Haringtest haring Visgilde Steehouwer

Waar ik op let bij het testen van de haring

Haring testen. Iedereen kan het. Want iedereen heeft zijn of haar eigen smaak. En dus dreigt elke test een subjectief karakter te krijgen. Daar ontkom ook ik niet aan. Maar toch, belangrijk om duidelijk te maken waar ik op let. En dat zijn de volgende aspecten:

  1. Heel basaal: draagt degene die mij helpt handschoentjes en wordt de haring niet met blote handen beet gepakt. Haring is rauwe vis en mag niet in aanraking komen met handen die van alles hebben aangeraakt. Is er wel contact met blote handen of is het duidelijk dat het handschoentje vuil is, dan trek ik een punt af.
  2. Wordt de haring speciaal voor mij klaar gemaakt, of niet? Speciaal voor mij ter plekke klaar gemaakt is de norm. Ligt een haring al een tijdje te wachten op een schaal of in een bak, dan is die al aan bederf onderhevig. In het laatste geval trek ik een punt af.
  3. Is de haring goed schoongemaakt? Zitten er nog graten in, dan gaat er weer een punt af. Idem voor schubben. Valt er nog meer aan te merken op de wijze van preparatie, dan trek ik er nog een punt van af. Bijvoorbeeld als een filet zo ver is ingesneden naar de staart dat die tijdens het happen valt.
  4. Ziet de haring is zilverschoon uit aan de buitenkant? Dat is de norm. Een bruine, olie-glanzende haring stuit me tegen de borst en daarvoor trek ik een punt af.
  5. Is de haring aan de binnenzijde fris met hooguit iets van een rozige verkleuring, dan is het goed. Maar vertoont de filet diep rode plekken en andere donkere stukken, dan trek ik een punt af. De foto boven dit artikel is voor mij de norm: heerlijk fris met slechts een rozig filetje. Vergelijk die foto maar eens met de foto’s van haringen die ik als zwaar onvoldoende beoordeel. De foto’s spreken boekdelen.
  6. Het allerbelangrijkste: de smaak. Is die zacht-zilt, fris, koel en doet de haring me verlangen naar een broodje met nog een haring, dan is het goed. Smaakt de haring muf en naar olie, dan trek ik een punt af.

Van elke haring die ik test, maak ik een foto. Als het echt een heel slechte beoordeling is, maak ik twee foto’s.

Ik test het hele jaar door en dus kun je mijn test niet beschouwen als de test van de Hollandse Nieuwe. De visdief test haring, ook in herfst en winter wanneer de Hollandse Nieuw allang niet nieuw meer is. Maar ook dan moet de haring voldoen aan een bepaalde kwaliteit!

In de winkel volg ik de volgende procedure: ik bestel een haring zonder uitjes en zonder broodje. Ik reken af, maak foto’s met mijn mobiel en eet de haring op. Is de haring in orde, dan zal ik de handelaar bedanken als er nog kans voor is. Is de haring niet in orde, dan ga ik daarover niet in gesprek. Ik test de haring en meer niet.

Ik ga niet in discussie over de uitslagen. Wenst een vishandel een nieuwe kans te krijgen, dan kan hij dat via het reactie-formulier onder ‘Over mij‘ kenbaar maken. Reacties die niet voldoen aan fatsoensnormen, verwijder ik zonder er op te reageren.