelaars het eindpunt van hun strandwandeling. Op het water vlogen constant aalscholvers over die we ook op de aanmeerpalen hun vleugels zagen drogen. Natuurlijk zagen we ook hoe zilvermeeuwen, kokmeeuwen en kleine zilvermeeuwen op het water dobberden of stonden uit te rusten op een paal of in een stukje gras. Helaas, de grote burgemeester zagen we dit keer niet, maar naar deze bijzondere gast hebben we dit keer niet actief gezocht. De dwergmeeuwen zagen we trouwens vanaf de zeedijk tegenover de pier. Daar kwam ook nog heel kort een alk voorbij zwemmen. We zagen hem duiken en verloren hem toen uit het oog. Drieteenmeeuwen hebben we helaas niet gezien. Ook deze meeuwensoort wordt regelmatig in de Buitenhaven gezien…

Al met al brachten we vier tot vijf uur door in de Buitenhaven. Het water, de wind, de mooie uitzichten over de Westerschelde, de bedrijvigheid in de haven en natuurlijk de vele zeevogels die we er zagen hielden ons in hun ban. En dat we na afloop ook nog een voortreffelijk vissoepje konden eten in Seaside Café De Punt op de voet van de pier, was natuurlijk een extra traktatie.

We hebben ons voorgenomen om in de winter vaker naar de Buitenhaven van Vlissingen af te reizen. We houden op waarneming.nl de waarnemingen in de gaten en wordt er een vogelsoort gezien die we interessant vinden, dan rijden we ernaar toe. En dan hopen we dat we er nog een aantal andere soorten ‘bij zullen krijgen’.

Praktische informatie over vogels kijken in de Buitenhaven van Vlissingen

Een paar goede plaatsen om vogels te kijken in de Buitenhaven van Vlissingen:

  1. De Piet Hein Kade bij Vlissingen (coördinaten 51°26’26.6″N 3°35’54.5″E). Speur het basalt af op steltlopers. En kijk vanaf het houten staketsel uit naar zeevogels op het water.
  2. De Sluiskade (coördinaten 51°26’33.8″N 3°35’49.2″E). Speur de hele Buitenhaven af op alk, zeekoet, roodkeelduiker en fuut.
  3. De Oostelijke Bermweg (coördinaten 51°26’34.0″N 3°36’13.6″E). Voor auto’s doodlopend, maar wandelaars en fietsers kunnen hun weg over het fietspad en het talud vervolgen. Speur hier naar zeevogels op het water en natuurlijk naar bijzondere meeuwen.
  4. De zeedijk bij Ritthem. Parkeer je auto bij de spuikom aan het eind van Fort de Ruyterweg (coördinaten 51°26’32.6″N 3°37’04.2″E). Wandel de dijk over en kijk uit over de Westerschelde.

Je auto kun je in bij het NS station parkeren. Om de pier te bereiken, steek je de sluizen te voet over.

Hou er rekening mee dat het talud van pier en dijk spekglad kan zijn. Het is levensgevaarlijk om daar over te lopen. Voor je het beseft lig je op je rug op de keien! Wees dus uiterst voorzichtig wanneer je over het talud wandelt en neem altijd het zekere voor het onzekere. Je zelf of je apparatuur schade toebrengen door een lelijke val, dat wil je niet!

jako van gorsel de visdief

Helaas is de ligging van Vlissingen niet altijd even geweldig wat de stand van de zon betreft. De stad kijkt uit over het zuiden en laat daar nu net het grootste deel van de dag de zon staan! Je hebt dus heel vaak tegenlicht. Toch kun je de verblindende weerkaatsing van de zon op de meeste plaatsen wel omzeilen door in een andere richting te kijken. De beste tijd om vanaf de Oostelijke Bermweg vogels te kijken is vanaf zonsopkomst. Dan heb je de zon een uur of iets langer in de rug. Vanaf de pier heb je naar alle windrichtingen uitzicht en kun je dus altijd wel de zon in je rug houden.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!