Vogelwandeling rond Quackjeswater

Op de kop van Voorne-Putten ligt een uitgestrekt en vrijwel ononderbroken natuurgebied: Voornes Duin. Vogels genoeg in dit gebied. Het Brede Water herbergt een kolonie aalscholvers. Boomklever, sijs, goudvink en keep zoeken naar voedsel in de bomen. En in Quackjeswater, het andere duinmeer, heb je in het voorjaar een spetterend uitzicht over de immer lawaaiige kolonie blauwe reigers, aalscholvers en lepelaars. Telkens wanneer ik Quackjeswater heb bezocht, neem ik me voor snel terug te keren. In dit artikel maak je kennis met de vogelwandeling rond Quackjeswater

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Vogelwandeling rond Quackjeswater

Op de parkeerplaats komen de vogelgeluiden je al tegemoet. Merel, grote bonte specht, groene specht, roodborst en boomklever roepen vanuit bomen en struiken. In de tuin voor de parkeerplaats foerageren merels en zanglijsters. Kijk af en toe omhoog, want de buizerds zweven hier stil op de wind over.

Het bos in. Honden welkom, mits aangelijnd, zo stelt het bord. Helaas betoont niet elke gast zich op dit punt een waardige gast. Te veel honden lopen los over de paden en in de bossen. Laat je humeur er maar niet door beïnvloeden, je doet jezelf te kort. We houden links aan of misschien beter: we gaan rechtdoor. Als het niet al te droog is geweest, zie je meteen al dat je langs een duinmeer wandelt. Het water staat kniediep tussen de bomen. Luister naar zanglijster, roodborst en grote bonte specht. En heb je geluk, dan dient de goudvink zich aan.

We passeren de watergeul en slaan rechtsaf naar het uitkijkpunt. Dit punt mag je zeker niet overslaan, het biedt een weergaloos uitzicht over Quackjeswater. In de winter is het er rustig. Speur met je verrekijker naar eenden als wintertaling, pijlstaart, krakeend en tafeleend. Heel soms dobbert er een ijseend op de kabbelende golfjes. De ijsvogel kent de visrijke oevers op zijn duimpje, evenals de grote zilverreiger. De waterral roept vanuit de rietkraag. Wie geluk heeft krijgt deze schuwe watervogel te zien als hij terloops de rietkraag verlaat. In het voorjaar hoor je er de merkwaardige kreten van bedelende aalscholvers. Je ziet lepelaars heen en weer vliegen. De rauwe kreten van de blauwe reigers schallen over het water. Grote kans dat je geoorde fuut en dodaars ziet.

Terug naar het wandelpad en dan rechtsaf. Luister of je goudhaantjes hoort, zeker in de winter. De elzen staan met hun wortels in het water. In de kruinen kunnen sijzen hangen, kepen en de goudvink. Staartmezen trekken aldoor door het gebied. Nooit zitten ze stil en altijd hoor je de hoge tonen.

Verderop bereiken we de rand van het duinbos. Rechtdoor kunnen we, maar dan wordt de wandeling schier eindeloos. Daarom steken we rechtsaf, het bos weer in. We houden rechts aan met immer het duinmeer aan onze rechterhand (zonder het duinmeer te zien te krijgen). Wel ook hier ondiepe wateren, de uitvloeisels van het meer.

En dan zijn we na een kleine drie kilometer weer bij het pad waar we een uurtje of wat geleden rechtdoor gingen. Nu slaan we linksaf en zien we achter de bomen de auto al staan. Op de parkeerplaats weet ik niet hoe snel ik mijn camera weer uit de tas moet toveren: er cirkelen twee buizerds over, gelukkig gunnen ze me een glimp van hun brede ondervleugels.

Praktische informatie

Je bereikt het Quackjeswater door te navigeren naar de Duinweg, Rockanje (coördinaten 51°50’51.3″N 4°04’55.3″E). Hier parkeer je de auto en wandel je het natuurgebied in.

De vogelwandeling rond Quackjeswater heeft een lengte van een kleine drie kilometer.

jako van gorsel de visdief

Ga het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend van start en in de weekenden zeker. Rond half tien dienen de eerste joggers zich aan met in hun kielzog de bezitters van één of meerdere honden, al dan niet aangelijnd.

De paden zijn onverhard en netjes onderhouden. Normaal gesproken volstaan goede wandelschoenen. Zou het echt een lange periode regenachtig zijn geweest, dan kun je maar beter laarzen aan doen.

Ben je op zoek naar een gedetailleerde routebeschrijving, bezoek dan de website van Natuurmonumenten.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)