Waar je de lepelaars op de Grevelingendam kunt zien

Lepelaars foerageren bij laag water op de modderbanken in de Waddenzee, in de Oosterschelde en Westerschelde. Voor mij is de Oosterschelde het minst ver rijden en bovendien is het overbekend terrein voor me. Dus ging ik naar de Grevelingendam om daar eens lekker op het wad te gaan filmen. Steltlopers wilde ik filmen, en lepelaars. Het eerste lukte nauwelijks, het tweede heel goed.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Lepelaars op de Grevelingendam

In het voorjaar en in de zomer kun je vrijwel altijd wel lepelaars zien op de Grevelingendam. Alleen bij laag water, want dan kunnen ze door de ondiepe kreekjes lopen waar het werkelijk barst van de visjes en de garnaaltjes. Af en toe vangen ze een flinke krab en daar hebben ze dan zichtbaar moeite mee om die naar binnen te werken. Ze pakken de krab op, lopen ermee naar het droge en wippen hem na wat geteut naar binnen.

Het leuke van de Grevelingendam is dat hier een enorm stuk slik droogvalt bij eb. Je kunt er dan een heerlijke waddentocht maken. Je sopt door de zompige modder van de Oosterschelde, sloft hier en daar door mul zand en steekt hier en daar een ondiep kreekje over. Afhankelijk van het seizoen lopen er scholeksters, wulpen, rosse grutto’s, bonte strandlopers en zilverplevieren te foerageren. In de winter komen daar ook nog eens de rotganzen en pijlstaarten bij. En in voorjaar en zomer? De hagelwitte lepelaars met hun bijzondere snavel. Ze schuifelen door de ondiepe kreekjes, maaien met hun snavel door het water en slikken alles in wat maar eetbaar is. Soms blijven ze echter secondenlang op één plaats staan, daar wemelt het dan echt van de vele visjes en kreeftjes.

De beste plaats om lepelaars op de Grevelingendam te zien

Wil je ook eens lepelaars gaan kijken op de Grevelingendam, dan is het zaak dat je eerst het getij checkt. Bij hoog water ga je ze er echt niet zien. Je moet er met laag water zijn, of in elk geval rond laag water. Trek je laarzen aan en hop het wad op.

Alleen in de Oosterschelde speelt het getij een rol. Je moet dus aan de zuidkant van de dam zijn. Aan de kant van het Grevelingenrestaurant. Maar de modderbank voor het Grevelingenrestaurant is niet de beste plek om lepelaars op de Grevelingendam te zien. Rij liever door over de parallelweg in de richting van Bruinisse en parkeer je auto op de parkeerplaats die je automatisch tegenkomt. Daar kijk je over het wad op zoek naar lepelaars.

Zo min mogelijk verstoren

Je zult zien dat alle wadvogels je meteen in de smiezen hebben zodra je het wad oploopt. Kom je te dichtbij dan vliegen ze op om een eind verderop neer te strijken. Hou er rekening mee dat soorten als wulp en zilverplevier heel schuw zijn. Die gaan soms op honderd meter afstand al op de wieken. De scholeksters, bonte strandlopers en rosse grutto’s zijn iets minder schuw, maar die laten je ook niet naderen tot op 25 meter. Hou hier rekening mee. Al dat opvliegen kost energie en die energie hebben de vogels eigenlijk nodig om de lange trektocht naar Afrika te kunnen maken, of om met succes te overwinteren.

Gelukkig zijn de lepelaars iets minder schuw. Mijn advies is om een opvouwbaar stoeltje mee te nemen en die midden in een stroompje neer te zetten. Ga lekker zitten en wacht wat komen gaat. In het filmpje dat je hieronder kunt bekijken, zat ik ook middenin een ondiep kreekje. De lepelaar had mij weliswaar in de gaten, maar kwam toch steeds dichterbij. De kokmeeuw en de zilvermeeuw ook. De steltlopers helaas niet. Die vertrouwden mij en mijn camera niet echt.

Fruits de mer

Nu je er toch bent, kun je misschien ook de blik op het wad zelf richten. Tenminste, als je liefhebber bent van fruits de mer. In de modder leven ontelbare kokkels. Je ziet misschien wel groepjes mensen kokkels rapen. En de donkere hopen bij het water kunnen oesters zijn. Portugese of Japanse oesters. De schelpen zijn grillig gevormd en ontzettend scherp. Maar wat in de schelp verstopt zich, is niet te versmaden. Ik pluk regelmatig een oester en eet deze thuis op, al dan niet met een uitje erop.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.