vogels kijken op de tongplaat

Vrouwtje rietgors bij de hut op de Tongplaat

Gisteren wandelde ik over de Tongplaat, een prachtig deel van de Biesbosch. Ik loop meestal langs de rivierdijk, ga dan bij de bunker met de bijenkasten rechtsaf en voor het weiland linksaf. Ik wandel dan langs de kreek met daarna het bos naar het centrale wandelpad. In het bos hoorde ik veel sijsjes. Roodborst, winterkoning, boomkruiper, koolmees, pimpelmees en tjiftjaf lieten zich ook horen. Eenmaal op het wandelpad, stak ik over in de richting van de vogelkijkhut.

De cetti’s zanger liet zich horen. Ook hier weer koolmezen en pimpelmezen in het wilgenbos dat al flink hoog is opgeschoten. De laatste keer dat ik op de Tongplaat was dateert van het vroege voorjaar. Planten en bomen groeien snel! Een ree sprong tevoorschijn uit het bos, maar helaas kreeg ik niet de kans mijn statief goed neer te zetten. Even snel verdween hij weer tussen de wilgen.

Opvallend hoeveel roodborsten, merels en zanglijsters er in het struweel zaten. De meidoorns hangen tjokvol rode bessen en die trekken de lijsterachtigen aan. Vlaamse gaaien vlogen over. Later op de ochtend zou ik ontdekken dat er meer dan duizend Vlaamse gaaien waren langs gevlogen. Vanuit de hut, dat lelijke betonnen kolos, zag ik veel watervogels. Wintertaling, krakeend, slobeend, pijlstaart, wilde eend, fuut en grote zilverreiger. Vanaf het bankje voor de hut zag ik hoe een zangvogel neerplofte in de struiken naast de hut. Een rietgors, een vrouwtje. De gloednieuwe gids met de titel De slimste vogelgids zegt erover: ‘Het vrouwtje is minder opvallend getekend [dan het mannetje], maar is toch te herkennen aan de bleke wenkbrauw- en snorstreep’. Het vrouwtje op de foto is inderdaad identiek aan het vrouwtje dat ik filmde:

Rietgors op de Tongplaat

De beste verrekijkers om vogels te kijken (gerangschikt per prijsklasse):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!