Waar tel je op één dag 78 vogelsoorten?

Vandaag lees ik in Trouw een mooi interview met de boswachter van de Oostvaardersplassen, Hans-Erik Kuypers. Het gesprek gaat natuurlijk over het beheer en de toekomst van dit geweldige natuurgebied. Maar het gaat ook over de passie van de boswachter en over vogels kijken in het gebied. En dan doet hij een opvallende uitspraak: ‘Wij hebben in april in de Oostvaardersplassen op één dag 78 soorten geteld. Waar vind je dat? Dit is een schatrijk vogelgebied. Daar ben ik heel trots op.’ En die trots is geheel terecht, maar ik las dit vanmorgen vroeg vlak voordat ik met Sjaak ging vogels kijken. Een plan werd versneld geboren: een challenge in de Zeeuwse delta waarbij de uitdaging was: meer dan 78 vogelsoorten tellen, op één dag, en nog wel een korte ook.

En zo stonden Sjaak en ik om een uur of negen aan de oever van het Krammer-Volkerak bij Oude-Tonge. We hadden vanuit de auto ondertussen al meer dan twintig soorten geteld, maar dat was natuurlijk niet het echte werk. Koolmees, meerkoet en houtduif tellen, dat kan iedereen. Maar met die soorten kom je niet tot 78! Daarvoor heb je ook bijzondere soorten nodig en daar waren we naar op zoek.

Gelukkig zagen we al snel een cetti’s zanger. Grote zaagbekken zwommen op het Krammer-Volkerak voorbij, evenals een kleine zwaan. Sjaak zag een witkopstaartmees, dat was een opvallende waarneming. Op de Grevelingendam filmden we een geoorde fuut. Het echte vuurwerk begon in de Prunje met een slechtvalk en zwarte rotgans. En toen zaten we op iets meer dan 60 soorten. Oei, nog een behoorlijk aantal te gaan, en we hadden eigenlijk alleen de Brouwersdam nog als tussenstop. Viel er op deze stormachtige dag tussen al die toeristen nog een vogeltje te zien op de dam? Dat ontdek je natuurlijk in de vlog hieronder.

Appels met peren vergelijken

Nu zul je misschien zeggen: die challenge van jullie is niet te vergelijken met die van de boswachter in de Oostvaardersplassen. Jullie doorkruisen een halve provincie, waar de boswachter zich beperkt tot één natuurgebied, dat weliswaar uitgestrekt is, maar niet zo uitgestrekt als de Zeeuwse delta. En daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Het is appels met peren vergelijken. Bovendien: wij bezochten meerdere biotopen en dus genoten wij een voordeel. In verschillende soorten biotopen vind je natuurlijk ook veel verschillende vogelsoorten. Daar staat tegenover dat de omstandigheden vandaag niet bepaald ideaal waren. Veel wind en dat betekent dat veel vogels zich rustig houden. Het aantal soorten in de natuurgebieden was erg klein. Maar dat maakte de uitdaging en het plezier alleen maar groter. Lees meer over de details van onze vogelchallenge.

Het ging mij natuurlijk om die prikkelende vraag: waar tel je meer dan 78 vogelsoorten? En die vraag beantwoorden we in deze vlog:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)