Lepelaars (fotograaf: Sjaak Huijer)

Waarin ik verslag doe van twee lepelaars

Twee lepelaars maaiden een eind verder op het slik door het ondiepe water. Zout water, we stonden immers op de Grevelingendam. Zout water vol leven. Klein grut als grondels, garnalen en kleine krabbetjes. Voelt een lepelaar klein grut tussen zijn geopende snavel, dan wipt hij het grut omhoog en is het hap-slik-weg. Verrassend hoe vaak de lepelaars in dat ondiepe water iets weg wisten te slikken. Maar daar waren we op de plek waar we stonden nog niet aan toe.

Sjaak zou gaan lopen en ik ging de auto halen. Gaat iemand van ons wandelen over het slik, dan is het altijd spannend. Eén stap te veel en de vogels vliegen op. En je weet nooit wanneer je die ene stap te veel zet. Een vogelaar met een camera is net een jager. Steeds dichter nader je de prooi om hem zo scherp mogelijk in beeld te krijgen. En zo liep Sjaak over het slik en ik over de strekdam. En de lepelaars tussen ons in.

In de minuten dat ik mijn auto haalde, landde er warempel een kleine zilverreiger in de plas. Ai, dat was niet goed. Kleine zilverreigers zijn een stuk schuwer dan lepelaars. Zou met de kleine zilverreiger ook het duo lepelaars wegvluchten als wij de vogels zouden naderen?

Ons vermoeden was juist: de kleine zilverreiger vloog al snel op. De lepelaars staken hun kop omhoog, keken even in het rond en gingen toen onverstoorbaar verder. Sjaak sloop naar de lepelaars en ik zat op een steen op de strekdam. Tot het water te laag werd en de lepelaars opvlogen, om in de kreek aan de andere kant van de strekdam weer neer te strijken.

Afgaand water, windstil, lenteweer, een rustige dag en liefst iets meer zon dan toen wij er waren. Dat zijn de ideale omstandigheden om lepelaars op het wad te fotograferen of te filmen.

Bekijk hieronder mijn filmpje. De foto’s van Sjaak bekijk je hier.

Lepelaars op de Grevelingendam

Natuurgidsen voor aan de Zeeuwse kust:

CameraNU.nl