kneu battenoord sjaak huijer

Volg de natuur: 5 blogs van natuurbloggers

CameraNU.nl

Op mijn surftochten stuit ik regelmatig op blogs van natuurbloggers. Iedere week plaatsen enthousiaste vogelaars en natuurliefhebbers nieuwe blogs over hun waarnemingen en avonturen in de natuur. Dit zijn wat mij betreft de vijf meest interessante weblogs van natuurbloggers:

Mijn foto

Cornelis Fokker, fanatiek vogelaar, struinde deze week over de Maasvlakte. De zeevogels vlogen hem letterlijk om de oren. Maar niet alleen die. Er ‘knalden’ zomaar drie houtsnippen de Maasvlakte op! Op zee kwamen rotgans, roodkeelduiker, zeekoet, kleine alk, drieteenmeeuw en bonte strandloper voorbij. Een eind verderop, op de Brouwersdam, kuifduiker, geoorde fuut, zeekoet en paarse strandloper. Lees meer.

banner vogelboeken
winterkoning in de hellegatsplaten ooltgensplaat sjaak huijerNatuurfotograaf Adri de Groot postte vandaag een aantal prachtige foto’s van vogels in de Starrevaart. De foto’s van Adri de Groot zijn zoals altijd de moeite van het bekijken waard! Lees meer.

 


 

Ondanks het ruige karakter van de zee, was van wind nauwelijks sprake op de uitzichtheuvel/trektelpostZelf ben ik vooral actief in het Zuidwest-Nederland. Wil je weten waar je in het noorden van ons land kustvogels kunt kijken (en welke je zoal ziet), lees dan deze blog van vogelaar Willem Bosma die naar eigen zeggen een ‘natuurverslaving’ heeft opgelopen. Lees meer.

 


 

Ook altijd leuk om te lezen: de belevenissen van Henri Bouwmeester, op de waddeneilanden actief als vogelringer. Elke week ontdekt hij bijzondere gasten in zijn netten. Bezoek zijn interessante weblog om te zien welke vogels Henri gisteren wist te ‘strikken’. Lees meer.

 


SavoyNog zo’n fanatieke vogelaar: Luuk Punt. Evenals Cornelis Fokker deze week actief op een van de zeetelposten aan de kust. Omgeving Katwijk heb ik de indruk. Ook hij zag soorten als houtsnip, kleine alk en rotgans aan zich voorbij trekken. Maar ook een woestijntapuit. Kijk, dat is tenminste een zeldzame soort! Lees meer.

 


De beste en betaalbare verrekijkers voor kinderen:

Voor de allerjongste kinderen licht ik er toch een verrekijker van een paar tientjes uit: de Bushnell Powerview 8×21. Heel veel licht komt er niet door, maar voor overdag is het voldoende. Voor kinderen van een jaar of vier of vijf aan wie je nog geen verrekijker van tachtig euro of meer wilt uitgeven, is dit een leuk instapmodelletje. 

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

    Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

    Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

    Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

    Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

    Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.